Yakın zamanda arama trafiğinizde ciddi düşüşler mi yaşadınız?
Daha önce ilk üç sırada çıktığınız anahtar kelimelerde artık ilk sayfada bile değil misiniz?
Google’da sıra kaybetmenin birden fazla nedeni vardır. Nedenleri en basitinden Google ve web site kaynaklı olarak ikiye ayırabiliriz. Google kaynaklı nedenler, Google’ın algoritmasında gerçekleştirdiği ciddi değişikliklerin sonucudur. Bu değişikliklere adapte olarak kısmen etkisinden kurtulmak veya yeni algoritmaya göre stratejiler yürütmek mümkündür. Web site kaynaklı nedenler ise daha geniş bir konudur.
Biz bu makalede sitenizin, markanız için son derece kıymet verdiğiniz anahtar kelimelerde gerilere düşmesinin teknik nedenlerini inceleyeceğiz.
1: Sitenin Güncellenmemesi
Uzun süre sitenin güncellenmemesi ve yeni içeriklerin eklenmemesi web sitesi SEO performansının gerilmesinde akla ilk gelen nedenlerdendir. Bir müddet aktif olduktan sonra birkaç ay veya birkaç sene sitenizi işletmeye devam etmezseniz popülerliğinizi yitirebilirsiniz. Yayımlayacağınız yeni içeriklerle ve içeriklerinizi daha fazla site dışında tanıtarak bu sorunu aşabilirsiniz.
2: Backlink Grafiğinin Azalan Olması
Bununla beraber zamanla, kazanılan kaliteli backlink sayısının azalması da bir nedendir. Mevcut backlinklerinizi kaybetmek sıralamanızı doğrudan etkileyebilir. Mutlaka etkileyecek diye düşünmek doğru değil ama nedenler arasında gösterebiliriz. Ayrıca, kazanılan yeni backlinklerin ivmesinin azalması da Google için negatif bir sinyal olabilir. Yani, daha önce ayda 10 farklı siteden backlink alırken şimdi 3 yeni siteden alıyorsanız bu negatif bir sinyaldir. Bu sebeple SEO çalışması uzun dönemli düşünülmelidir.
3: Kod Yapısındaki Transformasyon
Sitenizin kod yapısında gerçekleşen büyük değişimler Google’da sıra kaybetmenin sebebi olabilir. Her yeni kod sitenin mevcut fonksiyonelliğini geliştiriyorsa anlamlıdır. Onu yavaşlatıyor, daha fazla karmaşıklaştırıyor veya işe yaramaz bir hale sokuyorsa zararlıdır. Buna web sitenin bulunduğu sunucunun değişmesi de dahildir.
4: Anahtar Kelime Yoğunluğundaki Değişim
İçeriklerin anahtar kelime yoğunluğunun değişimi Google açısından puan kaybettirici bir sebeptir. Yalnızca makale başına değil, genel site anahtar kelime yoğunluğuna bakmak gerekir. Anahtar kelime yoğunluğu Google’ın, sitenizin faaliyet gösterdiği konuyu anlamasına yarar. O zamana kadar basketbol, NBA, Euroleauge üzerine içerikleriniz ve ona göre anahtar kelime yoğunluğunuz varken, şimdi botanik, bahçecilik, eczacılık üzerine içeriklerinizin ve dolayısıyla anahtar kelime yoğunluğunuzun olması sıralamanızı negatif etkiler.
5: Black-Hat SEO Yapmak
Sıra kaybetmeye, hatta Google tarafından sandbox’a atılmaya kadar varabilecek ciddi bir neden black-hat SEO yapmaktır. Siteniz için ölümcül bir hatadır. Domain adresinizin çöp olmasına ve hatta yayıncı olarak sizin de kara listeye alınmanıza sebep olur.
Black-hat SEO, haksız yere edinilmiş backlink kazanılması (backlink satın alma); sitenin yazılımsal olarak yanıltıcı, saldırgan, kötü niyetli olması; spam yapmak gibi muhtelif Google politikalarını ihlal eden SEO tekniğidir. Kısa vadede ani sıçramalara ve yüksek trafiğe sebep olsa bile Google bunu hemen fark eder ve böylesi siteleri cezalandırır.
6: Rakiplerin Hücuma Geçmesi
Rakip sitelerin iyi SEO yapmaları da anahtar kelimelerinizde gerilere düşmenize sebep olabilir. Sorunu her zaman kendimizde aramak yanlıştır. Rakip sitelerin backlink, sosyal sinyal ve içerik yapısına göz gezdirerek neleri doğru yaptığını anlamaya çalışmalısınız.
7: Hatalı Robots.Txt Kullanmak
Robots.txt dosyası arama motorlara hangi sayfaları dizine ekleyip, hangilerinin eklememesinin talimatını veren bir dizi kaidelerden oluşur. Eğer daha önce arama sonuçlarında çıkan bu sayfaların biri veya birden fazlasına Robots.txt dosyasında “disallow” komutu verildiyse sayfanız arama sonuçlarından çıkarılar. Bu da sıralamayı kaybetmenize neden olur. O halde, mutlaka Robots.txt dosyanızın doğru yapılandırıldığında emin olun.
8: Yanlış Anahtar Kelimeleri Hedeflemek
Belki de yanlış anahtar kelimeleri hedefliyorsunuzdur. Google hem sitenizi hem de sayfalarınızı alakadarlık düzeyine göre uygun anahtar kelimeler ile eşleştirir.
Arama motorları web sitelerini, anahtar kelime yoğunluğunun haricinde Latent Semantic Index (LSI) denen bir teknik ile de tetkik eder. Dolayısıyla, içerikte “reddedilemeyecek bir teklif”, Don Carleone, Marlon Brando gibi kelimelerle beraber, “Baba” kelimesi de geçiyorsa Google sizin kendi babanızdan değil, Baba filmi serisinden bahsettiğinizi anlar.
Sitenizin SEO performansını artırmaya yönelik yeni atılımlar yapmak mı istiyorsanız? Şimdi B4Mind’a ulaşarak siteniz hakkında detaylı bir değerlendirme alabilirsiniz!