Dijital pazarlama ajansı seçerken hangi nesnel kriterleri göz önüne almanız gerektiğini öğrenmek mi istiyorsunuz?
Markanızı dijital dünyaya taşıyacak dijital pazarlama ajansıyla el sıkışmadan önce neler talep edeceğinizden emin değil misiniz?
Markalar için dijital mecralarda bulunmak artık hayati bir öneme sahiptir. Dijitalde kendi marka yönetimini yaparken profesyonel desteğe ihtiyaç duymanız da oldukça muhtemeldir. Çünkü dijital mecralar gün geçtikçe hem genişlik hem de derinlik kazanıyor.
Genişlik kazanıyor, yani her geçen gün markaların muhatap olduğu mecra sayısı artıyor. Derinlik kazanıyor, yani mecralar teknik olarak çok daha kompleksleşiyor.
Birlikte marka stratejileri geliştireceğiniz ve pazarlama iletişimi yapacağınız bir dijital pazarlama ajansı seçmeden önce bazı somut kararları almış olmalısınız.Bir dijital ajansla görüşme yapmadan önce hedefleriniz, bütçeniz ve pazarlama kanalı öncelikleriniz üzerinde düşünmelisiniz.
DİJİTAL MECRALARDA HANGİ STRATEJİK HEDEFLERİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORSUNUZ?
(Birden fazla hedef belirleyebilirsiniz)
- Marka bilinirliğini artırmak,
- Satışları artırmak,
- Yeni müşteriler bulmak,
- Müşteri adayları yaratmak,
- Mevcut müşterileri elde tutmak,
- Marka topluluğu oluşturmak,
- Müşteri desteği sağlamak,
- Pazar/rakip araştırması yapmak,
- Websitesi ziyaretçi sayısını artırmak,
- Üye/abone sayısını artırmak,
- Daha geniş kitleler tarafından okunmak/izlenmek,
- Ürünler/hizmetler hakkında bilgi sunmak,
- Bağış toplamak,
- Toplumsal/çevresel bir konuda farkındalık yaratmak,
- Mevcut hizmetleri çevrimiçine taşımak,
- Yerel işletmelere ziyaretçi çekmek,
- Crowdsourcing (kitle kaynaklı çalışmalar) yapmak,
- Bir seferde gerçekleşen satışların hacmini artırmak,
- Satışların çeşitliliğini artırmak,
- Stokları eritmek,
- B2B bağlantılar/yatırımcılar bulmak,
- Yetenekli eleman bulmak (head-hunting),
- Kurum kimliğini ve kültürünütanıtmak,
- Yeni ürün ve hizmet fikirleri bulmak / iş modelleri geliştirmek,
- Mevcut ürün ve hizmetler hakkında gerçekçi geri dönüşler almak…
Hedeflerinizi seçtikten sonra başarınızı ve performansınızı ölçmeye yarayacak metrikler (KPI) belirleyin. Web sitesi ziyaretçi sayısı, erişim sayısı, abone sayısı, satış sayısı, dönüşüm sayısı, iletişim formu doldurma sayısı gibi.
PROJE VE KAMPANYALARA NE KADAR BÜTÇE AYIRABİLİRSİNİZ?
Somut hedefler belirledikten sonra bütçenizi belirlemeniz gerekir. Dijital kampanyalarınız ve dijital mülkleriniz için aylık birkaç yüz lira mı, birkaç yüz binlira mı harcamayı planlıyorsanız? Mütevazı bir bütçeye sahipseniz başlangıç için butik bir ajansla anlaşabilirsiniz.
Bütçe belirlerken aklınızdaki rakamın gerçeklerle ne kadar uyuştuğunu da ajansınız ile mutlaka tartışın. Çoğu zaman gerçekçi olmayan bütçelerle çalışmaya başlamak hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olmayacağı gibi yapılan çalışmaların başarısız gibi gözükmesine de sebep olur.
DİJİTAL PAZARLAMA ÖNCELİKLERİNİZ NELER?
Bazı ajanslar dijital pazarlamanın yalnızca belli alanlarına odaklanmış olabilir. Bu yüzden dijital pazarlamanın hangi enstrümanlarına yönelmek istediğinizi ya da önceliklerinizi belirlemeniz gerekir. Aşağıdaki liste size bu konuda yardımcı olacaktır.
- Web sitesi stratejisi, tasarımı ve web geliştirme,
- Kurumsal blogculuk ve içerik geliştirme,
- Arama motoru optimizasyonu (SEO),
- E-mail pazarlaması,
- Sosyal medya pazarlaması,
- Arama motoru reklamcılığı (SEM),
- Mobil ve video reklamcılık,
- Ortaklık (affiliate) pazarlama,
- Pazarlama otomasyonu,
- Dijital analiz ve monitoring,
- Grafik tasarım / ürün tasarımı,
- Pazar araştırması (benchmarking),
- Lokal pazarlama.
Marka hedeflerini, bütçeyi ve öncelikleri önceden tespit etmek dijital ajanslarla yapacağınız görüşmede işinizi epeyce kolaylaştıracak ve görüşmenin daha verimli geçmesini sağlayacaktır. Ancak yine de, gerek hedef, öncelik ve KPI belirleme gerekse de bütçe konusunda ajans temsilcilerinin önerilerini dikkate almanızda fayda var.
SON KARARI VERMEDEN ÖNCE ŞU KRİTİK NOKTALARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN
Dijital pazarlama ajansı nasıl seçilir? Şimdi ajans temsilcileriyle görüşürken dikkat etmeniz temel hususlara geçelim:
Görüşme yaptığınız ajans hakkında çeşitli dijital araçları kullanarak istihbarat toplayın. Sosyal medya profillerine dikkatlice göz atın. Ajansla daha önce iş yapmış olan markalardan ajans hakkında bilgi alın.
Ajansın referanslarını, daha önce çalıştığı markaları, en çok ses getiren projelerini, herhangi bir ödül kazanıp kazanmadığını öğrenin.
Yapılacak periyodik raporlamalarda ajansın size, mevcut durumu ve gelinen noktayı çıplak biçimde görmenizi sağlayacak veriler sunmasını ve görüşmede belirlenecek KPI’lar üzerinden değerlendirme yapmasını isteyin.
Ajansa kendi marka ve pazarlama çalışmalarının nasıl gittiğini sorun. Kendi web sitelerine ne kadar ziyaretçi çektiklerini, bloglarının ne kadar okunduğunu, nasıl müşteri adayı kazandıklarını vb. öğrenin. Eğer görüştüğünüz ajans başarılı bir ajanssa bu bilgileri sizinle memnuniyetle paylaşacaktır.
Çalışacağınız dijital ajans herhangi bir noktada dışarıdan destek alıyor mu öğrenin. Ajansın kendi imkanlarıyla başaramadığı konularda dışarıdan destek alması (outsourcing) her zaman kötü bir şey değildir ancak bu durum işlerinizin gecikmesine sebep olabilir.
Başarıyı nasıl ölçtüklerini ve bunu yaparken hangi profesyonel araçları kullandıklarını öğrenin.
Ajans içi eğitimi nasıl gerçekleştirdiklerini öğrenin. Profesyonel gelişime önem veren ajanslarla ileride değişebilecek talep ve beklentilerinizi daha kolay hayata geçirebilirsiniz.
Ajansın web sitesini inceleyin. Web sitesi basit, iyi tasarlanmış ve kullanımı kolay mı gözlemleyin. Web içeriğinin iyi hazırlanıp hazırlanmadığını inceleyin. İçeriklerini sıkça güncelliyorlar mı, blog tutuyorlar mı öğrenin. Kendi müşteri profillerine uygun bir dil kullanıyorlar mı, harekete geçirici mesajlara yer veriyorlar mı, arama motoru performansı iyi mi, sosyal ağlarda aktifler mi, gelen yorumları zamanında cevaplıyorlar mı?
Dijital pazarlama akreditasyonlarını (Google Partners, Bing Ads Accredited Professional, Inbound Agency Partner, Yandex Partner…) kontrol edin.
Ajans temsilcileriyle pazarlık yaptıktan sonra,son kararınızı vermeden önce işlerinizi yapacak ekiple bizzat tanışın. Görüşmeyi kendi ofisinizde yaptıysanız, ajans ziyareti planlayın. Böylece laftan öte icraatte nasıl bir ajans olduklarını gözlemleyebilir ve daha sağlam bir izlenim elde edebilirsiniz.