Skip to main content

Online marka yaratmak; firmanıza veya şahsınıza ait kurumsal web sitesi kurmak, sosyal medya hesapları açmak, takipçi toplamaktan ibaret olmayan, çok teknik ve meşakkatli bir iştir.

Nedendir bilinmez, Türkiye’de dijitale dair işler fazlasıyla hafife alınır. Fakat biz, hafife alanların günü kurtaran geçici şeyler haricinde adamakıllı başarılar elde ettiklerine daha önce hiç şahit olmadık.

Aksine, kendilerini dijitalin kurdu ve marka dehası adledenlerin müşterileriyle Facebook’ta kavga ettiklerine ve nice sosyal medya skandallarının altına imza attıklarına tanık olduk.

Internet, hedef kitleyle kuvvetli bağlar kurarak güçlü markalar yaratmak için ideal şartlar ve mükemmel fırsatlar sunuyor. Maharetse, bu fırsatları zamanında görmek ve onlardan istifade etmektir.

Ama nasıl?

1: Kendi online markanızı yaratmak için para harcamak zorunda olduğunuzu kabullenin.

Dijital dünyada ücretsiz görünenler de dahil olmak üzere hiçbir şey bedava değildir. Markanızdan para kazanmak için para harcamaya istekli ve hazırlıklı olmalısınız.

Eğer ciddi bir atılım yapmak istiyorsanız belli kalemlere bütçe ayırmanız gerekecektir. Sosyal medya reklamları (genellikle Facebook ve Instagram), Adwords ve Youtube kampanyaları, muhtelif online premium araçlar (zamanlayıcı, görsel içerik oluşturucu, analiz & monitoring, optimizasyon araçları vb.), backlink alacağınız siteler, e-mailing platformları, hosting sağlayıcılar, bloggerlar, web site tasarımları ve yazılım desteği…

Tabiatiyle, tüm bu işlerin bir bedeli var.

2: Web sitesi trafiğinizi artırmaya odaklanın. Sitenizin mobil ve kullanıcı dostu olduğundan, sayfalarınızın SEO uyumlu ve anahtar kelime bakımından optimize edildiğinden emin olun.

Her etkileşim eşit değerde değildir. Sosyal medya etkileşimleri müşteri tabanınızla anlamlı ilişkiler kurabilmek adına çok şey ifade eder.

Sayfa beğenileri, yorumlar, yeniden paylaşımlar, +1’ler, favorilere eklemeler, bahsedilmeler önemli etkileşimlerdir. Fakat hiçbiri web sitenizi ziyaret etmek kadar kıymetli değildir.

Kendi markanızı geniş kitlelere ulaştırmak için stratejinizde mutlaka web sitenize öncelik vermelisiniz. Neden? Çünkü,

>> Web siteniz tamamen size aittir ve üzerinde özgürce davranma ve istediğiniz insiyatifi alma yetkisine sahipsinizdir.

>> Açılış (varış) sayfalarınızı dilediğiniz dönüşümleri elde etmek için sizin adınıza 7/24 çalışacak satış temsilcilerine dönüştürebilirsiniz.

>> Hakkınızda bilgi almak isteyecek herhangi biri ilk önce web sitenizi kontrol edecektir.

>> Online itibarınız daima web sitenizden başlar.

>> Web sitenizden müşterileriniz hakkında kendi yazılımsal alt yapınızı kullanarak, herhangi bir aracı olmaksızın çok daha detaylı ve kapsamlı veriler toplayabilirsiniz.

Yüksek trafik uzun vadeli başarının anahtarıdır ve onu elde etmek için ne gerekiyorsa yapmalısınız. Bunun için Adwords kampanyaları oluşturun, SEO optimizasyonu yapın, kurumsal blog tutun, sosyal medya hesaplarınızdan sayfalarınızın tanıtımını yapın, yarışmalar düzenleyin, bloggerlarla çalışın…

Web sitesi trafiğinizi artıracak yaratıcı fikirler için hemen bizimle iletişime geçin.

3: Sosyal medyanın nimetlerinden yararlanın ancak onun tüm enerjinizi tüketmesine izin vermeyin.

Türkiye’de birçok sosyal medya mecrasına rağbet var. Facebook açık ara önde. Instagram, Linkedin, Twitter, Tumblr, Pinterest, Slideshare, Google Plus, Snapchat, Whatsapp derken neredeyse ondan fazla mecranın varlığı zorlayıcı olabilir.

Markanızı yaratırken tüm bu platformlar arasından hangilerinin sizin için olmazsa olmaz olduğuna karar vermeli ve başlangıç olarak Facebook dışında en fazla bir veya iki mecrada daha olmalısınız.

Unutmayın ki hangi sektörden olursanız olun asla göz ardı edemeyeceğiniz tek mecra Facebook’tur. Diğerleri sosyal medya planınızın tamamlayıcısıdır.

Başka hangi mecralarda olmanız gerektiğine de bırakın müşterileriniz karar versin.

Takipçilerinizle etkileşime girin ancak bunu asla abartmayın. Markanıza yönelik tüm etkileşimler dikkate değer değildir. Hashtag kullanırken, trendlere dahil olurken de çok dikkat edin.

Sosyal medyanın sizi tüketmesine izin vermeyin. Trolleri, kötü niyetlileri, spam yapanları engelleyin. Her soruya tek tek cevap vermek zorunda değilsiniz. Sizden nefret edenlerin fikrini değiştirmek zorunda da. (Haters gonna hate)

4: Mükemmel içerikler hazırlamaya (sahiden) zaman ayırmaktan ve emek harcamaktan çekinmeyin.

Etkili içerikler, marka mesajınızın kendiliğinden yayılmasına olanak sağlayacağından hedefi on ikiden vuran silahlara dönüşecektir.

Kabul edelim veya etmeyelim, insanların artık daha az vakitleri, daha kısa sürelik dikkat aralığı ve (ne yazık ki) daha az hoşgörüsü var.

Belli içerik şablonlarını kullanarak, yanıltıcı tıklamalara sebep olacak başlıklar yazarak insanları en fazla bir kere kandırabilirsiniz.

Velhasıl, mükemmel içerikler yaratmaya mecbursunuz. Aksi halde insanlar sizi ya görmezden gelecek ya da onları yanılttığınız ve değerli vakitlerini aldığınız için sizi hiç hoş karşılamayacaktır.

Dijital dünyada sahip olabileceğiniz en ama en kıymetli şey de işte bu yüzden insanların dikkatidir. Kaliteli içerikleriniz, istikrarlı ve samimi olursanız sizi zamanla dikkate değer kılacaktır.

Dikkate değer olduğunuzda içerikleriniz tüketilebilir olacak. İçerikleriniz düzenli olarak tüketildiğinde ziyaretçilerinizle markanız arasında bir bağ kurulacak ve güçlü bağlar kurduğunuz ziyaretçileriniz nihayetinde onlardan talep ettiklerinize daha olumlu yaklaşacaktır.

Son olarak, dünyanın en değerli içeriklerine sahip olsanız bile tanıtım yapmazsanız sonuç fiyasko olacaktır. O yüzden yayınızı her yerde bıkmadan, usanmadan paylaşmalı, tanıtmalı ve her seferinde çok daha fazla insanın dikkatine sunmalısınız.

B4Mind Marka Danışmanlığı hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın!

Leave a Reply