Skip to main content

İnternet reklamcılığının lokomotifi olan Google Adwords’le ilgili zaman zaman nereden çıktığı ve kimin uydurduğu belli olmayan bazı iddialar duyarız.

Bahsettiğimiz iddialar öylesine bulaşıcılar ki, konu Adwords olunca arama motoru reklamlarına kafa yormaya başlayanların daima ilk merak ettiği meseleler arasında yer alır. Hatta bazı küçük işletmeler bunlardan dolayı Adwords’e karşı önyargı bile geliştirir.

İşin en enteresan tarafı ise, böylesi söylentilere inananların gerçeği hiç mi hiç öğrenmek gibi bir dertlerinin olmaması ve meseleyi basit bir dedikodu seviyesinde tutmasıdır. Halbuki bu iddiaları çürütmek çok basit!

Şimdi, dilerseniz bunların ne olduğuna bakalım ve başlığımızda neden palavra ifadesini kullandığımıza açıklık getirelim.

1) “ADWORDS REKLAMLARI HİÇ TIKLANMIYOR”

Aslında en kolay çürütülebilecek iddialardan biri, Adwords reklamlarına kimsenin tıklamadığı iddiasıdır. Zira Google borsaya açık bir şirket olduğu için (NASDAQ:GOOGL) finansal kayıtlarına rahatça ulaşılabilir.

Google, Adwords ürününden her gün dudak uçuklatıcı meblağlar kazanmaktadır. Wordstream’in 2012 yılında yayınladığı araştırmaya göre şirket Adwords ile günde 100 milyon dolardan fazla gelir elde ediyor.

Geçen dört seneyle beraber Adwords’ün kullanım sıklığının ve yaygınlığının arttığı göz önünde bulundurulduğunda, bu gelirin daha da yukarılara tırmandığını tahmin etmek hiç de güç değil.

Peki Google, Adwords’ten nasıl para kazanıyor? Tıklama Başına Maliyet yani TBM ve Bin Gösterim Başına Maliyet yani BGBM ile.

Google’ın bir tıklamadan ortalama 1 ila 2 dolar arasında kazandığı düşünüldüğünde, Adwords reklamlarına her gün minimum 50 milyon kez tıklandığı sonucuna varabiliriz!

Kısaca söylemek gerekirse, Google reklamları gayet iyi tıklanıyor!

Dahası şirket, reklamların tıklanma performansını geliştirmek için her geçen gün yeni arayışlar içinde ve yepyeni denemeler gerçekleştiriyor.

2) “RAKİPLERİM GÜN BOYUNCA DURMADAN BENİM REKLAMLARIMA TIKLAYARAK PARAMI BOŞUNA HARCAMAMA SEBEP OLABİLİR”

Google, reklamverenleri korumak için tıklama sahtekarlığına karşı son derece sofistike bir  teknolojiye sahiptir. Google, böylesi tıklamaları geçersiz tıklama olarak sayar ve asla faturalandırmaz.

“AdWords reklamına yapılan her tıklama sistemimiz tarafından incelenir. Google’ın, geçersiz tıklamalar ile gösterimleri belirlemek ve bunları hesap verilerinizden kaldırmak için kullandığı gelişmiş sistemleri bulunmaktadır.”

Yalnızca rakiplerinizin yaptığı kötü niyetli tıklamalar değil, daha fazla para kazanmak için kendi reklamlarına tıklayan reklam yayıncılarının (Adsense yayıncıları) tıklamaları ve aynı reklama iki kez tıklayan normal bir kullanıcının ikinci tıklaması da geçersiz etkinlik olarak tanımlanır ve kesinlikle faturalandırılmaz.

Buna rağmen reklam bütçenizin tuhaf biçimde erkenden ve verimsizce tükendiğini düşünüyorsanız Google uzmanlarının hesabınızı özel olarak incelemesini talep edebilirsiniz.

Eğer sistemin gözünden kaçan bir durum varsa, hesabınızdan kesilen para inceleme sonucunda mutlaka geri ödenir.

3) “ADWORDS RAHATSIZ EDİCİ BİR REKLAM TÜRÜDÜR”

Tam tersine Google, arama reklamlarında, hedef kitleniz tam da işletmenizle ilgili aramalar yaparken reklamlarınızı gösterir. Bu arama ifadelerine anahtar kelimeler denir.

Eğer bir deri ayakkabı üreticisiyseniz, insanlar “erkek siyah deri ayakkabı” gibi bir arama yaptığında reklamlarınızla karşılaşacak (teklif ve kalite puanınız elverişliyse) ve reklam metniniz yeterince ikna ediciyse reklamanızı alakalı bulup tıklayacaktır.

Üstelik, coğrafi konum hedefleme, yer hariç tutma ve dil hedefleme araçlarıyla reklamlarınızla nokta atışı yapabilirsiniz.

Görüntülü reklamlarda ise kitle ilgi alanı hedeflemeleriyle reklamlarınızla karşılaşacak insanları segmente edebilirsiniz.

Arama reklamlarının rahatsız edici olması bir tarafa, organik arama sonuçlarını zenginleştirici bir yapısı vardır.

Görüntülü reklamlar ve Youtube reklamları da daha önceki arama geçmişinize ve eğilimlerinize göre en ideal reklamların karşınıza çıkarılması için sürekli geliştirilmektedir.

Google Adwords reklam yönetimi hakkında aklınıza takılan tüm soruları, aynı zamanda bir Google İş Ortağı olan B4Mind Dijital Ajansı’na info@b4mind.com e-mail adresinden 7/24 iletebilirsiniz!

Leave a Reply