Skip to main content

Sorularla Online Pazarlama yazı dizimizin ilk bölümünde, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) dijital dünyada içerikleriyle ön plana çıkabileceği en uygun sosyal mecralara değinmiştik. Bu bölümde ise içerik planlama ve tanıtımı hakkında sorulara devam ediyoruz. Bugün içeriklerdeki “satış mesajı” oranı, diğer bir deyişle 80/20 kuralı üzerinde duracağız.

SATIŞA YÖNELİK İÇERİKLE, PAYLAŞILABİLİR/BİLGİLENDİRİCİ İÇERİK ARASINDA NASIL BİR ORAN KURULMALIDIR?

İnandırıcılık ve ikna edicilik açısından, reklam ve tanıtım amaçlı, promosyonel mesajları yeni pazarlama kanallarında usandırıcı biçimde tekrarlamanın hiçbir değeri ve manası yoktur. İnsanların işletmeleri dijital kanallardan neden takip ettikleri üzerinde durmak gerekir. Yeni tüketici bu kanalları satın alma kararı verirken bilgileneceği güvenilir kaynaklar olarak görmektedir. Bundan dolayı, işletmeler tüketicilerinin hayatlarına dijital ortamlarda da değer katmak mecburiyetindedir.

Sorumuza geri dönersek, satışa yönelik içeriklerle, paylaşılabilir yani insanların hayatına değer katıcı içerikler arasında 80/20 altın kuralını benimsemelisiniz. Paylaştığınız 10 içeriğin sadece 2’si promosyonel, satışa/dönüşüme yönelik içerikler olmalıdır. Kalan 8 içerik takipçilerinizin ilgi alanına girecek, onları bilgilendirecek, eğitecek, yönlendirecek bazen de eğlendirecek içerikler olmalıdır. Bu içerikleri kendinizin hazırlayabileceği gibi (content creation), eğer zamanınız yoksa başkalarının hazırladığı mevcut içerikleri paylaşarak da bu kuralı gerçekleştirebilirsiniz (content curation).

Konuyu daha fazla karmaşıklaştırmadan bir örnekle devam edelim.

Otellere, villalara, evlere yüzme havuzu, spa, sauna yapan bir havuz firması olduğunuzu farz edelim. Online mecralarda nasıl ve hangi oranda içerikler paylaşmalısınız?

80/20 kuralına göre içeriklerinizin sadece %20’si hizmetlerinizin tanıtımıyla alakalı olmalıdır. Yapılan paylaşımlar havuz yapımında dikkat edilmesi gereken noktalar, kullandığınız malzeme ve teknikler, bitirdiğiniz projeler, katıldığınız fuarlar, kampanyalar, fiyatlandırmalar, sizden haberler, kurumsal yapınız, duyurular gibi konulardır. Bu %20’lik dilimde sadece kendinizden bahsetmektesinizdir.

Geri kalan %80’lik dilimde ise aşağıdaki gibi paylaşımlarla ziyaretçileriniz / takipçilerinizin ilgisini çekmeye çalışmalısınız:

“Çocuğunuzun Yüzmedeki Başarısı İçin 20 Öneri

Hamilelikte Yüzmenin Önemi

Spanın Stres Azaltıcı Özelliğinin Sağlığa Olan Etkileri

Bahçenizi Güzelleştirecek En İyi Dekor Figürleri

Süs Havuzu Yaptırmadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar”

%80’lik paylaşım diliminde yalnızca kendinizden değil, faaliyet gösterdiğiniz konunun (havuzlar), insanların hayatına nasıl değer katacağı üzerinde görüşler bildirmelisiniz. Havuz, spa, sauna sahibi olmanın insanların kendilerini ne kadar sağlıklı, huzurlu, mutlu hissettireceğini anlatarak ilgiyi ve dikkati üzerinize çekeceksiniz.

Yine bu dilimde başka sitelerden, bloglardan bulduğunuz makaleleri paylaşabilirsiniz. Kendi blogunuzda bu tarz makaleleri derlediğiniz “En İyi 10” tarzında bir makale hazırlayabilirsiniz. Makale haricinde, müşteri profilinizin derdine çare olacak, hoşuna gidebilecek, ilgisini çekecek her türlü infografik, video, sunum, e-kitap, podcast, eğitim materyalini dijital kanallarınızdan paylaşmalısınız.

Kilit Nokta: Müşterilerinizin derdini anlamak, onlara karar verme sürecinde satış mesajlarını dikte etmek yerine, yardımcı olmaya çalışmak müşterilerinizi iki kez kazanmanızı sağlayacaktır.

Soru ve önerilerinizi alttaki yorum kısmından bize 7/24 iletebilirsiniz. Uzman ekibimiz en kısa zamanda size geri dönüş yapacaktır. Dilerseniz B4Mind iletişim sayfasından bize doğrudan ulaşabilirsiniz.

2 Comments

Leave a Reply