Skip to main content

Lüks markalar ayrıcalıkların üzerine kurulmuş markalardır. Lüks ürünler, ihtiyaçları karşılamanın ötesinde, ayrıcalıklı zümrenin sosyal kimliğini tamamlamak, örnek aldığı cemiyete ait olduğunu kanıtlamak için vazgeçilmezdir.

Lüks markalar tüketici ve kimlik merkezlidir. Lüks ürünler tüketicilerin zihninde yüksek fiyat, yüksek kalite, estetiklik, nadirlik, olağanüstülük gibi ifadelerle resmedilir. Lüks markaların modayla doğrudan alakası olduğu söylenemez.  Çünkü moda üst zümreyi taklitten ibaretken, lüks yalnızca takip edilir.

Lüks marka yönetimi, küresel, elit bir zümreye yönelik marka stratejileri geliştirmek ve doğru medya kanallarından yaratıcı ve özel/benzersiz marka mesajları iletmek olarak özetlenebilir. Lüks markanın sunduğu ürünler, kategorisinin en pahalı ürünleridir.

LÜKS MARKA YÖNETİMİ NEDİR?

Zamanla değer kazanan, bozulunca atılmayıp tamir edilen, çok uzun süre işlevini yitirmeyen, yüksek kaliteli ve küresel çapta çok az kişinin satın almaya gücünün yeteceği ürünlerin, seçkin bir kitleye pazarlanmasına lüks marka yönetimi denir.

Lüks ürünler güzelliğin, estetiğin, benzersizliğin, yüksek işlevsellikle buluştuğu; adeta mükemmelliğin simgesi olan ürünlerdir. Lüks markaların yöneticisi mükemmelliği arzulayan hedef kitleyle muhataptır.

Lüks ürünlerin asırları aşkın ve bu kitleyi cezbeden çok özel hikayeleri bulunur. Lüks markaların hikayeleri ürünlerle birleştiğinde zihinlerde fevkaladeliğin simgesi olur. Maddi değerinin çok ötesinde bir değeri olan, hatta paha biçilemeyen ürünlere dönüşür.

LÜKS MARKA YÖNETİMİ NASIL YAPILIR?

Lüks marka yönetimi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar:

  1. Lüks ürün tasarımları nadiren değişir.
  2. Genelde ikonik tasarımlardır ve derininde çok kuvvetli bir sembolizm barındırır.
  3. Modanın rüzgarlarından hiç etkilenmez.
  4. Kitlelerin hayalini bile etmekte zorlanacağı meblağlarda satışa sunulur.
  5. İndirim ve promosyona yabancıdır. Bu tarz ifadeler lüks marka algısını zedeleyebilir.
  6. Sanayileşme ve üretim rüzgarlarının Asya’ya kaymasına rağmen, lüks ürünlerin üretimi genellikle gelişmiş ülkelerde yapılır.
  7. Talep küresel olsa bile lüksün kıtasal üretim merkezi Avrupa’dır.
  8. Lüks ürün hattı çok dar ve çeşitlilik çok azdır.
  9. Ürünlerin üretimi yavaştır. Uzun süre önceden sipariş ve ödemenin yapılması gerekir.
  10. Ürünler hazırlanırken ince işçilik gerektirir. Bu yüzden dağıtımı da zaman alır.
  11. Lüks ürünlerin satın alma ve sonrası basit bir işlemden öte bir ritüel olarak sunulur.
  12. Lüks markalar dünyanın her yerinde, özellikle bu segmentin seyahat lokasyonlarında, bulunur.
  13. Lüks ürünler haricinde genel kitleye yönelik üretim de yapılıyorsa asla benzer marka söylemlerinde bulunulmaz.
  14. Ürünler değil yaşam tarzı öne çıkarılır.
  15. Lüks marka yönetimi sadece lüks ürünlerden ibaret değildir.Lüks hizmetler de lüks marka yönetiminin önemli bir parçasıdır.

 

LÜKS ÜRÜN PAZARINA BAKIŞ

Lüks ürün pazarı, 2015 verilerine göre bir trilyon dolar büyüklüğünde devasa bir pazar. Dijital kanallardan yapılan lüks ürün ticareti yaklaşık yirmi milyar avro. Doksanların başından beri lüks ürünler pazarı %300’den fazla büyüdü. Öyle ki 2008 Finansal Krizi’nde bile lüks harcamalar kısıtlanmadı.

Lüks ürünler segmentine marka stratejileri geliştirmekle ilgili B4Mind Dijital Pazarlama Blogu’nda kısa süre önce yaptığımız şu kapsamlı araştırma da ilginizi çekebilir.

B4Mind Marka Danışmanlığı lüks markalara yönelik butik hizmetler vermektedir. Bilgi almak için +90 212 263 63 77 nolu telefonu arayabilir veya Facebook sayfasından mesaj gönderebilirsiniz.

Leave a Reply