Skip to main content

Yaklaşık on yıldır düzenli aralıklarla hep aynı başlığın haber kisvesi altında dolaştığına şahit oluyoruz:  “Email öldü. Email pazarlama miadını doldurdu. Email işe yaramıyor.”

Bu maksatlı yorumun boyutunu “is email marketing dead” sorgusuyla Google’da aratınca bile anlayabilirsiniz. Sadece bu anahtar kelimede 136 milyon sonuç çıkıyor. Maalesef, Türkçe yayın yapan pazarlama ve teknoloji siteleri de çoğu zaman bu dolduruşa geliyor.

Tesadüf o ya, popüler sosyal medya ağlarının ortaya çıkmasından sonra email karşıtı propagandanın katlanarak arttığı görülüyor. Facebook 2004’te, Twitter 2006’da ortaya çıktığına göre email ölüyor mu sorusu email kadar olmasa da hayli eski. Ancak email sanıldığının aksine halen dipdiri ayakta.

Esasen kendi kişisel deneyimlerimizle bile bu ifadeyi yalanlamayı başarabiliriz.Şu üç soruya okuyucularımızın %99’unun düşünmeden evet diyeceğine eminiz.

  1. Bir email hesabınız var mı?
  2. Her gün en az bir defa emailinizi kontrol ediyor musunuz?
  3. Emaillerinize mobil cihazınızdan da erişiyor musunuz?

Yine ortaya uzun uzun araştırmalar, datalar koymaksızın şu soruylada bu tezi çürütebiliriz.

Ziyaret ettiğiniz son 10 kurumsal web sitenin kaçının iletişim sayfasında ve/veya sayfanın footer kısmında email adresi yok? (Cevap, kuvvetle ihtimal sıfır; küçük bir işletmenin amatörce yapılmış bir sitesiyle en fazla birdir.)

Özetle, markaların sosyal medya profilleri email adreslerinin yerini almış değil (Öyle olsaydı sosyal medya platformlarına halen email ile kaydoluyor olamazdık). Halen, info@firmaadi.com veya bilgi@firmaadi.com formatındaki şirin adresler kullanılmaya devam ediyor.

Hayır, yazımızın geri kalanında emailin neden ölmediğini anlatmaya devam etmeyeceğiz. Hatta, ileride ölür mü ölmez mi gibi yersiz polemiklere de girmeyeceğiz. Tam tersine şunu iddia edeceğiz:

Email kanalı olmadan dört başı mamur bir dijital pazarlama iletişimi yapaMAZsınız.

 

EMAIL PAZARLAMASINI VAZGEÇİLMEZ KILAN NEDENLER

İşte bazı kritik önemdeki istatistikler:

  1. 2020’de email kullanıcı sayısı 3 milyar olacak,
  2. 2020’degünde 257,7 milyar email gönderilecek (a.g.e.),
  3. Email kullanıcılarının %65’i maillerine mobil olarak erişiyor (a.g.e.),
  4. 2022’de email kullanıcı sayısı 4,2 milyar olacak,
  5. 2022’de günde333 milyar email gönderilecek (a.g.e.),
  6. 2018 itibariyle kullanıcı başına 1,75 email hesabı düşüyor. Bu oran 2022’de 1,86’ya yükselecek (a.g.e.),
  7. Mobil bir uygulamaya kayıt olurken tüketicilerin %83’ü sosyal medya hesapları yerine, email adreslerini tercih ediyor,
  8. Abonelere gönderilen mesajların %21’i ilk bir saat içinde, yaklaşık %45’i ise ilk altı saat içinde açılıyor.
  9. Abonelerin %31’i gönderilen mesajlardaki bağlantıya ilk bir saatte tıklıyor (a.g.e.),
  10. Kişi adıyla gönderilen emailler, jenerik email adreslerinden (örneğin info@b4mind.com) gönderilenlere göre %35 daha yüksek CTR getiriyor,
  11. Segmente edilmiş email kampanyaları, edilmeyenlere göre %14 daha fazla açılıyor ve %100 daha fazla tıklama alıyor,
  12. Müşterilerin %72’si gönderilen emaili indirim teklifi olduğu için, %62’si ise başlık kısmında kişiselleştirilmiş bir ifade geçtiği için açıyor,
  13. Email başlığında emoji bulunan kampanyalar daha fazla okunma oranına sahip oluyor,
  14. En iyi email gönderme zamanları sabah 10 ve akşam 8’den gece yarısına kadar olan saatler,
  15. Email açılış oranı bakımından ilk üç istemci: Apple Iphone (%22), Gmail (%22) ve Yahoo! Mail (%13).

 

İSTATİSTİKLERİN DEĞERLENDİRMESİ

Yukarıda muhtelif çalışmalardan derlediğimiz verileri yeniden ele alıp, detaylıca inceleyelim.

En başta tespit etmemiz gereken ilk konu, email pazarının hem niceliksel hem de niteliksel olarak hızla gelişmeye devam ettiğidir.

2020 yılında 4,1 milyar internet kullanıcısının olacağı göz önüne alırsak, 3 milyar email kullanıcısının global popülasyonun nerdeyse %75’ine tekabül ettiğini söyleyebiliriz. Herhangi bir pazarlama kampanyasında hedef kitlenizin en kötü durumda %75’inin tercih ettiği bir iletişim kanalını reddeder miydiniz?

Dahası, yine global ölçekte email kullanıcılarının %65’nin mobilden bu kanala erişmeleri pazarlamacılara,kendi hedef kitlelerine doğru zamanda ve doğru yerde ulaşma olanağı sunuyor. Türkiye’den mobil email erişimlerinin çok daha yukarıda olduğunu da düşünüyoruz.

İlk altı maddedekiler önemsediğimiz niceliksel verilerdir. 7-8-9. maddeler ise bu kanalın niteliksel olarak da inanılmaz fırsatlar sunduğunu gösteriyor. Tekrar değinelim.

Email, mobil kullanıcıların kayıt olurken tercih ettiği bir kanal. Neye tercih ettikleri diye sorarsak, sosyal medya ile kayıt olmaya. Demek ki, sosyal medya profilleri emaili ikame etmiş durumda değil. Tersine, daha az kullanılıyor

Email kanalının Z Kuşağı tarafından pazarlama iletişimi için diğer kanallara kıyasla daha çok tercih edildiği anlaşılıyor. Bu tezi destekleyen araştırmalara ilerleyen dönemde yeni makalelerimizde yer vereceğiz.

Kısacası, email kanalının yalnızca geniş kitleler tarafından kullanılmadığı; ayrıca bu kitlelerin çoğunluğu tarafından “tercih edildiğini” söylersek, sanıyoruz fazla iddialı bir laf sarf etmiş olmayacağız.

Son olarak 10-15. maddeler ise email kanalına ne kadar fazla yatırım yaparsanız bu kanaldan o kadar iyi sonuçlar alacağınızı gösteriyor. Yani email kampanyalarınız müşteri profilinize göre kişiselleştirilip, özelleştirildikçe ve hedef kitlenizle daha samimi bir iletişim dili yakaladıkça daha çok başarı gösterecektir.

Hele ki, abonelere gönderilen mesajların %21’inin ilk bir saat içinde, yaklaşık %45’inin ise ilk altı saat içinde açılıyor olması sosyal medya kanalına göre emailin kesin zaferini ilan ediyor. (Tek bir gönderinizle Facebook takipçilerinizin %21’ine -bırakın altı saati- organik olarak ulaşabiliyor musunuz?)

 

SİZ NELER DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Email kanalına yeterli bütçeyi ayırdığınızı ve kampanyalarınızı optimimum biçimde yürüttüğünüzü düşünüyor musunuz? Email performansınızı açılış, tıklama ve dönüşüm oranı bakımından maksimize etmek adına hangi taktikleri öneriyorsunuz?

Lütfen görüşlerinizi bizimle aşağıdaki yorum kısmından paylaşmayı unutmayın!

E-ticaret siteniz için email kampanyalarınızdan maksimumu elde etmenize yardımcı oluyoruz. Özelde email pazarlama ve genelde tüm dijital pazarlama iletişiminiz için ihtiyaç duyduğunuz yol haritasını çizmeye hazırız.

B4Mind Marka Danışmanlığı’na şimdi info@b4mind.com adresinden veya iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz!

Leave a Reply