Skip to main content

İnternet artık insan hayatının olmazsa olmazlarından. Başlangıçta yalnızca mesajlaşmayla başlayan internet, günümüzde her şeyi gerçekleştirmek için kullanılır oldu.

Teknolojinin ve internetin zirvesi olan bu çağda markalar da gelişimlere ayak uydurarak satışlarını internet üzerinden gerçekleştirmeye başladılar.

Mağazaya gitmeden kolaylıkla gerçekleştirilen alışverişler hemen hemen herkes tarafından tercih edilmiş ve böylece e-ticaret kavramı meydana gelmiştir. Pek çok markanın e-ticaret sitesinin olması da belirli bir pazar hacmi oluşturmakta.

 

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret, basitçe ticaretin internet ortamı üzerinde teknolojik araçların yoğun biçimde kullanılarak yürütülmesi işlemidir. İşletmeler gerçek ya da sanal olan ürünlerini internette satışa sunarlar ve alışverişle ilgili her türlü işlem yine internet üzerinden gerçekleştirilir.

 

Stoksuz E-Ticaret Nedir?

Stoksuz e-ticaret, Aliexpress’in 2006 yılında Çin mağazalarının lansmanı ve ABD’de popüler hale gelmesiyle günümüzde pek çok e-ticaret sitesinin kullandığı ticaret yöntemidir.

Stoksuz e-ticarette firma bir ya da daha fazla tedarikçi firmayla anlaşarak stok tutmadan satış yapar. Tedarikçi firmaların mevcut sistemlerinin stoksuz e-ticaret sitesine entegre edilmesiyle depo ya da stok sistemi olmadan internet üzerinden alışveriş sağlanır.

B4mind e ticaret çözümleri

E-Ticaret Pazarlamasının Faydaları Nelerdir?

  • Hem müşteriler hem de e-ticaret firması zamandan tasarruf sağlar.
  • Firma günün her saati müşterileriyle iletişime geçebilir.
  • Sanal mağaza, mali yükü azaltır.
  • Satışı yapılan ürünler sistemde otomatik kayıt altında tutulduğu için stok problemi ortadan kalkar.
  • Müşteriler daha çok ürüne erişme imkanına sahip olurlar.

 

Pazar Hacmi Nedir?

Markalar, ürettiği ürünleri belirli bir hedef kitleye pazarlamaktadır. Üretilen bu ürünleri satın alacak müşteri potansiyeli pazar hacmini oluşturur. Pazar hacmi çok olan alanlarda faaliyet göstermek elbette markalara doğru bir marka yönetimi ile daha fazla satış şansı sunacaktır.

 

Türkiye’de E-ticaret Pazar Büyüklüğü

E-ticaret pazar hacmi her geçen gün katlanarak büyümektedir. İnsanların interneti aktif olarak kullanmaları, e-ticaretin getirdiği avantajlarla birleşerek e-ticaret pazar büyüklüğünün Türkiye’de ve tüm dünyada artmasına yol açmıştır.

Özellikle Covid-19 pandemisi sürecinde insanların evden dışarı çıkmamaya özen göstermesi ve kalabalık ortak alanlara girmemeye gayret etmeleri e-ticaret pazar büyüklüğünü iyice arttırmıştır.

2019 yılında “Türkiye E-ticaret Pazar Büyüklüğü” raporu TÜBİSAD (Türkiye Bilim Sanayicileri Derneği) tarafından İnveon, SimilarWeb ve Deloitte Türkiye iş birliğiyle yayınlanmıştır. Bu rapora göre Türkiye e-ticaret pazar büyüklüğü %39 oranında artmış ve 83,1 milyar Türk lirasına ulaşmıştır. Online perakende satış oranı ise geçen seneye oranla %43 büyüyerek 44,9 milyar Türk lirasına ulaşmıştır.

 

İlginizi Çekebilir: Lüks Markaları E-Ticarette Başarıya Götürecek Taktikler

 

Dünyada E-ticaret Hacmi

E-ticaret büyüme oranları Türkiye’de nasıl artıyorsa dünyada da paralel bir biçimde artmaktadır.

Eskiden denemeden herhangi bir ürünü satın almama algısı günümüzde tamamen ortadan kalkmış, özellikle ücretsiz değişim ve iade haklarıyla insanlar çok daha rahat bir biçimde internetten alışveriş yapmaya başlamışlardır.

Güvenilir alışverişin kapılarını açan e-ticaret sektörü insanların güvenini kazanmaya, hızlı ve zahmetsiz alışverişle kişileri kendine çekmeye devam etmektedir.

Kıyafetten ayakkabıya, marketten ulaşım için satın alınan biletlere, oyunlardan bilgisayar programlarına ve telefon uygulamalarına kadar hemen hemen her şey e-ticaret ile ulaşılabilir olmuştur.

İnsanlar da dijitalleşmenin bir getirisi olarak daha çok online alışveriş yapmaya başlamışlardır. Küresel ticarete oranla e-ticaret oranı 2011 yılında %3,6 iken 2019 yılında %15 olarak 3,5 trilyon dolara dayanmıştır. Günümüzde de artmaya devam etmektedir.

 

E-Ticaret Büyüme Oranları

E-ticaretin yaygınlaşmasında teknolojinin rolü elbette yadsınamaz. İnternetle iç içe geçmiş olan günümüz Dünya’sında ve yarınlarda e-ticaret büyüme oranlarının katlanarak artacağı ve markaların bu alanda her geçen gün daha da aktif rol alacağı kesindir.

B4Mind Marka Danışmanlığı olarak, markanızın e-ticaret performansını katlamanız için ihtiyaç duyduğunuz tüm dijital pazarlama kanallarını (SEO, sosyal medya, Google, Facebook, Youtube reklamları, e-mail…) yıllardır yakından takip ediyor ve başarılı kampanyalar yürütüyoruz.

Henüz bir e-ticaret sitesine sahip değil misiniz? Size bu konuda da yardımcı olmaktan büyük mutluluk duyarız.

Hem yurt içinde hem de yurt dışında birlikte büyüdüğümüz onlarca müşterimizden biri olmak istemez miydiniz? Yaptığımız işlerle ilgili daha fazla bilgi almak için web sitemizi hemen inceleyin ya da hemen info@b4mind.com adresinden bize merhaba deyin!

 

Leave a Reply