Dijital pazarlama iletişiminin pazarlamacılar açısından en kıymetli noktası atılan her adımın rasyonel biçimde ölçülebilir ve analiz edilebilir olmasıdır.
Diyelim ki markanız için Bağdat ya da İstiklal Caddesi’nde bir bilboard reklamı oluşturdunuz. Elinizde hangi günlerde, saatlerde ve dönemlerde yaklaşık olarak ortalama kaç kişinin reklamınızı göreceğine dair bazı veriler var. Genelde edinebileceğiniz en net veri de zaten bu olacaktır.
Ancak, bilboard reklam kampanyanızda örneğin şöyle bir veriye muhtemelen sahip olamayacaksınız. Caddeden geçen 25-34 yaş arasındaki kadınların 3’te biri bilboard reklamınızı 19 saniye incelerken geri kalanı 3 saniyeden az baktı. Ya da reklamı görenlerin %61’i Taksim meydanından gelenler iken %39’u Karaköy’den gelenler. Ya da reklamınızı caddeden geçen aynı kişi gün boyunca 3 defa gördü. İlkinde reklama 1 saniyeden az bakarken, diğer ikisinde 3’er saniye inceledi.
Halbuki dijital mecralar %100 ölçülebilir, analiz edilebilir mecralardır. Burada, niceliksel analizler yapılabildiği gibi niteliksel analizler de yapılabilir. Pazarlama mesajınızı caddeden geçen herkesin değil, net hedeflemeler yaparak sadece o anda caddede bulunan, 18-24 yaş arası, Beşiktaş taraftarı, Hayko Cepkin seven erkeklerin görmesini sağlayabilirsiniz. Mesele pazarlama analizi olduğunda geleneksel pazarlamanın dijitale karşı hiçbir şansı yok.
Şimdi gelelim başlık konumuza. Dijitalin avantajı işte buraya kadar bahsettiğimiz avantajlar. Fakat bu demek değil ki dijital analizin hiç dezavantajı yok.
Dijital analizin en büyük dezavantajı aşırı derecede detaylı (bazı durumlarda gereksiz, hatta işe yaramaz) veriler sunabiliyor olmasıdır. Sayılara hastalık derecesinde takıntısı olan istatistikşinastların dışında kimsenin işine yaramayacak rakamlara boğulmamak için bazı kritik metriklerin üzerinde durmalıyız ki gerçeğe en yakın tablolar çizebilelim.
Dijital pazarlama kampanyalarınızda en fazla dikkat etmeniz gereken metrikler:
TRAFİK METRİKLERİ
Tüm Site Trafiği: Haftalık veya aylık olarak sitenizde kaç sayfa görüntülenmesi gerçekleşti? Kaç tekil ziyaretçi geldi?
Trafik Kaynakları: Sitenizi ziyaret edenler hangi kanalları kullandı? Sosyal medya, organik arama, e-mail, doğrudan, refere, ödemeli arama, görüntülü reklamlar…
Mobil Trafik: Ziyaretçilerinizin kaçta kaçı mobil cihazlar üzerinden sitenizi ziyaret etti?
Cost Per Click (CPC): Ödemeli arama reklamlarınızda reklamınızın kalite puanına ve anahtar kelime teklifine göre belirlenen tıklama başına maliyetiniz (CPC) ne?
Click Through Rate (CTR): Reklamınızı tıklayanların, reklamınızı görüntüleyenlerin tamamına oranı ne? Bu skorun yüksek olması alakadarlık ve kalite puanınıza pozitif etki edeceğinden aynı zamanda tıklama başına ödediğiniz fiyatı da (PPC) pozitif etkileyecektir.
DÖNÜŞÜM METRİKLERİ
Dönüşüm Oranı: Dönüşüm olarak tanımladığınız hedefleri gerçekleştiren kullanıcıların tüm kullanıcılara oranı ne?
Müşteri Adayı Başına Maliyet: Bir müşteri adayı elde edene kadar katlandığınız maliyet ne kadar?
Hemen Çıkma Oranı: İçeriğinizi alakasız bulup sitenizi ziyaret eder etmez hemen çıkan (seken) ziyaretçilerin oranı ne?
Ziyaret Başına Ortalama Sayfa Görüntülenme Sayısı: Bir ziyaretçi sitede gerçekleştirdiği bir oturumda ortalama kaç sayfa ziyaret ediyor?
Sayfa Görüntülenme Başına Ortalama Maliyet: Bir sayfa görüntülenmesi için katlandığınız maliyet ne kadar?
Sitede Geçirilen Ortalama Zaman: Sitenize gelen ziyaretçilerin gerçekleştirdikleri tüm oturumlarda sitede geçirdiği ortalama süre ne kadar?
Geri Dönen Ziyaretçilerin Oranı: Sitenizi ziyaret edenlerin yüzde kaçı yeni ziyaretçi, yüzde kaçı siteyi daha önce ziyaret etmiş geri dönen ziyaretçi?
GELİR METRİKLERİ
Yatırımın Geri Dönüşü / Return On Investment (ROI): Dijital kanallarınızın hangileri kendisine yapılan yatırımları satış, gelir veya dönüşümlerle yeterli ölçüde karşılıyor?
Müşteri Elde Etme Maliyeti / Cost to Acquire Customer (CAC): Tüm pazarlama faaliyetleriniz için harcadığınız tutarın, bu faaliyetlerin neticesinde elde ettiğiniz net müşteri sayısına oranı ne kadar?
Örneğin: Aralık 2016’da dijital pazarlama bütçeniz olan 2800 TL ile 12 müşteri kazanmışsanız bir müşteri elde etme maliyetiniz (CAC) 2800 % 12= 233 lira olacaktır.
Makalemiz hoşunuza gittiyse blogumuzda yer alan dijital analiz kategorisindeki diğer makaleler de ilginizi çekebilir. Soru ve görüşlerinizi info@b4mind.com adresinden iletebilirsiniz.
Dijital pazarlama kanallarınızdan istediğiniz geri dönüşü alamıyor musunuz? Rakamlarla boğuşmaktan sıkıldınız mı? B4Mind Marka Danışmanlığı sizi dinlemeye hazır.