Skip to main content

Apple Arama Reklamları, markaların uygulamalarıyla App Store uygulama marketinde öne çıkmalarını sağlayacak yeni reklam platformu. Şimdilik yalnızca Amerika’da uygulanmaya başlayan bu sistem başarıya ulaşırsa ilerleyen dönemlerde Türk pazarına da giriş yapabilir.

Araştırmalar gösteriyor ki mobil kullanıcılar yeni bir mobil uygulama bulmak / keşfetmek için ilk olarak uygulama marketlerinde arama yapıyor. Apple’ın verdiği bilgiye göre de yapılan uygulama indirmelerinin %65’i doğrudan uygulama mağazasında gerçekleşiyor.

Statista’nın en son verilerine göre Apple Uygulama Mağazası’nda 2 milyon uygulama bulunuyor. Hal böyle olunca dünyanın her yerinden markaların bu mecrada muazzam bir rekabet içinde oldukları anlaşılıyor. İşte Apple Search Ads tam da burada devreye girecek. Sistem reklam veren uygulamanın alakalı aramalarda çıkmasını sağlayarak müşterileriyle daha hızlı ve kolay biçimde temas kurmasına yardımcı olacak.

Birkaç basit adımda kurulabilecek bu sistemle kendi reklam bütçemizi optimum düzeyde kullanabilecek ve detaylı analiz verilerine ve iç görülere sahip olabileceğiz.

Apple Search Ads Nasıl Çalışıyor?

  1. Reklam bütçesini tamamen kendimiz belirleyebiliyoruz. Herhangi bir minimum bütçe kısıtlaması yok.
  2. Uygulama reklamlarını istediğimiz anda başlatıp, istediğimiz anda sonlandırabiliriz.
  3. Hiçbir dönemsel minimum harcama kotası yok.
  4. Uzun vadeli taahhüt vb. hiçbir zorunluluk yok. Reklam kampanyasına dilediğimiz anda son verebiliriz.

 

Türkiye’den reklam verenler şu anda sisteme kayıt olabilir. Ancak henüz Türk pazarına yönelik reklamların yayınlanabileceği konusunda Apple tarafından hiçbir açıklama yapılmış değil. 5 Ekim’den itibaren Amerika’dan reklam verenler ilk kampanyalarında kullanmak için ücretsiz 100 dolarlık kuponlarını aldılar. Haziran ayında beta aşamasında olan sistem şu anda aktif olarak kullanılıyor.

Paylaşılan ekran görüntülerine göre arama sonuçlarında arama başına yalnızca bir uygulama reklamı görünecek. Reklamlarda herhangi bir reklam metni yer almayacak. Sadece reklamı yapılan uygulamanın simgesi, adı, aldığı puan ve uygulamadan ekran görüntüleri yer alacak.

 

Oluşturulacak reklam kampanyaları istenirse sadece iPhone ya da sadece iPad için ayarlanabilecek. Adwords reklamlarına benzer biçimde anahtar kelime tavsiye aracı, negatif anahtar kelime özelliği ve anahtar kelime popülerliği bilgisi de reklam verenlere Apple tarafından sunulacak.

Tıpkı Adwords’te olduğu gibi bu sistemde de teklifler için anahtar kelime bazlı açık artırma yöntemi benimsenecek. Alakadarlık, teklif ve rakiplerin teklifleri açık artırma sonucunu belirleyen temel faktörler olacak. Anahtar kelime eşleme modelleri olarak ise geniş eşleme ve tam eşleme yer almaktadır.

Henüz yayında olmayan uygulamaların reklamı verilemeyecek. Dolayısıyla görücüye çıkacak mobil uygulamaların tanıtımları önceden yapılamayacak. Uygulama mağazasına eklendikten sonra da reklamlarının yapılabilmesi için mağazada indekslenmesine kadar azami 17 saat beklenmesi gerekecek.

Apple Search Ads ile dijital analiz uzmanlarının hayatına yeni terimler de girecek. Click Through Rate (CTR) teriminin bu platformdaki karşılığı TTR (tap-through-rate); Cost Per Click (CPC) teriminin karşılığı ise CPT (cost-per-tap) olarak kararlaştırıldı.

Apple Search Ads’de Nasıl Reklam Verilir?

  1. Önce sisteme üye olarak bir Apple ID edinmeli,
  2. Uygulama mağazasında aktif olarak yer alan bir uygulamaya sahip olmalı,
  3. Bütçemizi tespit etmeli,
  4. Bir Search Ads hesabı açmalı,
  5. Ve geçerli bir kredi kartına sahip olmalıyız.

 

Daha teknik bilgiler almak için yardım kısmına başvurabilirsiniz.

Apple Search Ads’in nasıl performans gösterdiğine dair dünya çapında pazarlama uzmanlarının yapacağı geri dönüşler ve Türk pazarına ne zaman gireceğine dair bilgileri ilerleyen yazılarımızda paylaşacağız.

Dijital dünyayla ilgili Türkiye’den ve dünyadan en son gelişmeleri uzmanların değerlendirmeleriyle takip etmek için B4Mind Dijital Pazarlama Blogu’nu favorilerinize eklemeyi ve bizi Facebook’tan takip etmeyi unutmayın!

Leave a Reply