Skip to main content

Geçtiğimiz ay ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal’da Google hakkında çok çarpıcı bir haber yayımlandı. Habere göre dünyanın en büyük dijital reklam yayıncısı Google, resmi tarayıcısı Chrome’un içine gömülü bir reklam engelleyicisini oluşturmayı planlıyor.

Anlaşılan o ki, Google Chrome’ın dünyanın bir numaralı web tarayıcısı olması nedeniyle yakın zamanda AdBlocker kullanımında muazzam bir patlama olacak! Uygulama Chrome’un hem mobil hem de masaüstü versiyonlarında çalışacak ve kurulum tamamlanır tamamlanmaz aktif olacak.

Burada bir çıkar çatışması yaşanmayacak mı sorusu doğal olarak akıllara geliyor. Fakat meselenin biraz derinine inildiğinde aslında Google’ın düşündüğü bu hamleyle AdBlock akımını “kontrol altına almaya çalıştığını” görebiliriz.

Görünürde Google, bu yeniliği ile kullanıcı deneyimini negatif etkileyen, kendi tabirleriyle “kabul edilmeyen” formatlardaki reklamları engellemeyi amaçlıyor.Şirketin entegre edilmiş bir reklam engelleyiciyle maksadı internet reklamcılığını engellemek değil regüle etmek ve kendi reklamlarının sürdürülebilirliğini garanti altına almak.

Reklam standartlarında neyin kabul edilebilip, neyin edilemeyeceğini kim belirleyecek? İşte meselenin en kritik notası tam da burası. İşaretler gösteriyor ki burada şirketler/reklam yayıncıları üstü bir organizasyon oluşmuş durumda. Adı da “Daha İyi Reklamlar İçin Koalisyon (Coalition for Better Ads)”. Oluşumu detaylı biçimde incelemek için web sitelerini dilerseniz şu bağlantıdan ziyaret edebilirsiniz.

Peki bu organizasyonda Google dışında kimler var? P&G, Unilever, Washington Post, Reuters, IAB, muhtelif medya grupları ve reklamcılık organizasyonları ve tabi ki de Facebook.

Şimdi bir sonuca varabiliriz. Google’ın bu hamlesi ile AdBlock akımının dizginleri yavaş yavaş, önceki yazılarımızda bahsettiğimiz; başını AdBlock Plus ve AdBlock’un çektiği bağımsız topluluklardan küresel şirketlere geçiyor. Bu yüzden Google AdBlock uygulamalarına savaş açtı tezi sanıyoruz abartılı bir ifade değil. Dahası, ileride Facebook’tan da benzer hamleler görmek şaşırtıcı olmayacaktır.

İnternet reklamcılığında küresel standartlar ne olmalı sorusuna bu yazıda girmeyeceğiz. Uzun, derin ve ayrıntılı bir konu. Coalition For Better Ads’e karşı önyargılı bir tutum geliştirmenin doğru olmadığı fakat yakından incelenmesi gerektiği kanaatindeyiz. Bu konuda keşke Türkiye’den de sektörü temsil etme vasfına sahip birileri çıksa ve bazı fikirler öne sürse. Fakat konunun farkında olduklarına dair bile endişelerimiz var.

Kabul Edilmeyen Reklam Formatları:

Belirlenen reklam formatları masaüstü ve mobil olarak ikiye ayrılmakta. Hangi reklam formatlarına ileride izin verilmeyecek?

Bunlar masaüstü için: Pop-up reklamları, otomatik olarak başlayan sesli video reklamlar, geri sayımlı reklamlar (geri sayım bitene kadar reklam gösterip ana içeriğin görüntülenemediği seperatörlü reklam türü), geniş boyuttaki yapışkan reklamlar.

Mobilde ise şu formatlardaki reklamlar engellenecek: Pop-up reklamlar, geri sayımlı reklamlar, sayfada %30’dan fazla yer kaplayan reklamlar, yanıp sönen animasyonlu reklamlar, otomatik olarak başlayan sesli video reklamlar, seperatör reklamlar, tam ekran scroll-down yapılarak geçilen reklamlar, geniş yapışkan reklamlar.

Kabul edilmeyen reklam türlerini tek dosyada görsel olarak görmek için şu PDF belgesini inceleyebilirsiniz.

Dikkatimizi çeken nokta ise şu: Ne Google Display reklamları ne de Facebook reklamları bu kategorilere giriyor. Google Adsense yayıncılık politikasında zaten yukarıda belirtilen reklamlar şiddetle reddediliyor; Adsense reklamlarını bu tarz yöntemlerle gösteren yayıncıların hesapları iptal dahi edilebiliyor. Ayrıca Google, reklam yayıncılarının bir sayfada 3’ten fazla reklam göstermesine de müsaade etmiyor.

Son olarak konuyla ilgili Google’dan gelen açıklamayla yazımızı tamamlayalım. Açıklamada Google’ın spekülasyon ve dedikodular hakkında yorum yapmayacağı ancak Coalition for Better Ads ile yakından çalışmayı sürdüreceğini belirtiliyor.

2016 yılında reklam platformuyla 60 milyar dolar gelir elde eden Google’ın AdBlock kaygısı yersiz değil.Şirketin ileriki aylardaki hamleleri ise merakla bekleniyor.

Ne düşünüyorsunuz? Lütfen konuyla ilgili görüşlerinizi bizimle yorum kısmından paylaşın!

Bu makale B4Mind Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır. Hakkımızda daha fazla bilgi almak için bize info@b4mind.com adresinden mesajınızı iletebilirsiniz!

Leave a Reply