Skip to main content

Markanıza işletme hedeflerinize uygun bir isim bulmak, yeni marka oluşturmanın en önemli adımıdır. Ürün ve hizmetlerinizi zekice seçilmiş bir marka adıyla pazarlamak en başta markanıza ciddi bir rekabet avantajı sağlar.

Yaptığınız işi akılda kalıcı, alakalı, harekete geçirici bir kelimeyle anlatmak bazen son derece zorlayıcı ve karmaşık hale dönebilir. Böyle hallerde bazı kararlar almalı ve pek çok işletmenin düştüğü hatalara düşmemelisiniz.

İşte bu yazıda marka adı bulurken dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz.

  1. Marka adınızı kısa, akılda kalıcı, kolay okunur ve kolay teleffuz edilir seçin (Microsoft),
  2. Çok aşina olunmayan, kafa karıştırıcı ifadelere yer veren, dil sürçmelerine ve yanlış anlaşılmalara yol açacak isimlerde uzak durun (Honda Civic, Sicis Türkiye, Erektaş)
  3. Ürün havuzunuzu geliştirmeye engel olmayacak isimler bulun (İsimtescil, Sütaş),
  4. Marka isminin pozitif duyguları çağrıştıracak, kulağa hoş gelecek mesajlar vermesi gerektiğini asla göz ardı etmeyin (Fakir,Trojan,Bing –Bing Çince hastalık kelimesine yakın bir kelime)
  5. Marka ismi seçerken seçtiğiniz ismin domain adresinin satın alınabilir olduğundan emin olun,
  6. Logo tasarlanması kolay isimler seçin (Apple, Shell, Windows),
  7. Marka isminin işletme faaliyetlerinizi çok kolay anlatacak bir isim olmasını tercih edin (KFC, Bitdefender, Paypal),
  8. Yaratıcı bir ad bulamıyorsunuz kendiniz icat edin (Google),
  9. Aliterasyonlu (seslerin tekrar ettiği), kafiyeli adlar bulmaya çalışın (Coca Cola, Blackberry, Volvo, Kitkat),
  10. Son olarak marka adınıza karar vermeden önce seçtiğiniz ismin farklı dillerde, değişik jargon ve terminolojilerde yanlış, kaba, saçma bir anlama gelip gelmediğini öğrenin.

 

Dev Markaların İsim Öyküleri

Google

Dünyanın bir numaralı arama motoru. Kurucularının aklında olan ilk isim,backlink analizi yapan bir web sitesi olduğundan, Backrub idi. 1997 yılında Larry ve Sergey’inyaptığı beyin fırtınası neticesinde matematikteki Googol sayısından esinlenerek bu ismi buldular. Googol, 10 üzeri 100 sayısına denk gelmektedir. (Madde 8)

Amazon

Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri. Orjinal adı “Cadabra” (abra kadabra) idi ancak insanlar “kadavra” ile karıştırdığı için kurucu JeffBezos, dünyanın en büyük nehri olan Amazon nehrinden etkilenerek bu ismi buldu. Ayrıca alfabetik web site dizinlerinde bulunması daha kolay olsun diye A harfle başlayan bir marka ismi seçti. (Madde 2)

Apple

Dünyaca ünlü bilişim ve teknoloji şirketi, bilgisayar ve mobil cihaz üreticisi. Kurucusu SteveJobs o yıllarda Oregon’da elma tarlalarında çalışmaktaydı. Eğlenceli, esprili ve göz korkutucu olmayan şirin bir isim seçmek istedi ve şirkete Apple adını koydu. (Madde 4, 6)

IKEA

Dünyanın en büyük mobilya üreticilerinden biri. İsveç’te bir köyde beraber büyüyen iki kurucusunun isim ve soy isimlerininilk harflerinin birleşiminden bu isim ortaya çıktı.Yani, IngvarKamprad ve ElmtarydAgunnaryd’dan.

Akbank

Bir Türk bankası. Söylentiye göre “Adana’daki Kayserililer” ifadesinin kısaltılmışı. Bir diğer söylenti göreyse, Türkiye’de pamuk üretiminde ilk sırada yer alan Adana’nın AK pamuğundan gelmektedir.(Madde 9)

Volkswagen

Alman otomobil üreticisi. Almanca halkın arabası manasına gelmektedir. Adolf Hitler’in <<kitleler için araba>> fikrinden yola çıkılmıştır.  (Madde 7)

Lego

Dünyaca ünlü Danimarkalı oyunca firması. Danca “leggodt” (iyi oyna – playwell) ifadesinden kısaltılarak ortaya çıkmış bir isimdir. (Madde 7)

Sütaş

Süt ürünleri Anonim Şirketi. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünleri üreticisi. Akılda kalıcı bir marka adı ancak markayı yalnızca süt ürünleri üreten bir marka algısı yaratıyor ve ürün havuzunu kısıtlıyor. Sütaş aslında çam balı, fındıklı çikolata (Tatlımmm) çilek ve vişne reçeli de üretiyor! (Madde 3)

İsimtescil

Türk domain ve hosting sitesi. Kulağa yalnızca isim tescil ediyor, yani domain adresi satıyor, gibi geliyor. Halbuki domain dışında hosting, server, SSL, marka tescili hizmetleri de sunuyor. (Madde 3)

 

Ne düşünüyorsunuz? Marka adınızı belirlerken önemsediğiniz diğer konular nelerdir? Bir adın size sempatik gelmesi için hangi koşulların yerine getirilmesi gerekir? Lütfen, yorum yazarak görüşlerinizi bizlerle paylaşın!

Leave a Reply