Skip to main content

Instagram reklamlarına dair B4Mind Blog’da son haftalarda değerli okuyucularımızdan gelen şikayetlerin arttığını görmekteyiz. Şikayetlerin ortak noktasını Instagram reklamlarının sıfır görüntülenme ve dolayısıyla da sıfır etkileşim alması oluşturuyor. Bu soru işaretlerini gidermek için Instagram reklam optimizasyonuna dair kısa bir makale yazmaya karar verdik. Hangi durumlarda Instagram reklamları görüntüleme almaz? Reklam görüntülemesi almak için hesapta hangi düzenlemeleri yapmak gerekir? Yazımızda bu sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

Reklam görüntülemesi ve etkileşimi almamanın farklı sebepleri olabilir. Bu sebepleri anlayabilmek için ilk önce Facebook’un reklam açık artırmaları mantığını kavramamız gerekir. Facebook reklam platformu reklamverenler ile hedef kitleyi doğru zamanda, aynı anda ve yerde buluşturur. Fakat bu buluşma Facebook reklam algoritmasına göre gerçekleşir. Sanıldığının aksine daha fazla para veren daha çok kişiye ulaşmaz. Reklam açık artırmasında teklifin dışında son derece hayati faktörler vardır. Toplam değeri en yüksek olan reklam açık artırmayı kazanır. Fakat burada “değer” derken ne kast edilmektedir? Elbette kullanıcı deneyiminden bahsediliyor. Öyle ki, yayımlanmak istenen reklamın son kullanıcının hayatına değer katması bekleniyor. Facebook destek sayfasında da ifade edildiği gibi toplam değer reklamverenin reklamını göstermek için Facebook’a ödemek istediği en yüksek tutar değildir. Peki, nedir? Yapılan teklifle beraber, “tahmini eylem oranları” ve “reklam kalitesi ve alaka düzeyi” de belirleyicidir.

Reklam teklifi dışında, tahmini eylem oranı gösterimlerde belirleyici role sahiptir. Tahmini eylem oranı nedir? Tüm reklam setleri belirli pazarlama hedefleri için hazırlanır. Bir başka deyişle, hedef kitlenin nihayetinde bir aksiyon alması beklenir. İşte, Facebook bu beklenen aksiyonun hangi oranda gerçekleşeceğine dair bazı kestirimlerde bulunur ve buna da tahmini eylem oranı denir. Eğer sistem, kullanıcıların önüne çıkacak olan bu reklamların etkisiz kalacağını öngörüyorsa muhtemelen reklamlarınız yayımlanmayacaktır. Tahmini eylem oranı iki şekilde tahmin edilir. Birincisi, ulaşılmak istenen kişinin önceki eylemleri; ikincisi ise kendi reklam hesabınızın total performansı. Eğer reklam hesabınızın genel performansı negatifse reklamlarınız yine yayımlanmayacaktır.

Reklamın toplam değerini etkileyen üçüncü faktör ise reklam kalitesi ve alaka düzeyidir. Reklam kalitesi ve alaka düzeyi kullanıcıların reklamlarınıza nasıl reaksiyon gösterdiğini anlatır. Kullanıcıların reklamlarınıza nasıl yaklaştığını anlamak için alaka düzeyi performansını incelemeniz yeterlidir.     Düşük alaka düzeyi de reklamlarınızın görüntüleme almamasının nedenlerindedir. Düşük alaka düzeyine rağmen görüntülenme alıyorsanız bile bu size olması gerekenden çok daha pahalıyamal oluyordur. Alaka düzeyini artırmak için hedeflemenizi ve kreatifinizi yeniden gözden geçirmeniz gerekir. Diğer yandan alaka düzeyi rakiplerinizin ne kadar alakadar olduğuyla da alakalıdır.

Toparlayacak olursak, yüksek kaliteli ve kişiyle alakalı bir reklam, bütçesi daha yüksek olmasına rağmen kalitesi ve alaka düzeyi düşük olan bir reklamı geride bırakabilir.

NELER YAPABİLİRSİNİZ?

  1. Reklam kampanya hedeflerinizi tahmini eylem oranını artıracak şekilde belirleyin,
  2. Reklam hedefleme seçeneklerinizi yeniden gözden geçirin,
  3. Çok dar/spesifik bir hedef kitle belirlemekten kaçının,
  4. Hedeflemeyi daha sağlıklı yapabilmek için hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgi toplayın,
  5. Reklam kreatiflerinizi mutlaka ilgi çekici, dikkate değer olmasını sağlayın,
  6. Çok düşük bir teklif yaptığınızı düşünüyorsanız yine de teklifi artırmayı deneyin,
  7. Reklamın Facebook reklam ilkelerine uyduğundan emin olun,
  8. Amacına uygun görsel, video ve hikaye reklamları oluşturun,
  9. Reklamlarınızı verdiğiniz mesajlarla hedef kitlenizle daha alakadar kılın.
  10. Doğru reklam formatını kullanın.

 


30 Saniyenizi Alabilir Miyiz?

Bu makaleyi yararlı buldunuz mu? Bulduysanız, lütfen sosyal medya hesaplarınızda dostlarınız ve takipçilerinize tavsiye etmeyi unutmayın! Bu makale B4Mind Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır. Tüm soru ve görüşlerinizi info@b4mind.com adresinden bize iletebilirsiniz!


 

 

Leave a Reply