Skip to main content

Google bu hafta görsel arama motorunda (Google Image Search), seçilen görselin yanında yer alan resmi görüntüle butonunu kaldırdığını duyurdu. Google’ın “almak zorunda kaldığı” bu karar milyonlarca kullanıcıyı zor durumda bıraktı.

Almak zorunda kalmasının sebebi ise, Getty Images şirketinin Google’ı korsanlık yaptığı gerekçesiyle Avrupa Birliği’ne şikayetinin akabinde bu şirketle yaptığı son anlaşma. Anlaşmanın detaylarına dair fazla bilgi yok ancak Google’ı geri adım atmaya itecek kadar sıkı bir anlaşma ya da Getty Images’in duyurduğu şekliyle “partnerlik” olduğu görülüyor.

Görsel arama sonuçlarında web sitesine gitmeden yüksek çözünürlüklü görsellere erişimin olması Getty Images kadar çok sayıda fotoğrafçıyı ve diğer yayıncıları da kızdırıyordu. Öte yandan bu hizmetin kaldırılması ilk etapta içerik geliştiricileri hayli sıkıntıya soktu ve büyük tepkilere yol açtı.

Temelinde hiçbir şey engellenmiş sayılmaz. Yalnızca bir buton ortadan kalktı. Bu mesele de farklı yollarla aşılabilir. Neyse ki bu sorunun en basitinden, muhtelif Google Chrome eklentileriyle çözüldüğünü söyleyebiliriz. (Basit bir Google aramasıyla bu eklentileri bulabilirsiniz) Fakat bu ufak değişim bize telif hakları konusunda daha dikkatli olmamız gerektiğine dair sinyaller veriyor.

Hukuki Yaptırım Riski

Türkiye’de görece etkisi daha hafif hissedilse de, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa ülkelerinde telif hakkı ihlalleri, tekelleşme/kartelleşme ve haksız rekabet çok ağır suçlar. Bu suçlar, markaları büyük külfetlerin altına sokabilecek çapta sonuçlar doğurabilir.

En basitinden kurumsal olarak içeriklerimizde izin almadan kullandığımız herhangi bir görsel markamıza ciddi sıkıntılar yaratabilir. Kabul etmek gerekir ki ülkemizde bu kurallar son derece esnek.

Telif Hakkı Olmayan Görseller

Evet, kabul ediyoruz ki zor bir şey. Ancak kendimizi ticari olarak kullanılabilecek ve telif hakkı olmayan görseller aramaya yavaş yavaş alıştırmaya başlamalıyız.

Eğer belli bir bütçe belirleyerek ücretini ödemek kaydıyla çeşitli görsel sitelerinden yüksek kaliteli görseller temin etmek istiyorsanız zaten önünüzde sonsuz seçenek var. Ama buna para harcamak istemiyorsanız en azından ücretsiz ve yüzde yüz etik görsel kaynaklarına başvurabilirsiniz.

Google Görsel Arama

Bunun için Google görsel arama motorunu halen kullanabilirsiniz. Şu ileri görsel arama sayfasını kullanarak ticari kullanıma açık görselleri listeleyebilirsiniz. Sayfanın en alt kısmındaki “kullanım hakları” kısmında ticari olarak kullanıma veya paylaşıma açık seçeneğini seçerek sonuçları filtreleyebilirsiniz.

Ücretsiz Görsel Bankaları

Aşağıda listelediğimiz siteler tamamen ticari kullanıma ve paylaşıma açık, telif hakkı olmayan (royalty free) görseller sunuyor. Hem de son derece yüksek çözünürlükte. Görsel ihtiyacınızın tamamını olmasa bile en azından kayda değer bir kısmını buralardan karşılayabilirsiniz. İşte B4Mind Blog olarak bizim en çok yararlandığımız ücretsiz görsel bankaları:

  1. https://burst.shopify.com/
  2. https://www.pexels.com/royalty-free-images/
  3. https://unsplash.com/
  4. https://freeforcommercialuse.net/
  5. https://search.creativecommons.org/
  6. https://500px.com/creativecommons
  7. https://www.flickr.com/creativecommons/
  8. https://canweimage.com/
  9. https://pixabay.com/
  10. http://www.freephotosbank.com/
  11. http://deathtothestockphoto.com/
  12. https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page
  13. http://negativespace.co/
  14. https://picjumbo.com/
  15. http://startupstockphotos.com/

Yukarıda bahsedilen sitelerden çok daha fazlasına detaylı bir Google aramasıyla ulaşabilirsiniz.

Kendi Fotoğraflarınız

Kendi kampanyalarınızda kendi fotoğraflarınızı kullanmak da doğru bir yol olacaktır. Bunun için profesyonel fotoğrafçı olmanıza da gerek yok. Elinizdeki son model akıllı telefonlar zaten yarı profesyonel fotoğraf makinesi seviyesinde. Fotoğrafları çektikten sonra üzerinde düzenleme yapabileceğiniz çok sayıda ücretsiz fotoğraf uygulamaları da var. Tek ihtiyacınız biraz ilham.

Dijital Ajans

Tüm bu külfetleri bir kenara atıp profesyonel bir dijital ajansla çalışmak da bir çözüm yolu. Sosyal medya, web sitesi, blog görselleri; ürün/hizmet tanıtım görselleri, profil fotoğrafları, başlık fotoğrafları, etkinlik fotoğrafları, banner reklam tasarımları, video görselleri ve daha türlü türlü görseli hazırlamaya ayıracak pek fazla vaktiniz yoksa bir dijital ajans işleri sizin için yapabilir.

İçerik görsellerinin yanı sıra markanızın kurumsal kimliğini de (logo, kartvizit, antetli kağıt vs.) sıfırdan oluşturacak ya da yeni bir dokunuş yapacak profesyonellere ihtiyacınız olabilir.

Bilgi ve teklif almak için bize info@b4mind.com adresinden ya da www.B4Mind.com’dan ulaşabilirsiniz!

Leave a Reply