Bazı insanlar doğuştan girişimci olarak görünürler. Bu insanlar genç yaştan itibaren iş dünyasında başarılı olmak için gereken tutku, yaratıcılık, liderlik, azim gibi niteliklere sahiptirler ve bir gün bir girişim fikriyle çıkageldiklerinde genellikle çevreleri tarafından çok normal karşılanırlar. Çünkü herkes bu özelliklerle onların bir yere gelebileceğinin farkındadır.
Fakat bir girişimci olmak için doğru karakteristik özelliklerden fazlası gerekir. Doğru niteliklere sahip olmanız başarıyı garantilemez. Başarılı olabilmek için bazı temel işletme bilgilerine ve girişimci ruhuna sahip olmanız gerekir ki bunları edinmek pek kolay olmayabilir. Uzmanlar eğitimin girişimcilikteki payını ölçtüklerinde (bu eğitim resmi olsa da olmasa da) sizi ve işletmenizi ileriye taşıyabileceğini gösteriyor. Aşağıdaki 5 adımı takip ederek herkes bir girişimci olabilir.
1) Eksiklerinizi belirlemek için becerilerinizi ölçün
Genç bir girişimci olarak bu yolculuğa başlamanın en iyi yolu neleri gerçekten iyi bildiğinizi kontrol etmektir. Yeni bir işletme kuranlar önce becerilerini ölçmeli, pazar araştırmalarını yapmalı ve girdikleri bu pazarda yeni fikirleri için iyi bir fırsat olup olmadığını araştırmalı. Ayrıca başlarına gelebilecek aksilikleri düşünerek muhtemel çözümleri hesaplamak bir çok sıkıntının önüne geçebilmek için faydalı bir beyin jimnastiği olacaktır.
Kauffman Vakfı Girişimcilik Direktörü Wendy Torrance, “Şirketlerin yüzde 64’ü insan kaynaklı sorunlardan dolayı başarısız oluyor.” diyor. “Girişimciler kendilerinin ve etraflarındaki insanların güçlü ve zayıf noktalarını bilmeli. Örneğin bir girişimcinin teknoloji konusunda bilgi birikimi vardır. Ortak çalıştığı kişilerin de pazarlama konusunda bilgi birikimi varsa bunu bilmek şirketi ileri götürmeye yardımcı olacaktır.”
Kendi becerilerinizi takımınızdaki insanların becerileriyle birleştirdiğinizde bazı karşılaştırmalar yaparak hangi konuda kendinizi geliştirmeniz gerektiğini görebilirsiniz. Kendinizi geliştirmek için farklı eğitim fırsatlarına açık olun. Sizi eğiten fırsatlarla her yerde karşılaşabilirsiniz; bir kursta, seminerlerde veya danışmanlar sayesinde trendlerle ilgili kendinizi geliştirebilirsiniz.
2) Kendinize bir danışman/mentör bulun
Şüphesiz ki girişimci olmaya çalışırken sizden önce aynı yollardan geçmiş ve size yol gösterecek birine ihtiyaç duyarsınız. Bunu yapmanın bir yolu kendinize işletmenizin daha ilk aşamalarında size yardımcı olacak, stratejileriniz ve sorunlarınız ile ilgili yapıcı geri bildirimler verebilecek profesyonel bir danışmanla anlaşmak olacaktır.
Pek çok otorite tarafından danışmanlık, işletmelerin yapıtaşı olarak görülür. Yeni bir girişim fikri olanların başarı arayan, onlara doğruları göstererek destek olan insan gruplarına ihtiyacı vardır. İlk kez bir girişim fikri edinen insanların deneyimsizliği, o işi kurarken pek çok kez tökezlemesine sebep olabilir. Bir danışman, kişiyi bu zorluklara hazırlayarak doğru yolda ilerlemelerine yardımcı olur. Birilerinin yol gösterdiğini bilmek genç girişimci için ayrıca psikolojik bir destek niteliğindedir.
Kurulan işletme ilerledikçe beraberinde stresi de getirir ve bazen genç girişimcinin altından kalkamayacağı haller doğurur. Böyle durumlarda iyi bir danışman en iyi sigortadır. Sermayenizi koruduğu kadar ruh sağlınızı da korur.
3) Dinlemeyi öğrenmek
Bir işletme sahibinin öğrenmesi gereken en büyük yetkinlik müşterisini dinlemektir. Müşteri azlığı, teknolojik veya ürün bazlı sorunlar genellikle yeni işletmelerin yaşadığı sıkıntılardır. Oysa bir hedef kitle belirlemek ve onları dinleyerek ihtiyaçlarına yönelik hareket etmek bu sıkıntıları önlemekte önemli rol taşır. Girişimciler müşterilerinin değer yargılarını görebilmeli ve bunlara göre en uygun yol haritasını çıkartabilmelidirler.
Gidin ve müşterilerinizle konuşun. Onlara bir şey satmaya çalışmayın, sadece dinleyin ve çözüm bulabileceğiniz konudaki problemlerini öğrenin.
New York Üniversitesi’nde profesör olan Frank Rimalovski ve Luke Williams, sorunların oluşma sebebini girişimcilerin genellikle kendi fikirlerine aşık olmalarıyla bağdaştırıyor. Kendi fikirlerini çok benimseyen girişimciler herkesin bu şekilde düşündüğü yanılgısına kapılabiliyor. Müşteriyi dinleyerek onların nasıl düşündüğünü öğrenmek bu yanılgıyı düzelterek çift taraflı gelişmeyi getirecektir.
4) İyi alışkanlıklar edinin
Bazı insanlar belli başlı karakteristik özelliklerin kişiyi iş hayatında daha başarılı yapacağına inansa da, bazı araştırmacılar bu düşüncenin kişiyi tektipleştirerek girişimciliği öğrenme aşamalarında ters etki yaratabileceğini söylüyor. Başarılı olabilmek için gereken şey karakteristik özelliklerden önce hangi alışkanlıkların iyi bir girişimci olmayı sağlayacağını bulmaktır.
“Doğru malzeme ve doğru fırsatlarla herkes girişimciliğin bir parçası olabilir. Karakterinizi değiştiremezsiniz, ama anahtar alışkanlıkları edinerek başarılı olabilirsiniz.” diyor Luke Williams.
Williams, hevesli girişimcilerin edinmesi gereken ve 5P olarak adlandırılan alışkanlıklar olduğunu söylüyor. 5P: Perception, Provocation, Possibilities, Practicality, Persuasion. Yani algı, provokasyon, imkanlar, pratiklik ve ikna. Algı kısmı önemli çünkü iyi girişimciler görünürde benzeşmeyen şeyleri bile bir araya getirerek pazardaki mavi okyanusları görebilmeli. Provokasyon, bu fırsatları incelerken otomatik olarak reddetmemekle alakalı. Klasik çözümleri uygulamaktansa farklı bir bakış açısıyla yeni bir şeyler oluşturabilmek için kişinin kendini provoke etmesi demek. İmkanlar göz önüne alındığında en pratik çözümü olan en iyi seçeneği seçin ve bunu gerçekleştirmek için ne yapmanız gerektiğine odaklanın.
Herkes bir girişimci olmak zorunda değil ama bunu isteyenler için pek çok kaynak mevcut. Bu kaynaklar resmi işletme kurslarından networking programlarına, seminerlerden büyük işletme sahiplerinin yazılarına kadar uzanıyor. Hangisini seçeceğiniz ise tamamen öğrenme biçiminize ve tercihinize kalmış.
Kişi girişimci olmaya karar verdiği zaman nasıl ilerleyebileceğini öğrenmesi için sayısız yol vardır.
“Artık girişimciliğin çok az kişinin yapabileceği, büyülü, yapılması zor bir beceri ya da karakteristik özellik olduğunu düşünmekten vazgeçmeliyiz.” diyor Williams. “Bunun insanın geçmişinden bağımsız olarak diğer beceriler gibi öğrenilebilir bir şey olduğunu herkesin görmesi gerekir.”
Biz B4Mind olarak Startup Brand Management (SBM) programımız ile bugünün genç, geleceğin büyük girişimcilerini destekliyor, bu yolculukta ihtiyaç duydukları teorik ve teknik desteği sağlıyoruz. Türkiye’yi global alanda başarıya taşıyacak her markanın mimarı olma vizyonumuzun bize yüklediği sorumluluk ile genç girişimcilerimizin marka olma süreçlerinde desteğimiz devam ediyor.