Skip to main content

Kişiselleştirilmiş pazarlama, son zamanlarda oldukça “moda” bir pazarlama iletişimi kavramı olmasının ötesinde, online kanallardan maksimum geri dönüş almanın temel taşlarındandır. Eski zamanlardaki gibi salt genel kitleye hitap eden pazarlama mesajları artık tarihe karıştı. Bugün, markaların %75’i kendi pazarlama mesajlarını müşterilerinin profillerine göre kişiselleştirmektedir. Özellikle web sitelerde ve e-posta kampanyalarında.

Aslına bakarsanız müşterilerin istedikleri tam da bu! Daha fazla kişiselleştirme markanızla olan iletişimin boyutunu derinleştirecektir. Müşteri adaylarınız, doğrudan kendilerine hitap eden ve kendilerine özel planlanmış iletişim sürecini tercih ederler ve buna zaman ayırmak isterler. Marka mesajlarınızı almaya zaman ayıran müşteri adaylarınızın nihayetinde satın alma kararı verme ihtimali de yükselir.

Müşteri adaylarınıza ve müşterilerinize daha fazla kişiselleştirilmiş teklif götürmek için sadece daha fazla bilgiye ihtiyacınız vardır. Bunu elde etmek duruma göre size zor ya da kolay gelebilir. Başarı için altı çizilmesi gereken en mühim nokta, hedef kitlenize onların en çok tercih ettiği kanallardan mükemmel biçimde kişiselleştirilmiş mesajlar göndermektir.

Yazımızda pazarlama çalışmlarınıza değer katacak ve müşteri profilleriniz hakkında sahip olduğunuz bilgileri zenginleştirecek veri kaynakları üzerinde duracağız.

1) Temel Demografik Bilgiler

Meslek, eğitim durumu, medeni hâl, yaş, cinsiyet… Bu gibi bilgiler ulaşması en kolay ve en temel bilgilerdir. Yüksek ihtimalle bu tarz verileri satış formlarıyla veya dijital analitik verileriniz vasıtasıyla CRM yazılımlarınızda toplamaktasınız. Sahip olduğunuz temel demografik bilgilerin ışığında çok değerli hedeflendirilmiş içerikler ve teklifler yapmanız mümkün. Örneğin, yeni evlenmiş birine e-mail kanalından tek kişi fiyatına iki kişilik tatil teklifi yapabilirsiniz!

2) Yaşam Yolculuğudaki Dönüm Noktaları

Her insanın kendi yaşam yolcuğunda zamanla ulaştığı belli dönüm noktaları vardır. Yeni bir şehre taşınmak, ilk kez ev sahibi olmak, ilk kez baba olmak gibi. Yaşamında böylesi aşamalardan geçmekte olan müşteri adaylarınıza doğru içeriklerle “alakalı” tekliflerde bulunun. Yeni ev sahibi olmuş birisinin ev sigortası türleri hakkında bir blog makalesiyle ilgilenmesi kuvvetle muhtemeldir.

3) Kanal Hassasiyeti

Kanal hassasiyeti bir alıcının farklı iletişim kanallarına nasıl tepki verdiğidir. E-mail kanalından son derece iyi geri dönüşler yaptığını bildiğiniz birine e-mail kanalından ulaşmaya devam etmek Facebook kanalını kullanmaktan daha uygun olacaktır.

4) Son Satın Almalar

Ziyaretçilerinizin son alışverişlerini göz önünde bulundurarak onların satın alma alışkanlıkları anlamaya çalışmak, çapraz satış için gerekli olan çok değerli veriler elde etmenizi sağlayacaktır. Yakın zamanda bir kozmetik ürünü satın almış kişiye, müşterileriniz tarafından sıkça tercih edilen başka bir kozmetik ürünü teklif edebilirsiniz.

5) Siteye Erişim Türü

Sitenize en çok hangi kanallardan erişiliyor? Organik arama mı, sosyal medya mı, e-mail kampanyaları mı? Sık tercih edilen kanalları tespit etmek, o kanallardan gelen kullanıcıların ne tarz içeriklere ihtiyaç duyduğunu anlamanıza ve ona göre harekete geçirici mesajlar yapmanıza yardımcı olacaktır.

6) İptal Edilen Sepetler

E-ticaret sitenizde sepetine muhtelif ürünler ekledikten sonra satın almadan iptal edenlere, ekledikleri ürünlerle yeniden hedefleme yapın. Bu ürünleri gösterim reklamlarında ve e-mail kampanyalarında yeniden sunun. Belki onlara reddedemeyecekleri özel bir indirim uygulama yolunu bile tercih edebilirsiniz!

7) Tercih Edilen İçerik Konuları ve Türleri

Ziyaretçileriniz en çok hangi konulardaki içeriklere ilgi gösteriyor? Makale mi, video mu yoksa whitepaper mı tercih ediyor? Makale okuyanlar müşteri yolculuğunda farkındalık veya aktif değerlendirme sürecinde olabilirken, whitepaper indiren biri satın alma kararı aşamasında olabilir. Yine, fiyat mukayese etme sayfasını inceleyen bir ziyaretçi kuvvetle muhtemel satın almaya, sıkça sorulan sorular sayfasını okuyan ziyaretçiden daha yakındır.

8) Blog Veya E-Bülten Aboneliği

Yeni blog yazılarınızla veya e-bülteninizle ilgilenen bir ziyaretçi markanızdan daha fazlasını duymaktan memnuniyet duyacak gruptadır. Böylesi bir talepte bulunan ziyaretçilerinizle e-mail kanalı üzerinden çok daha efektif bir marka iletişimi gerçekleştirebilirsiniz.

9) Misafir Veya Siteye Giriş Yapmış Ziyaretçi

Sitenizi anonim olarak ziyaret edenlerle, giriş yaparak ziyaret edenlerin karşısına farklı formatlarda ve konularda içeriklerle çıkabilirsiniz. Ziyaretçileriniz arasından, sitenizi sık sık ziyaret edenlere de ayrı tekliflerde bulunabilirsiniz.

Neler düşünüyorsunuz? Sizin pazarlama iletişimi kampanyalarınızda sıkça başvurduğunuz kişiselleştirme yöntemleri nelerdir? Yorum ve görüşlerinizi alttaki formdan bize iletiniz!

Leave a Reply