Skip to main content

Kasım 2019 başında dünyanın bir numaralı arama motoru Google, 2014 yılından beri şahit olduğumuz en geniş kapsamlı algoritma güncellemesine başladı.

Güncellemenin adı BERT. BERT güncellemesi, RankBrain’den sonraki en ciddi güncelleme. Bu güncelleme, yarattığı yeni fırsatlarla beraber bir yığın soruyu ve sorunu peşi sıra getiriyor. Haber başlıklarından ve yabancı forumlardan takip ettiğimiz kadarıyla SEO endüstrisinde genel bir endişe havası var.

Neden? Çünkü, süregelmekte olan bu güncellemeyle beraber her 10 arama sonucundan biri önemli ölçüde etkilenecek. Süregelmekte olan diyoruz, bunun sebebiyse lingüistik yani dil odaklı bir güncelleme olduğundan ilk etapta İngilizce’ye uygulanıp sonra kademe kademe tüm dillere geçecek. Elbette bu da bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.

Google’ın resmi blogundan yapılan açıklamaya göre bu güncelleme son beş yılın en büyük ileri sıçraması (leap forward) ve arama tarihindeki en büyük ileri sıçramalardan bir tanesi. Leap forward kavramı ekonomi biliminden duyduğumuz ve çok önemli sosyal sonuçları olan teknik bir terim. Google’ın güncellemesini bu şekilde tarif etmesi ileride çok ciddi kırılmaların olabileceğini anlatıyor gibi. Yani tarihi bir değişime tanıklık etmekteyiz.

Peki BERT algoritma güncellemesi nedir? Google bu güncellemeyle SEO bakımından tam olarak neyi hedeflemektedir? Web sitelerimizin SEO performansında sıralama riskine girme ihtimalini nasıl ortadan kaldırabiliriz?

İlk etapta BERT kelimesiyle başlayalım. BERT, Bidirectional Encoder Representations from Transformers teriminin kısaltılmış halidir.

Türkçe’ye çevirmeyi kafa karışıklığı yaratmamak için bir kenara bırakmakta yarar var ama özünde nedir dersek, güncellemeyle gelen yeni teknoloji esasen bir dönüştürücü.

Neyi dönüştürüyor diye sorarsak da (Google botları açısından) anlamsız ya da çok az anlaşılan arama sorgularını daha anlaşılır şekle dönüştürmek diye tarif edebiliriz.

Duyuruda da bahsedildiği gibi Google basit bir ifadeyle diyor ki, “Ben yapılan her 100 arama sorgusunun 15’ini daha önce hiç duymadım, dolayısıyla da anlamlandıramıyordum. Bu güncellemeyle bahsettiğim sorunun üstesinden gelmek niyetindeyim.”

Her gün trilyonlarca arama sorgusuna maksimum düzeyde bir arama deneyimi sunmaya odaklı bir şirket için yüzde on beş çok büyük bir “mayınlı alan”.

Mayınlı alan çünkü kötü kullanıcı deneyimine ve düşük kaliteli eşleşmelerle reklam verenlerin paralarının alakadar olmayan tıklamalarla ziyan olmasına neden olabilir. Bu da orta vadede Google’a meydan okuyan alternatif arama motorlarının ticari açıdan tehdit oluşturmasını sağlayabilir.

Google bu mayınlı alanın kaynağını ise şöyle tarif ediyor: 1- Bu tarz sorguları anlayamıyoruz çünkü aşırı düzeyde gündelik dil kullanılıyor, 2- Kullanıcılar, anlayacağımızı düşünerek anahtar kelimemsi (keyword-ese) ifadeler kullanıyor ama biz bunları ne yazık ki anlayamıyoruz.

İşte, BERT güncellemesi bu yüzden yapıldı. BERT modelinin arkasında doğal dil öğrenimi (NLP) denen bir açık kaynaklı yapay zeka sistemi var. Ki gündemi yakından takip edenler Google’ın bu projeyi geçtiğimiz sene duyurduğunu anımsayacaklardır. BERT güncellemesi işte bu modelin somut biçimde görücüye çıkmasını sağladı.

BERT modelinde SEO sonuçlarını teknik olarak etkileyecek değişimi şu şekilde belirtebiliriz. Bundan böyle Google algoritması hedef sayfadaki herhangi bir anahtar kelimeyi, kendinden önceki ve sonraki gelen cümlelerle beraber, bütüncül bir bağlam içinde ele alacak. Kelimeleri teker teker lineer olarak değil üç boyutlu biçimde, mümkün olduğunca insan zihninin yorumlama biçimine benzer olarak değerlendirecek.

Buna ek olarak Google diyor ki, bu model sadece biraz daha gelişmiş bir yazılım değil. BERT modeli o kadar kompleks ki çok daha karmaşık işlemlerin altından geleneksel donanımlar kalkamıyor. O yüzden daha güçlü bulut yatırımı (Cloud TPU) yapıyoruz.

Gelelim bizi daha fazla ilgilendiren kısma. Google BERT güncellemesinden SEO performansımız bakımından olumsuz etkilenmemek için ne yapmamız gerek?

  1. Hedef kitlenizin cevabını aradığı sorulara yönelik içerikler üretmeye odaklanın,
  2. İçeriklerinizi üretirken sesli arama (voice search) ve diğer kullanıcı arama motoru alışkanlıklarını değiştirecek yeni teknolojileri aklınızda bulundurun,
  3. Sayfalarınızı Sıkça Sorulan Sorular, Nasıl Yapılır, Soru-Cevap formatında Schema.org formatında işaretleyin,
  4. Çok daha kapsamlı, derinlikli ve doyurucu Sıkça Sorulan Sorular sayfaları üretin,
  5. Hedef kitlenizin ürün ya da hizmetlerinizi aramada ya da onlar hakkında fikir belirtmede kullandığı gündelik ifadeleri, söylemler, kısaltmaları, benzetmeleri kendi içeriklerinizde mutlaka kullanın,
  6. Algoritmaları değil, potansiyel kullanıcılarınızı ve müşterilerinizi samimi biçimde mutlu etmeye çalışın!
  7. Anahtar kelimeleri değil bağlamı yakalayın.

Google dalgalanmalarından sitenizi koruyacak yetkin bir SEO ajansı mı arıyorsunuz? Rakipleriniz arama motoru görünürlüğü bakımından sizden önde mi?

Kıdemli SEO uzmanlarımız tarafından sunulan SEO hizmetlerimize dair bilgi almak için bize info@b4mind.com’dan ve canlı destek kısmından hemen ulaşın!

Dilerseniz ilk önce sitenizin mevcut performansını inceleyen tamamen ücretsiz bir SEO raporu talep edebilirsiniz!

 

Leave a Reply