Skip to main content

1) Kullanıcıların %51’i, şirketlerin web sitelerinde eksik olan en önemli unsurun ayrıntılı iletişim bilgisi olduğunu düşünmektedir. (B2B Web Usability Report)

Ziyaretçiler, firmaların web sitelerine satın alma yolculuklarının farklı aşamalarında akıllarına takılan sorulara cevap bulabilmek için gelirler.

Markaların kurumsal web siteleri, potansiyel müşterilerle doğrudan temas kurulabilecek eşsiz bir iletişim kanalıdır. O halde sitenizin kullanıcı deneyimini geliştirmek için sitenizde detaylı, kapsamlı, kolay ulaşılır ve kolay anlaşılır iletişim bilgilerine yer verin.

2) Web site ziyaretçilerinin %44’ü bir firmanın web sitesinde iletişim bilgisinin veya telefon numarasının bulunmaması durumunda siteyi terk etmektedir. (a.g.e.),

Kurumsal web sitenizde kapsamlı iletişim bilgilerinin bulunmaması güven algınızı olumsuz etkiler ve potansiyel müşterilerinizi elinizden kaçırmanıza sebep olur.

Kullanıcı deneyimini geliştirmek için iletişim sayfanıza harita ekleyin, açık adres belirtin, referans noktaları (işletmenizin yakınında bulunan hastane, cami, alışveriş merkezleri gibi) verin, lokasyon bazlı servisler için konum bildirin, çağrı merkezi numarınızı öne çıkarın, şube telefon numaralarınızı yazın, e-mail adreslerinizi belirtin…

Müşteri adayının size ulaşmasına imkan sağlayacak çevrimiçi ve çevrimdışı her türlü iletişim kanalını iletişim sayfanızda bulundurun.

3) Akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının %40’ı B2B ürünleri bu cihazlar üzerinden aramaktadır. (a.g.e.),

B2B pazarında da mobil optimize bir web siteye sahip olmak markanız için olmazsa olmazdır. Aksi takdirde B2B karar vericileri sizin sunduğunuz gibi ürün veya hizmet sunan firmalar ararken ortaya çıkan yüksek rekabet ortamında geri plana düşersiniz.

4) Bir firmanın web site anasayfasını ziyaret eden kullanıcıların %86’sı ürünler/hizmetler sayfasını da ziyaret etmektedir. (a.g.e.),

Markanızın web sitesini doğrudan ziyaret eden insanlar faaliyet alanınız ve hizmetleriniz hakkında birinci elden ve doğrudan bilgi almak istemektedir. Ana sayfanızda fark edilir biçimde, sunduğunuz hizmetleri anlatan bir sayfaya giden bağlantıya yer vermeli veya ana sayfada doğrudan bu bilgilere değinmelisiniz.

5) Bir firmanın web site ana sayfasını ziyaret eden kullanıcıların %64’ü firmanın iletişim bilgilerini de görmek istemektedir. (a.g.e.),

Ana sayfa ziyaretçilerinizin üçte biri sadece sizin kim olduğunuza ve ne yaptığınıza dair genel bir fikir edinmek için gelirken, üçte ikisi bunun ötesinde size nasıl ulaşacaklarına dair bilgi almak isterler.

6) Ziyaretçilerin %47’si başka herhangi bir sayfayı ziyaret etmeden önce bir firmanın ilk olarak ürünler/hizmetler sayfasını ziyaret etmektedir. (a.g.e.),

Sitenize gelen kullanıcılara ilk önce neler yaptığınız çok iyi anlatmalı, ardından size nasıl ulaşacaklarına dair yönlendirmeler yapmalısınız.

7) Ziyaretçilerin %39’u eğer web site görselleri hiç yüklenmiyor veya çok uzun sürede yükleniyor ise siteyle olan temasını kesmektedir. (Adobe State of Content)

Güven ve profesyonellik algısı için web site görsellerinizi mutlaka optimize etmelisiniz. Görsellerinizin boyutu aşırı büyükse küçültmeli, sunucudan silinmişse yerine yeni görseller konulmalı, sunucunuz yavaşsa sunucunuzu değiştirmeli, eğer gecikme sitenizin yazılımsal hatalarından kaynaklanıyorsa yeni bir web site tasarımına geçmelisiniz.

8) Kullanıcıların %47’si bir sitenin yüklenmesi için en fazla 2 saniye beklemektedir. (Akamai Study)

Bir üstteki maddeye paralel olarak sitenizin, mobil cihazlarda da dahil, mümkün olduğunca süratli yüklenmesi için atılması gereken tüm adımları atmalısınız. Aksi halde dijital kanallarda yaptığınız çalışmaların neredeyse yarısı boşa gitmiş olacaktır.

9) Sonsuza doğru kayan dikey gezinme çubuğu etkileşim oranını pozitif etkileyebilir. Nbcnews.com sitesinin oturum başına sayfa ziyaret sayısında bu sayede yaklaşık %20 iyileşme gerçekleşti. (Kaynak)

Sonsuza doğru akan gezinme çubuğu sayesinde kullanıcı sayfa değiştirmeden diğer içeriklerinizi okumaya devam etmektedir. Akan gezinme çubuğu tek bir sayfada devamlılık algısı yarattığı için sayfanızda daha fazla neler olduğuna göz atmak isteyenleri sürükleyebilir ve böylece ziyaretçilerinize birden çok sayfayla dokunabilirsiniz. Bu yöntem özellikle hedefi daha fazla okuyucu kitlesi kazanmak olan (haber siteleri, bloglar, online dergiler vb.) web sitelerde son derece efektif sonuçlar doğurabilir.

Türkiye’den bir örnek olarak, yeni tasarımından sonra Ntvspor.net sitesi de sonsuza doğru akan site tasarımını hayata geçirdi.

10) Online topluluğunuzun nasıl bir web site tasarımı istediğini öğrenip, ona göre düzenlemeler yapmak gelirlerinizi artırabilir. ESPN.com’un gelirleri bu sayede %35 yükseldi. (Kaynak)

Kullanıcı deneyimini mükemmelleştirmenin en kolay yolu bunu nasıl yapacağınızı kendi topluluğunuza doğrudan sormak olabilir.

11) Online tüketicilerin %88’i olumsuz bir deneyimden sonra aynı siteye geri dönmemektedir. (Why Web Performance Matters)

Web sitenizde müşteri adaylarınıza olumsuz bir deneyim yaşatma lüksüne asla sahip değilsiniz.

Konuyla alakalı soru ve görüşlerinizi alttaki yorum kısmından yazmayı unutmayınız! Kurumsal web site tasarımı için info@b4mind.com iletişim adresinden bilgi alabilirsiniz.

 

Leave a Reply