Özgünlük, mevcut tüketici pazarında karlılığın anahtarıdır. Bugünün müşterileri kendileriyle konuşan, bilgi ve çözümler sunan gerçekçi bir deneyim istiyorlar. Başarılı marka konumlandırması bu deneyimi yaratır ve markayı müşterinin tekrar tekrar geri döneceği bir çözüm olarak sağlamlaştırır.
Markanızın giderek küreselleşen ve çılgınca rekabetçi bir pazarda hayatta kalması için gelişebilmesi gerekir. Burada bahsedilen markanızın enkaz haline gelene kadar yıkılıp sürüklenmesi değil büyümesine izin veren ince ayarlar, modifikasyonlar ve yükseltmelerdir. Eski markanız ile tamamen yeniden markalaşma arasındaki tatlı noktada markanın yeniden konumlandırılması devreye giriyor.
Markayı Yeniden Konumlandırma Nedir?
Markanın yeniden konumlandırılması, müşterilerinizin markanızla ilişkilendirdikleri ve ondan bekledikleri şeylerde değişiklik yaptığınızda gerçekleşir. Markanızı yeniden konumlandırdığınızda, kurduğunuz marka kimliğini bazı ince ayarlar ve değişikliklerle sürdürürsünüz. İkincil veya üçüncül bir renk paletinin eklenmesi gibi küçük şeyler veya logonuzun yeniden hayal edilerek üzerinde değişiklik yapılması gibi büyük şeyler, markanın yeniden konumlandırılması kategorisine girebilir.
Marka Yeniden Nasıl Konumlandırılır?
Çoğu şirket, zamanın bir noktasında yeniden markalaşmaya ve markanın yeniden konumlandırılmasına ihtiyaç duyacaktır. Yeniden markalama, şirketinizin imajını değiştirme sürecidir. Yeniden konumlandırma ise müşterinin ürün veya markanın ne olduğu konusundaki anlayışını değiştirmekle ilgilidir.
Yeniden markalaşmayı veya markayı yeniden konumlandırmayı düşündüğünüzde ve hangi değişikliklerin uygulanması gerektiğine karar vermeye çalışırken, herkesi tatmin edemeyeceğinizi hatırlamak önemlidir.
Bununla birlikte, müşterilerinizi dinleyebilir ve ürününüzdeki hangi değişikliklerin en büyük çoğunluğu tatmin edeceğini öğrenebilirsiniz. Bu, markanızı yeniden konumlandırmanın başarılı olmasının anahtarıdır.
Yeniden markalaşma ve markanın yeniden konumlandırılması için halkın algısının çok önemli olduğu gerçeği göz önüne alındığında, sosyal dinleme burada önemli bir rol oynuyor. Markanız veya ürününüz hakkında halka açık sohbetler, insanların ürününüz hakkında söyledikleri ve markanızla tutarlı olup olmadığı konusunda size ipucu verecektir.
Sosyal dinleme araçları, markanız veya ürününüzden bahsedenleri otomatik olarak bularak ve bunları doğrudan önünüze getirerek süreci otomatikleştirmeye yardımcı olur. Böylece hepsine daha yakından bakabilirsiniz.
Başarılı bir yeniden konumlandırmanın 3 temel unsuru aşağıdaki unsurlara dayanmaktadır:
- Müşterilerinizi dinlemek
- Teslim ürününüzle alakalı gelişmeler
- Müşterileri size ikinci bir şans vermeye ikna etmek
Önce müşterilerinizin ihtiyaçlarını dinlemeden ürününüzde iyileştirmeler sunmaya çalışırsanız, müşteri deneyimini iyileştirmeyen yanlış değişiklikler yapabilirsiniz.
Müşterilerinizi, dinlemekten öğrendiğiniz tatminsizliğe değinmeden ürününüze ikinci bir şans vermeye ikna etmeye çalışırsanız, talebiniz alaka düzeyinden yoksun kalacak ve müşterilere ulaşmayacaktır.
Yeniden markalaşma stratejinizi markanızı yeniden konumlandırmanın başarılı olması için üç adımın hepsinin bir kombinasyonunu gerektirir. Büyümeyi teşvik etmek ve artırmak için dinleme, sunma ve ikna etme kombinasyonunu birlikte uygulayın. Markanız yavaş bir büyüme yaşıyorsa panik yapmayın. Bu sadece bazı değişiklikler yapma zamanının geldiği anlamına gelir. Müşterilerinizi dinleyerek sorunun ne olduğunu öğrenin.
Markanızı Ne Zaman Yeniden Konumlandırmayı Düşünmelisiniz?
Farklı bir kitleyi hedeflemek isteyen markalar yeniden konumlandırmaya gidebilir. Başlangıçta hedeflediğiniz kitle artık geçerli olmayabilir. Büyümüş ve artık ürününüzü veya hizmetinizi kullanmayan belirli bir yaş grubunu hedeflemiş olabilirsiniz.
Ürünleriniz ve hizmetleriniz geliştiyse ve yıllar geçtikçe yeni ürünler ve hizmetler eklenmeye başlandıysa veya sunduğunuz ürün ve hizmetler değiştiyse uygulanabilir. Örneğin Apple, mp3 çalarlar ve akıllı telefonlar üretmeye başladıktan sonra markasını yalnızca bir bilgisayar üreticisi olmaktan çıkarmak zorunda kaldı.
Rakipleriniz daha iyi bir değer sunuyorsa yeniden konumlandırma düşünülebilir. Her yıl yeni rakipler ortaya çıkacak. Bir noktada, sizden daha iyi değer önerileri sunduklarını fark edebilirsiniz. Müşteri kaybetmemek ve devam etmek için değer teklifinizi değiştirmeniz gerekebilir.
Markanızı yeniden konumlandırmayı düşünmenin en bariz nedenlerinden biri, satışlarınızın düşüş eğilimi göstermesidir. Bu noktada, trendin düşmeye devam etmesini önlemek için bir değişiklik yapılması gerekiyor.
Değer yaratmak, güven tesis etmek, zor zamanda yalnız kalmamak, müşterilerini yarı yolda bırakmamak adına markaların attığı her adım bu zorlu pandemi-kriz döneminde karşılık buldu.
Potansiyel müşterileriniz ile gerçek ve sağlam bağlar kurmanın tek yolu marka yönetiminden geçiyor.
B4Mind Marka Danışmanlığı olarak markanıza nasıl daha fazla yatırım yapabileceğinize dair yol haritaları çıkarıyoruz. Daha fazla bilgi almak için bize info@b4mind.com adresinden hiç vakit kaybetmeden ulaşın!