Search Engine Land’e göre SEO başarısında en büyük rol oynayan 6 faktörden biri domain otoritesi.
Yüksek bir domain otoritesi güveni, güven ise daha başarılı sıralama sonuçlarını beraberinde getirir. Daha yüksek bir domain otoritesine sahip olmak için sizden daha yüksek domain otoritesine sahip olan sitelerden backlink almanız gerekir. Bu sayede web sitenizin marka değeri yükselir.
İki sene öncesine kadar Google Page Rank, bir web sitesinin sayfa ve domain otoritesini öğrenmek bakımından kesin sonuçlar vermekteydi. Ancak bu işin backlink alım-satımlarıyla kötüye kullanılıp, tamamen ticarete dökülmesinden sonra Google artık bu veriyi paylaşmamaya karar verdi. Lakin Google halen web sitelerini kendi Page Rank puanına göre sıralıyor. (Sadece biz bu puana artık erişemiyoruz)
Moz Domain Authority (DA)
Bu kararın akabinde çeşitli alternatif Page Rank benzeri girişimler ortaya çıktı (Sektörden gelen yoğun talep dolayısıyla). Bunların en başında Moz sitesinin oluşturduğu Domain Otoritesi Puanı (Domain Authority) geliyor. MozRank, MozTrust, backlink sayısı, referring domain sayısı gibi çok farklı parametreden oluşan bu puan şu anda endüstri standartı olmuş gibi duruyor.
İpucu-1: Kendi domain otoritenizi öğrenmek için https://moz.com/researchtools/ose/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Neden böylesi özel bir girişim bu kadar rağbet görüyor diye kendimize sorarsak aslında cevabı son derece basit. Şu anda alternatifler arasında en fazla URL, sayfa ve domain tarayan Mozscape Index kadar gelişmiş çok az sayıda index var. Yazının devamında bu alternatiflere değineceğiz.
Mozscape 5 Şubat 2018 itibariyle 145 milyar URL, 258 milyar root domain ve 1 trilyon link indekslemiş durumda. Bir sonraki güncelleme 29 Mart 2018’de olacak. Dolayısıyla bir sonraki Domain Otoritesi (DA) Puan güncellemesi bu tarihte olacak.
İpucu-2: Moz güncellemelerini şuradan takip edebilirsiniz.
Moz Domain Otoritesini Etkileyen Faktörler
Elbette hiçbir alternatif indeksleme girişimi Google Page Rank kadar kesin sonuçlar veremez. En gelişmiş Mozscape bile Google’a kıyasla son derece küçük bir örneklem içeriyor. Fakat yine de bir web sitesine dair fikir edinmek adına işimizi görmeye yetiyor.
Peki, Moz’un kendi örneklemini değerlendirirken kullanıp, domain otoritesini belirlediği faktörler hangileri?
- Referring Domain Sayısı: Dofollow backlink içeren kaç adet referring domain sayısı var?
- Backlink Veren Sitelerin Domain Otoritesi: Dofollow backlink gönderen web sitesinin kendi domain otoritesi kaç?
- Backlink Veren Sitenin Bağlantı Verme Profili: Backlink alınan site kaç farklı siteye daha backlink vermiş durumda?
Domain otoritesine etkin eden faktörlere böylece genel hatlarıyla değinmiş olduk. Yukarıda anlatılanları eğer biraz daha açarsak şu sonuçlara varabiliriz:
- Bir web sitesi size yüzlerce backlink vermiş olsa dahi sadece bir tanesi hesaplamaya dahil oluyor.
- Domain otoritesi düşük olan site yüksek olanı etkilemiyor. O yüzden kendi sitenizden yüksek sitelerden backlink almaya çalışmalısınız.
- Nofollow backlinkler değerlendirmeye alınmıyor. Dofollowda ısrarcı olun.
- Backlink aldığınız web sitesinin kendi domain otoritesi yükseldikçe size de pozitif katkı yapıyor.
İpucu-3: Domain otoritesi puanı bir web sitesinin tamamını puanlarken, sayfa otoritesi sadece spesifik bir sayfanın puanını gösterir. Moz, sayfa otoritesini de puanlamaktadır. (Moz Page Authority)
Moz Domain Otoritesi Alternatifleri
Moz bir alternatif olarak ortaya çıkmıştı. Ama şimdi Moz skoruna rakip olacak başka alternatiflerden de söz edebiliriz. Bunlar Ahrefs Domain Rating ve Majestic Trust Flow. Puan olarak karşımıza çıkmasa da Alexa Skoru ve Similar Web’in Country ve Category Rank sıralamaları da bu bağlamda değerlendirilebilir.
Toparlayacak olursak, domain otoritesini değerlendirirken Moz, Ahrefs, Majestic, Alexa ve Similar Web sitelerinin değerlendirmelerinden yararlanabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Web Site Tasarımınızda Yararlanabileceğiniz 11 Kullanıcı Deneyimi İstatistiği
Sıra Sizde
Backlink alacağınız sitenin itibarını değerlendirirken siz hangi kıstasları kullanıyorsunuz? Kendi domain otoritenizi geliştirecek taktikleriniz neler?