Dijital devrim hayatımızı tamamen değiştirdi. Zevklerimizi, tercihlerimizi, satın alma kararlarımızı, dünyaya bakış açımızı… İnternet penetrasyonu bakımından hiç de küçümsenemeyecek bir performansa sahibiz. Özellikle akıllı telefonların yaygınlaşması ile interneti hayatımızın vazgeçilmezlerinden birisini haline getirdik. Youtube’da en sevdiği sitcom’un eski bölümlerinin sesini duymadan uyuyamayanların sayısı sandığımızdan daha fazla.
Offline olmaktan nefret ediyoruz (F.O.M.O. – Fear of missingout). Offline ile online arasındaki sınır her geçen gün belirginliğini yitiriyor. Şeylerin internetin (IoT- Internet of things), giyilebilir cihazlar, sanal ve artırılmış gerçeklik cihazlarıyla internetin dozunu artırıyoruz.
Pazarlama iletişimi yaparken böylesi bir dünyayla karşı karşıya olduğumuzu bazen unutuyoruz. Kimbilir yirmi yıl önce bugünkü halimize nasıl tepki verirdik? Şimdi gerçeklerimize geri dönelim.
Türkiye’nin güncel internet kullanım istatistiklerinin yakından takip edilmesi bir marka ve pazarlama uzmanı için neden önemlidir? En basit deyişle, bu istatistikler sayesinde marka mesajlarımızı ayakları yere basar hale getirebiliriz. Pazarımız hakkında ne kadar kapsamlı ve derin bilgilere sahip olursak marka stratejisi geliştirirken karşımıza çıkacak kötü sürprizlerden o kadar sakınmış oluruz.
Google Consumer Barometer pazar araştırması yapmak isteyen marka ve pazarlama yöneticilerine son derece kıymetli veriler sağlayan yepyeni bir kaynak. Google’ın yaptırdığı veya Google ile ilintili en son araştırma sonuçları burada yayımlanıyor. Buradan dünyadan veriler olduğu kadar Türkiye’den verilere de rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Consumer Barometer’i Google Trends’in biraz daha bilimsel olanı şeklinde tarif etmek mümkün.İşte 2017 Türkiye İnternet Kullanım İstatistikleri:
TÜRKLERİN LOKAL İŞLETMELERİ ONLINE ARAMA ORANI
Türkiye’de online olarak yerel işletmeleri arayanların oranı %91. Türk internet kullanıcılarının çok önemli bir oranı yerel işletme ile temas kurmadan önce lokal arama gerçekleştiriyor.
LOKAL ARAMADA SPESİFİK BİR ÜRÜN ARAYANLARIN ORANI
Lokal arama yaparken belirli bir ürünü veya hizmeti arayan Türk kullanıcıların oranı %31. Yaklaşık her üç kullanıcının sadece biri spesifik olarak lokal arama yaparken diğerleri kararsız kullanıcılar.
KULLANICILARIN LOKAL İŞLETMEYİ ONLINE ARAMALARININ TEMEL MOTİVASYONU
Türk internet kullanıcılarının %44’ü lokal işletme hakkında yaptığı aramanın temel gerekçesi ürün veya hizmetlerin fiyatını öğrenmek. Buradan yola çıkarak ürün veya hizmetlerinin fiyatını içermeyen web sitelerinin kullanıcı deneyimi bakımından yetersiz bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz.
KULLANICILARIN LOKAL ARAMADAKİ CİHAZ TERCİHLERİ
Türk internet kullanıcıları lokal aramaları başta akıllı telefonlar olmak üzere birden çok farklı cihazdan yapıyor (laptop, tablet, masaüstü bilgisayar, oyun konsolları, akıllı televizyonlar…). Bu bakımdan web sitenizin birden farklı cihazla uyumlu olduğundan emin olmalısınız.
TABLET BİLGİSAYAR KULLANIM ORANI
Türkiye’de tablet bilgisayar kullanım oranı yalnızca %17. Buna rağmen bir önceki yıla göre %6’lık artış söz konusu.
TEK EKRANLI KULLANICILARIN ORANI
İnternete erişmek için yalnızca tek ekran kullanan (bir bilgisayar, cep telefonu veya tablet) kullanıcıların oranı 2016 verilerine göre %30. Bu rakam 2012’de %34 idi. Türk kullanıcıların büyükçoğunluğunun çok ekranlı (multi-screen) olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız.
AKILLI TELEFONU EN AZ BİLGİSAYAR KADAR SIK KULLANANLAR
Türk internet kullanıcılarının %82’siakıllı telefonlarıyla internete bilgisayarlarından olduğu kadar sık erişiyor.
KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ORTALAMA CİHAZ SAYISI
2016 itibariyle kişi başına internete erişmekte kullanılan cihaz sayısı 2. Bu rakam 2012 yılında ortalama 0.6 idi.
AKILLI TELEFON VS. BİLGİSAYAR
Yanıtını deneyimlerimizden bildiğimiz ama rakamlarla da ortaya koymamız gereken bir istatistik daha. Türk kullanıcıların %44’ü internete erişmek için akıllı telefonlarını bilgisayar veya tabletten daha sık kullanıyor. %38 eşit sıklıkta kullandığını ifade ediyor. Sadece %13’ü bilgisayardan daha sık internete bağlanıyor. İnternet kafelerin artık neden eskisi kadar kalabalık olmadığının bilimsel kanıtı.
SATIN ALMADAN ÖNCE AKILLI TELEFON KULLANIM AMAÇLARI
Türk kullanıcıların bir ürün veya hizmet satın almadan önce akıllı telefonları vasıtasyıla yaptıkları eylemler. %21 ürün fotoğraflarını paylaşıyor. %17 dükkan içinde ürünün online araştırmasını yapıyor. %16’sı lokasyon (adres) araması gerçekleştiriyor.
WEB SİTE SORUNLARIYLA KARŞILAŞANLARIN ORANI
Akıllı telefon kullanıcıları için web sitelere problemsiz ulaşmak hala bir sorun. Bu son istatistik mobil öncelikli strateji geliştirilmesinin ne kadar önemli olduğunu gösteren çok önemli bir istatistik. Mobilden web site ziyareti yaparken %9 sıkça, %30 zaman zaman sorunlar yaşadığını söylüyor; %22 ise nadiren. Yalnızca %16 hiç sorunla karşılaşmadığını ifade ediyor. Geriye kalanlar fikri olmayanlar, yanıt vermeyenler vs.
Markanızı bir sonraki seviye taşıyacak marka stratejileri hakkında profesyonel görüşler almak için bize şimdi ulaşın! B4Mind Marka Danışmanlığı.