SEO Metadata Kılavuzu

Basit bir biçimde açıklayacak olursak, bir arama sonucu sayfasında, ilgili siteye ziyaret gerçekleştirmeden önce o site ile alakalı gördüğümüz her şey meta bilgilerdir.

Bir arama sonucu sayfasında temel olarak üç metadata (veri) ile karşılaşırız. Sayfa başlığı, açıklaması ve URL’i. Bu üç metadata aradığımız anahtar kelime ile bulmayı umduğumuz sonuç arasında karar vermenize yardımcı olacak ve tıklamamızı sağlayacak (ya da engelleyecek) verilerdir.

SEO’da metadata; bir kitap satın almadan önce baktığımız arka kapak yazısının, otoyol üzerindeki yol işaretleri ve kilometre bilgilerinin, bir ilaç kutusundaki yazıların, kütüphanedeki kitap fişlerinin ya da IMDB gibi film sitelerinde yer alan film künyesinin sahip olduğu işleve sahiptir.

SEO performansı bakımından metadata vazgeçilmez bir faktördür. Tıklanma oranlarına ve arama motoru izlenimlerine doğrudan etkisi bulunur.

Sayfalarınızın SEO metadata bakımından optimize olduğundan emin olmalısınız. Sitenizin, sayfa sayısı ve derinliği bakımından hacmi ne kadar olursa olsun metadata bilgilerinin muhakkak doğru gerilmesi ve düzenli aralıklarla güncellenmesi gerekir.

SEO Metadata Araştırması

Sayfalarınıza metadata bilgisi girmeden önce ufak bir pazar ve rekabet araştırması yapmanız gerekir. SEO’da ilk üç sonuçta çıkan sayfalar genel olarak metadata başta olmak üzere SEO doğrularını yapmayı başarabilmiş sitelerdir. Onlardan örnek ve ilham almaktan sakınmamak lazım.

Rekabet sayesinde ürün sürekli gelişmektedir. Burada ürün derken arama sonuç sayfasının toplam kalitesinden bahsetmekteyiz. Siz de ürünü geliştirmeye kendi sayfanızla katkı vermelisiniz.

İlk önce hedeflediğiniz anahtar kelimedeki arama sonucu sayfasını etraflı biçimde incelemelisiniz. Rakipleriniz hangi başlıkları kullanmış, sayfa açıklamalarında neler yazmış, hangi ifade ve anahtar kelimeleri ön plana çıkarmış, URL yapısını nasıl kurgulamış? Tüm bunlar kendi metadata bilgilerinizi oluşturmadan önce hesaba katmanız gereken bilgilerdir.

Ağırlıklı olarak tıklanma oranı yüksek olan sayfalar ilk üçte yer almaktadır. Dolayısıyla potansiyel müşterilerinizin nezdinde sınıfı geçmiş meta verileri görmektesiniz. Bundan yararlanın.

Rakiplerinizin özel olarak kullandığı ifade, ses, kalıp, anahtar kelime ve harekete geçirici mesajları bir Excel tablosunda listeleyin. Böylece kendi meta verilerinizi yazarken kolaylık olacaktır.

Aynı zamanda birebir kopyalamak yerine kendi marka sesinizi işin içine katın. Marka sesi sizi siz yapan ve yalnızca size ait olan bir özelliktir.

Hedef kitlenizin arama yaparken tercih ettiği anahtar kelimeleri araştırın, takip edin ve mutlaka onların yazdığı gibi meta verilere dahil edin. Potansiyel müşterileriniz görmek istediklerini sizde gördüğü vakit sizi tercih edecektir. Dolayısıyla başlıklarınızı, sayfa açıklamalarınızı ve URL’lerinizi onların kavrayış, anlayış ve beklentilerine göre hazırlayın.

Dönemin ruhuna uygun olarak sosyal medya ve internet trendlerinin ifade biçimlerine, jargon ve kelimelerine yer vermek de ilgi çekici olacaktır. Eğer marka kimliğiniz izin veriyorsa böyle bir esnemeye gidebilirsiniz.

SEO meta verisi olarak dilediğinizi girmekte özgürsünüz lakin tüm sayfalarınızın kendine has meta verileri olmalı. Asla kopyala yapıştır meta verileri kullanmamalısınız. Kendini tekrar eden meta kullanmak yerine hiç kullanmamak daha doğrudur. Her bir sayfanın başlığı, sayfa açıklaması benzersiz olmak zorundadır. Tıpkı URL adresleri gibi.

SEO Metadata Yazım Kuralları

İdeal olarak sayfa başlıklarınız 60-70 karakter arasında olmalıdır. Daha kısa sayfa başlıkları daha yüksek tıklama oranına sahiptir.

Sayfa açıklamalarınız ise 155 karakteri geçmemelidir. Arama sonuçlarında yazdığınız açıklamanın kesintiye uğramadan görüntülenmesi için bu kural önemlidir. Sayfa açıklamalarınızda ise mümkün olduğunca kıssadan hisse ifadeler kullanmalısınız.

Sayfa başlık ve açıklamalarınız mutlaka harekete geçirici ifadeler içermelidir. Aynı zamanda mümkün olduğu kadar etken çatılı yüklemler kullanmalısınız. Yani; yapıldı, edildi, görüldü gibi yüklemler yerine; yaptı, etti, gördü gibi yüklemler.

Muhakkak gerek sayfa başlığı gerekse de sayfa açıklaması, o sayfa ile hedeflediğiniz odak anahtar kelimeyi içermelidir. Eğer deri çantalar içeren bir koleksiyon sayfasına meta veri giriyorsanız hem başlıkta hem de açıklamada “deri çanta” ifadesine ve onun yakın varyasyonlarına yer vermelisiniz.

Yine bu kıymetli alanda ürünlerinize ait özelliklerden bahsetmelisiniz. Garanti durumuna, kargo bilgilerine, üretildiği materyale, rengine, ebadına, indirim ve promosyonuna, modeline, markasına, stok durumuna ve bunun gibi bilumum mühim bilgiye yer vermelisiniz.

SEO Metadata Güncellenme Sıklığı

SEO metadata optimizasyonunda yapılan en büyük yanlışlardan biri de sayfa meta bilgilerinin bir kere girildikten sonra neredeyse hiç güncellenmiyor olmasıdır.

Halbuki ürünleriniz, müşteri beklentileriniz, pazarın yapısı, fiyatlar, ürün teknolojisi, kampanyalar ve daha bunun gibi birçok şey sürekli değişir.

Sektörünüzün anahtar kelime trendlerini metadata bilgilerinize uydurmalısınız. Zamanın ruhuna cevap vermelisiniz. O dönem etik üretim kaygıları pazarda hakimse, meta verilerinizde buna değinmelisiniz. Veya Nisan 2019’da olduğu gibi pandemi kaynaklı hijyen meselesi hedef kitlenizin tercihlerinde ilk sırada ise ürünlerinizi ne kadar hijyenik bir prosedürden geçtiğine vurgu yapmalısınız. Ancak bu şekilde zamanın ruhunu yakalayabilirsiniz.

Unutmayın ki siteniz ve tüm sayfalarınız canlı bir organizmadır. Sayfa içeriğiniz değiştiğinde sayfa meta bilgilerinizi içerikteki değişime göre adapte etmelisiniz.

Öte taraftan düşük sayfa CTR verileri mevcut metadata bilgilerinizin gözden geçirilmesi gerektiğine dair bir emaredir. Bu bilgiye Google Search Console’dan ulaşabilirsiniz.

Eğer sayfanız çok fazla izlenim almasına rağmen çok düşük bir tıklama oranına sahipse, meta verileriniz ikna edicilik bakımından sıkıntıları olduğu anlamına gelir. Böyle zamanlarda düşük performans gösteren sayfaların meta verilerini en baştan elden geçirmekte büyük yarar var.

Dolayısıyla düzenli aralıklarla sayfa CTR metriklerini takip ederek aksayan noktalara müdahale etmelisiniz.

CTR performansını artırarak arama sonuç sayfasında ilk sayfaya çıkabilir, rakiplerinizi geçebilir, daha fazla izlenim elde edebilir ve daha fazla trafik kazanabilirsiniz.

Son olarak meta anahtar kelimeye değinelim. Birçok uzmanın hemfikir olduğu gibi Google algoritması bakımından meta anahtar kelime bilgisinin neredeyse hiçbir önemi kalmamıştır. Ancak kullanıp kullanmamak tamamen size kalmıştır.

Meta anahtar kelimeye yer vermek istiyorsanız 15 ila 20 kelime arasında, sayfa içeriğine uygun anahtar kelimeler kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Web sitenizi SEO’da başarıya taşıyacak taktik ve stratejileri en kısa zamanda hayata geçirmek mi istiyorsunuz? Bir SEO kampanyası oluşturmak için profesyonel desteğe mi ihtiyacınız var? B4Mind, uluslararası bir SEO ajansı olarak gerek Türkiye’de gerekse de yurt dışındaki ulusal pazarlara uygun SEO kampanyalarınızda işletmenize yardımcı olmaya hazır.

Hemen bize ulaşın!