Turizm kavramının sözlüklerde birçok karşılığı olması sebebiyle ortak bir tanımı yoktur. Ancak en genel ifade ile; “Turizm, insanların hayatını sürdürdükleri yerlerin haricindeki yerlere kısa dönemli olarak seyahat etmelerini, gittikleri yerlerde kaldıkları süre içindeki faaliyetlerini ve ayrıca zaman harcadıkları bu süre içindeki gereksinimlerini karşılamak için gereken mal ve hizmetleri üreten birimlerin faaliyetlerini içermektedir.” diyebiliriz (OSMED). Bu durumda hizmet verecek olan işletmeler arasında bir rekabet ortamı oluşmaktadır ve marka yönetimi kavramı karşımıza çıkmaktadır.
Marka Yönetimi Nedir ve Neden Önemlidir?
Marka, herhangi bir ürünü veya hizmeti rakiplerinden farklı kılmayı amaçlayan birçok faktörden oluşur. Turizm sektörü için de durum aynıdır. Örneğin, aynı bölgede onlarca otel bulunabilir. Bu durumda rakiplerden bir adım öne geçmek için farklı hamleler yapmak markalaşma yolunda atılacak ilk adımlardan biridir. Ayrıca, ürün çeşitliliğinin oluşması ve müşteri memnuniyetinin temel faktör olması turizmde marka kavramını önemli kılmaktadır (İstanbul İşletme Enstitüsü, 2020).
Günümüzün rekabetçi dünyasında tesadüfen marka oluşturmak çok zor ve zaman alıcı bir faaliyet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun için disiplinli bir çalışma ve doğru marka yönetimi gerekmektedir. Marka yönetimi süreci; pazar analizi, marka durum analizi, gelecekteki konumların hedeflenmesi, yeni ürün fırsatlarının test edilmesi, planlama ve performans değerlendirme süreçlerini içermektedir. Her bir süreç kendi alt işlemlerini barındırmaktadır. (İstanbul İşletme Enstitüsü, 2020).
Turizm Sektöründe Marka Yönetimi Neden Gereklidir?
- Koordinasyon sağlamak,
- Sorumluluk almak,
- Kısa vadeli hedeflerle uzun vadeli hedeflerin birlikte yönetilebilmesini sağlamak,
- Sadece markanın sunduğu değeri düşünmek ve sahiplenmek,
- Üst düzey yöneticilerden en alt elemanlara kadar marka kimliğiyle uyuşmak.
Yukarıda bahsedilen sebepler, turizm sektöründe marka yönetiminin neden gerekli olduğunu açıklamaktadır.
Markalaşmanın esas amacı tercih edilebilir olmaktır. Bu nedenle bu sürecin iyi yönetilmesi gerekmektedir. Değişen dünya ile yerli ve yabancı herkesin turizm sektöründen beklentisi değişiklik göstermektedir. Örneğin, üst sınıf turistler kendilerini özel hissetmek istiyorlar. Gençler daha eğlenceli bir ortam istiyor. Orta sınıf turistler ise marka ile ilgileniyor (Global Enstitü).
Bir işletmenin turizm sektöründe markalaşma yolunda gidebilmesi için her kesimden müşterilerin isteklerini karşılaması gerekiyor. Beklentileri karşılamak ise kolay bir süreç değildir. Bu nedenle marka yönetimi yapılmalı ve bir işletmenin en önemli konularından biri olmalıdır.
Turizm Sektöründe Marka Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Marka yönetimi için önemli olan ilk nokta marka kimliğinin oluşmasıdır. Daha sonra ise dört temel strateji ön plana çıkmaktadır.
- Marka Konumlandırması: Markayı müşterilerin gözünde belirli bir seviyeye getirmektir. Turizm sektörü için bu durum müşterilere işletme hakkında sürekli bilgi verilmesi ve diğer işletmelerden farklı olacak özelliklerin belirlenmesidir.
- Marka İsmi Seçimi: İyi bir işletme ismi ilk izlenim için çok önemlidir. Turizm sektöründe isim seçimi çok geniş bir alan üzerinden yapılmalıdır. Her ülkeden turistlerin uğrak yeri olacağından diğer dillerde de kulağa hoş gelmeli ve gülünç bir isim seçilmemelidir.
- Marka Geliştirme Stratejileri: Stratejiler her sektör için özeldir. Ayrıca marka ismi de strateji için çok önemlidir. Bu stratejiler; Hat (Dizin) yayma stratejisi, marka yayma stratejisi, yeni marka stratejisi, markalama stratejisi olarak kendi içinde kategorilere ayrılır. Öngörülü bir şekilde turizm sektörü için hazırlanan stratejiler başarıyı yakalamada önemli bir rol oynayacaktır.
- Pazarlama Kararları: Ürün geliştirme, fiyat, dağıtım ve tutundurma kararları stratejiler ile örtüşmelidir. Örneğin, bir otel sahibinin otelini ne zaman pazarlamaya sunacağı çok önemlidir. Birçok kişi tatil yerlerini kış mevsiminden planlamaya başlıyor. Otelin tanıtımının yaz mevsimi ortasında yapılması bu kişileri kaybetmek demek olacaktır (Prof. Dr. İge Pırnar, 2013).
Turizm işletmeciliğinde marka takibi yapmak da çok önemlidir. Şikâyet ve geri dönüşler dikkate alınmalıdır. Müşteri kendisini işletme için önemli hissetmelidir. Bu durum markalaşma için çok önemlidir.
Turizm işletmenizin görünürlüğünü ve bilinirliğini artırıcı etkili marka stratejilerine mi ihtiyacınız var? B4Mind Marka Danışmanlığı olarak turizm marka yönetiminde proaktif, rekabetçi ve bilimsel temelli çözümler sunuyoruz.
Bilgi almak için hemen bize ulaşın! info@b4mind.com / +90 212 263 63 77 / www.b4mind.com