Birleşik Krallık, yurtdışına ilk kez doğrudan yatırım yapmak isteyen Türk firmalarının genellikle akıllarına gelen ilk on, belki de daha iyimser bir değerlendirme yapılırsa ilk üç yerden biri. Bunda Birleşik Krallık’ın dünyanın en yatırımcı dostu ülkelerinden biri olmasının payı elbette büyük. Fakat bunun da ötesinde hayal edilen projeleri daha fizibil kılan verimli bir iş atmosferi yaratması, başta İngiltere olmak üzere Birleşik Krallık’ı yatırımcılar nezdinde daima tercih edilir kılmıştır.
Her yatırım haliyle kendi içinde büyük riskler de barındırır. Doğru bir yaklaşım, doğru sektör tercihi ve doğru zamanlama şartıyla Birleşik Krallık risk almaya değer birçok fırsat sunmaktadır. BREXIT sonrası yatırım zeminin kaygan olduğuna yönelik hayli iddialı ve maksatlıkarşı kampanyalara karşın dengenin şimdiye kadar bir şekilde korunduğu ve geleceğe yönelik umutvar mesajların piyasaya verildiği görülüyor. BREXIT sonrasına mümkün olduğunca az hasarla geçmeye çalışan Birleşik Krallık’ın bu süreçte yeni yatırımcılara, uluslararası sermayeye ve taze kana ihtiyacının olduğu da anlaşılıyor. Türkiye’deki konjonktürel dalgalanmalara ve politik risklere karşın güvenli liman arayışı içinde olan Türk firmaların da Birleşik Krallık’ta son yıllarda birçok önemli işin altına imza atmaya başladığını görmek mümkün.
BİRLEŞİK KRALLIK VE TÜRK YATIRIMCILAR
Birleşik Krallık’ın Türkiye eski büyükelçisi Richard Moore 2016 sonunda yaptığı bir açıklamada 200’e yakın Türk firmasının Birleşik Krallık’a yatırım yaptığını söylemişti. Bu sayı şüphesiz Türk iş adamlarının yatırım ilgisi hakkında fikir vermesi bakımından önemli bir veri sağlıyor. Buna ek olarak, 2010 yılından beri iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 70 artmış olduğu da kayda değer bir gelişme olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla, iki ülkenin ilerleyen yıllarda ekonomik anlamda birbiriyle daha fazla angaje olacağını öngörmek zor değil.
NEDEN BİRLEŞİK KRALLIK?
Dünyanın beşinci büyük ekonomisi olan Birleşik Krallık’ta 65 milyon kişiye ulaşmak mümkün. Avrupa’nın en fazla doğrudan yatırım alan ülkesi olan Birleşik Krallık, aynı zamanda Dünya Bankası’nın hazırladığı rapora göre Avrupa’da en kolay iş yapılabilecek ülke. Bu özelliği ile dünyada da yedinci sırada bulunuyor. İş gücünün niteliği bakımından da ayrıcalıklı bir yere sahip. G20 Küresel İnovasyon İndeksine göre inovatif iş gücü bakımından ikinci sırada yer alıyor. Hatta Home Office 2019 bahar aylarında yeni bir girişimci vizesini uygulamaya alacağını duyurdu bile. Yapılan resmi açıklamada bu kararın temelinde Birleşik Krallık’ın inovatif ve yaratıcı düşünce konusundaki önderliğini korumayı amaçladıkları vurgulanıyor. Diğer taraftan Dünyanın en büyük 10 büyük üniversitesinin 4’ü burada. Lisans ve eşdeğer düzeyde mezun işçi bakımından sayısal olarak Batı Avrupa’nın en iyisi. Aynı zamanda G20 ülkeleri arasında en düşük kurumlar vergisinin ödendiği ülke (%20). İşçi maliyetleri bakımından ise Almanya, Fransa ve İtalya’dan daha iyi imkanlar sunuyor. ARGE çalışmalarını sübvanse eden vergi kolaylıkları da söz konusu (Invest in Great Britain, 2018).
Birleşik Krallık’ta çok farklı sektörlere yatırım yapmak mümkün. Otomotiv, sermaye yatırımı, finansal hizmetler, sağlık ve yaşam bilimleri, teknoloji, dijital medya, yeme-içme, tıbbi teknoloji, geri dönüştürülebilir enerji, perakende ve havacılık sektörleri ön plana çıkan başlıca sektörler. Fakat dinamik bir pazar olması sebebiyle bunların dışında kalan sektörler için de fırsatlar var.
Ana dilin İngilizce olması, Londra’nın şehir olarak marka algısı, Türkiye’ye hızlı ve kolay ulaşım olması, belli bir Türk girişimci ve expat portföyüne sahip olması da diğer avantajlar arasında gösterilebilir.
ANKARA ANLAŞMASI
Birleşik Krallık’ta iş kurmak isteyen bir çok Türk girişimci Ankara Anlaşması diye de bilinen ECAA2 anlaşmasından yararlanmakta. BREXIT sonrası durumu henüz belli olmayan bu anlaşma Türk girişimciler için diğer vize türlerinden görece daha kolay. Mart ayında yapılan bir açıklama ile süresiz oturum izni verilmesi durdurulmuş, 15 Haziran’da yapılan ek bir açıklama ile eskisine göre bazı değişiklikler ile bu hak tekrar verilmiştir. Ankara Anlaşmasının en büyük problemi ise bu konuyu maddi ve manevi suistimal eden kişilerin/şirketlerin olması. Yapılan yanlışlar Türk Girişimcisi algısına da olumsuz etki etmekte.
BİRLEŞİK KRALLIK’TA İŞ YAPMANIN ZORLUKLARI
Birleşik Krallık’ın yatırımcı dostu bir ülke olarak adlandırılması onun dikensiz bir gül bahçesi olduğunu göstermez. Şöyle ki, dünyanın en kolay iş yapılan 7. ülkesi olmasına karşın, örneğin tapu sicil kaydı yapma bakımından 47. sırada yer alıyor. Bu noktada uzayan prosedürler, harcanan zaman ve para bakımından sıkıntılar yaşanabilir. Bir ev satın almak ortalama 6 ay, kiralamak ise bir ay sürmekte. Banka hesabı açtırmak başlı başına bir problem. Tüm adımların kuralına uygun atılması ve doğru sıralama ile yapılmasıyla tüm zorlukları aşmak mümkün. Bununla beraber, yapılan kontratlardan kaynaklı ticari ihtilafların çözülmesi bakımından da 31. sırada bulunuyor. Böylesi bir durumla karşılaşmanız durumunda uzun ve maliyetli bir yargı süreciyle uğraşmak gerekebilir. Dünya Bankası’nın Birleşik Krallık’ın yatırım yapılabilirliği üzerine hazırladığı 2018’e ait detaylı raporunu şuradan inceleyebilirsiniz.
YATIRIM DANIŞMANLARIMIZ SİZİ DİNLİYOR!
İstanbul ve Londra’da faaliyet gösteren bir marka danışmanlık şirketi olarak, Birleşik Krallık’a yatırım yapma noktasında ihtiyaç duyacağınız her türlü teknik konuda size destek olmaya hazırız. Bilgi ve teklif almak için bize hemen info@b4mind.com e-mail adresinden, yan taraftaki canlı destekten ya da +90 212 263 63 77 nolu telefondan İstanbul ofisimize, +44 20 3695 2872 nolu telefondan ise Londra ofisimize ulaşabilirsiniz!