Skip to main content

Yeni bir yılla hayatımıza hiç şüphesiz ki her alanda yeni trendler girecek. Başarı elde etmek veya mevcut başarımızı korumak için bu trendleri takip etmek ve mümkün olduğunca ayak uydurmak oldukça önemli. 2021 yılında SEO adına pek çok yeni teknik bizleri bekliyor.

1) Covid-19 & Mutasyon

Şaşırdınız mı? Yoksa zaten artık bunalmış olduğunuz Covid-19’un SEO’da da karşınıza çıkmasına üzüldünüz mü? Maalesef ki bu bir gerçek. 2021’in en ciddi SEO trendi hiç şüphesiz ki Covid-19. Özellikle de ürün veya hizmet temin eden veya tanıtımını yapan bir web sitesine sahipseniz bu asla göz ardı etmemeniz gereken bir durum.

Ürünlerinizin veya verdiğiniz hizmetin hijyenik ve sağlık riski içermeyen şartlar altında üretildiği ve sunulduğuna dair bir ibareden beklediğinizden daha şaşırtıcı derecede sonuçlar alabilirsiniz. Bunu yaparken “koronavirüs”, “coronavirus”, “covid19” gibi kelimeleri geçirmeyi unutmayın. Ürün ve hizmet temin etmeyen bir blog bile olsanız, bu konu hakkında yerleştireceğiniz küçük bir sağlık uyarı kutucuğu bile fark yaratacaktır.

İlginizi Çekebilir: Covid 19 Kaynaklı SEO Dalgalanmalarına Direnmek Adına Yapmanız Gerekenler

Covid 19 ile ilgili güncel bilgileri Sağlık Bakanlığından takip edebilirsiniz.

2) Özgün ve Kaliteli İçerik

Yıllardan beri SEO’nun değişmeyen en önemli trendlerindi olan özgünlük ve kalite bu yıl da yerini koruyor. Taklit ve oradan buradan toplanmış içeriklerle SEO’da başarılı olamayacağınız gibi ters yönde bile etkilenebilirsiniz. Üreteceğiniz içerikler tamamen eşsiz olmalıdır. Sizi başarıya taşıyacak en önemli ve en büyük faktör budur. Sadece özgün değil kaliteli de olması gerekir. Sitenize giren biri kalitesiz ve gözden geçirmeye değmeyecek bir şeyle karşılaşırsa orada durmayacaktır.

3) Mobil Tasarım

Akıllı telefonların ve tabletlerin hayatımızın adeta vazgeçilmez olmasıyla birlikte internet kullanımının %80’lere varan oranlarda mobil cihazlardan yapıldığını biliyor muydunuz? Masaüstü veya notebook kullanan kişiler bile gün içerisinde özellikle de dışarıda oldukları zaman diliminde internet erişimi için akıllı telefonlarını kullanıyorlar.

Web sitenizin mobil uyumlu bir tasarımı yoksa mobil girişlerde siteniz çok kötü şekilde gözükebilir. Yazılar, logo, resimler her biri bir kenara dağılmış olabilir. Hepsinden önemlisi görsel bir zevk sunmaz. Bu da kullanıcıların sitenizi bozuk olarak değerlendirmesine veya içeriğinize bakma hevesinin kaçmasına yol açarak sitenizden ayrılmasına neden olabilir. Bu sebeple web sitenizi kullanımı rahat bir mobil tasarımla uyumlu hale getirmeniz çok önemlidir.

4) Yapay Zekâ

Google’ın yapay zekâ konusunda bir dünya lideri olduğunu, Google’a ait AlphaGo ve AlphaZero isimli go ve satranç oyuncusu yapay zekaların kendi alanlarında dünya birinciliği elde etmesinden biliyoruz. Arama motoru konusunda yapay zekâ dostumuzun adı RankBrain.

Beş yıla yakın süredir Google’ın arama motorunda oldukça etkili bir rol oynamakta olan RankBrain’in gelişimini takip etmek oldukça önemli. Aslında yapay zekânın sizinle fazla bir işi yok. O daha çok kullanıcıları takip ediyor. Hangi tür aramalar yapmış, hangi siteleri ziyaret etmiş, hangi sitede ne kadar zaman harcamış, site içerisinde kaç tıklama yapmış gibi olayları gözlemliyor ve kullanıcıya en iyi hizmeti vermeyi hedefliyor. Sizin burada yapmanız gereken bu bilgiler ışığında kullanıcılarınıza rahat ve konforlu bir ziyaret deneyimi yaşatarak yapay zekaya “kullanıcıları bana yönlendirebilirsin, burası oldukça rahat, konforlu ve kaliteli” mesajı vermektir.

5) Sayfa Hızı

Hız çağında olduğumuz şu dönemde hızın ne kadar önemli olduğundan fazla bahsetmemize gerek yok sanırım. Kullanıcılar 3-5 saniyelik gecikmeler için bile ziyaretten vazgeçebilir. Ama sadece bu kadar değil. Google’ın robotları sayfa hızınızı kontrol ediyor ve gerçekten sıkıntılı bir durum varsa SEO konusunda olumsuz durumlar yaşamanız son derece olası.

Google’a ait PageSpeed aracını kullanarak sayfalarınızın hızını ölçebilirsiniz. Sayfalarınızın hızlı çalışmasını istiyorsanız fazla miktarda script, reklam, açılır pencere, çok büyük resimler veya videolar kullanmayın.

Özel Teklif: Ücretsiz SEO Raporu İçin Tıklayınız!

6) Uzun ve Eğlenceli İçerikler

100-150 kelimelik biri iki paragraflık içeriklerin zamanı geçti. Mümkünse bin kelimeye yakın, makaleye tadında içerikler kullanın. Bunu yaparken de kendinizi tekrar etmemeye özen gösterin. Ayrıca bu kadar uzun içerikleri kullanıcılarınıza okutabilmek için makalelerinizi eğlenceli hale getirmeli, resim, anket ve video gibi araçlarla renklendirmelisiniz. Elbette ki sadık spesifik bir kitleye hitap eden veya akademik yayınlar yapan bir bloga sahipseniz bunlara ihtiyacınız olmayacaktır.

7) Sesli Arama Uyumu

Mobil cihazların artışından bahsetmiştik. Bunun doğal sonucu olarak da insanların Google’da sesli aramayı kullanma oranları oldukça yükseldi. İnsanlar yazı yazarak aradıkları şeyleri, ses kullanarak çok farklı şekillerde aratabiliyor. Örneğin yazarak “çatal nasıl yapılır” şeklinde aratılan bir sorgu, sesli yoldan “çatal nasıl yapılıyor” veya “çatal tarifi”şeklinde aratılabiliyor. Çünkü insanlar ses kullandıklarında daima konuşma diline yatkın oluyorlar. Bu ince farktan yararlanarak anahtar kelimelerinize yapacağınız birkaç ufak dokunuş kayda değer sonuçlar ortaya çıkartacaktır.

İlginizi Çekebilir: SEO Kampanyalarınız İçin En Karlı Anahtar Kelimeleri Bulmanın Yolları

8) Site İkonu

Voyager tarafından çekilen, dünyanın en uzak fotoğrafı

Favicon adı verilen site ikonu, sitenize girildiğinde sekmenin sol tarafında beliren sitenize ait küçük bir resimdir. Bu çoğu zaman site logosuyla aynı yapılır. İkonu olmayan bir site profil fotoğrafı olmayan bir sosyal medya hesabı gibidir. Google robotları bu durumu pek hoş karşılamayabilir. Bu nedenle sitenizi asla faviconsuz bırakmayın.

SEO, pandemi sonrası dönemde de en karlı dijital pazarlama kanalı olmaya devam edecek! Siz buna hazır mısınız?

Kurumsal SEO stratejileri hususunda aklınıza takılan her türlü soruyu B4Mind Dijital Ajans’a info@b4mind.com adresinden ya da iletişim formundan sorabilirsiniz!

SEO ajansı ihtiyacı içinde olan yerli ve milli markaların her daim yanındayız.

 

 

Leave a Reply