Skip to main content

İnternet reklamcılığı AdBlock’un gazabına uğramaya devam ediyor. Pagefair şirketinin 2017 AdBlock Raporu sektörün geldiği son durumu gözler önüne seriyor. Gerek masaüstü gerekse de mobil cihazlardaki genel tabloyu görmemiz açısından bu raporda altı kalın çizgilerle çizilecek bir çok detay saklı.

Birkaç gün önce B4Mind Blog’da yayınladığımız makale çok ses getirdiği için bu yazıda konuyu derinleştirmeye karar verdik. Önceki yazımızda AdBlock uygulamaları internet reklamcılığını öldürüyor mu diye sormuştuk. Aslında kabul etmek gerekiyor ki şu anda ipler AdBlock kullanıcılarının elinde. Dengeleri değiştirecek yeni gelişmeler ufukta bekliyor. Ama önce mevcut durumu net biçimde tahlil edelim.

Mobilde reklam engelleme oranları Asya-Pasifik bölgesinde patlama yaptı ve hızla Avrupa ve Kuzey Amerika’ya yayılıyor. Kullanıcılar AdBlock’u siber güvenlik açısından firewall veya antivirüs programıyla eşdeğer görüyor.

Aralık 2016 itibariyle internet popülasyonunun %11’i  ve yaklaşık 650 milyon cihaz AdBlock kullanıyor. Aralık 2015 – Aralık 2016 döneminde AdBlock kullanımı %30 artış gösterdi. AdBlock kullanıcılarının %74’ü AdBlock duvarı olan (bu eklentiye sahip olanları eklentiyi durdurana kadar siteden men eden bir yazılım) web siteleri terk ettiğini söylüyor.

Reklam engelleyici kullananların %77’si belli reklam formatlarında, uygun reklamlar görmeye istekli olduğunu söylüyor. Aslında bu durum internet reklamcılığı hakkında karamsarlığa düşmemek için bir numaralı veri. İnternet kullanıcıları ve AdBlock uygulamaları kategorik olarak reklamlara karşı değiller. Sadece yayıncı-içerik sağlayıcı ile kullanıcı arasında saygı ve anlayış temelli, daha doğru ilişkilerin kurulması bekleniyor. Kısacası meselenin “kullanıcı deneyimi” kavramında düğümlendiği sonucuna varabiliriz.

2016 yılında Asya-Pasifik bölgesindeki AdBlock kullanıcıların genel ortalamanın üzerinde, %40 artış gösterdi. Genel internet kullanıcılarının masaüstü/dizüstü cihazlardan mobile yönelmelerine karşın masaüstü ve dizüstü cihazlardaki kullanım oranları da artmaya devam ediyor. Türkiye dahil yükselen geniş pazarlar AdBlock kullanım rakamlarının dinamosu durumunda.

Masaüstü ve dizüstü cihazlardaki AdBlock kullanımı Ocak 2010’da sadece 21 milyon idi. Bugün bu sayı 236 milyon. Mobildeki kullanım Ocak 2015’te 145 milyon iken bugün 380 milyon. Sadece geçtiğimiz 142 milyon yeni kullanıcı katıldı.

Türkiye’de masaüstü cihazlardaki AdBlock penetrasyonu %7. Toplam penetrasyon Endonezya’da %58, Almanya’da %29, Hindistan’da %28, İsveç’te %27, internet reklamcılığında dünyanın birinci pazarı ABD’de bile %18. İkinci büyük pazarı Çin’de ise %13.

En fazla AdBlock kullanıcısına sahip olan ülkeler: Hindistan, Çin, ABD, Endonezya, Almanya, Pakistan ve Birleşik Krallık.

Mobil AdBlock kullanım oranları hızla artıyor.

Kullanıcılar AdBlock’u Nasıl Keşfediyor?

  1. Arkadaşlardan, iş arkadaşlarından, aile üyelerinden,
  2. İnternetten, haberlerden, medyadan,
  3. Emin değil/hatırlamıyorum,
  4. Tarayıcı eklentisi ararken.

 

AdBlock’u keşfetmede yakın çevrenin büyük rolünün olduğu görülüyor. Bunu, tıpkı bizim bu makalede bu eklentiyi daha önce hiç duymayanları bilgilendirmemiz gibi internetten/haberlerden keşfedenler takip ediyor.

AdBlock Kullanma Motivasyonu Neler?

  1. Virüs ve kötü amaçlı yazılımlara (malware) maruz kalma
  2. Kesinti,
  3. Düşük web site yüklenme hızı,
  4. Web sayfalarındaki aşırı sayıdaki reklamlar,
  5. Gizlilik ve üçüncü parti yazılımları kullanıcıları takip etmesi.

 

Araştırma gösteriyor ki AdBlock’un yaygınlaşmasındaki en önemli iki sebep virüs/malware ve site kullanım deneyiminin reklamlar tarafından kesintiye uğraması. Özellikle kadınların virüs/malware tehdit algılaması daha yüksek. Erkekler ise kesintiden kadınlara göre biraz daha rahatsız. Kullanıcılar için gizlilik endişesi daha az önem arz ediyor. Halbuki eklentiyi ilk kullananlar (öncüler) bu konuyu çok daha fazla önemsiyordu.

Diğer Anektodlar

AdBlock kullanıcılarının %90’ı en az 1 AdBlock Duvarı’yla karşılaştığını belirtiyor ve %74’ü siteyi ziyaret etmesini engelleyen böylesi bir duvarlar karşılaştığında eklentiyi durdurmak yerine siteyi terk ediyor. Özellikle AdBlock Duvarı’na tahammül edemeyen grup erkekler ve eski internet kullanıcıları.

Güzel Haber

Kullanıcılar internet reklamlarına tamamen karşı değil. %77’si bazı reklam formatlarının hoşgörülebileceğini düşünüyor. %52’si statik banner reklamlarını tercih ederken, %35’i atlanabilir video reklamlarını tercih ediyor.

Kullanıcıların en nefret ettikler reklam türü %31 ile atlanamayan video reklamlar. %23 ise kendiliğinden oynayan sesli reklamları sevmiyor.

Ayrıca AdBlock kullanımı eğitimli olmanın göstergesi. Şöyle ki ABD’deki kullanıcıların %45’i üniversite mezunu.

Çözüm& Sonuç

AdBlock kullanıcıları kazanmak için atılabilecek ilk adım eski zamanların bir numaraları reklam formatı olan statik banner reklamları. Aslında kullanıcının site içeriğini tüketirken yaşadığı deneyimi sekteye uğratmayan her türlü reklamın hoşgörülmesi muhtemel.

Sonuç: AdBlock kullanıcı deneyimini bir numaraya koyan ve ziyaretçileriyle kuvvetli bağlar oluşturan hiçbir markayı etkilemez.

“En iyi reklam, tatmin olmuş bir müşteridir” – Philip Kotler

Ne düşünüyorsunuz? AdBlock deneyiminizden yola çıkarak eklemek istedikleriniz neler? Türk internet kullanıcılarının birincil kullanım motivasyonu sizce güvenlik mi yoksa reklam engelleme mi?

Dijital dünyanın nabzının attığı B4Mind Dijital Pazarlama Blogu’nu takip etmeyi unutmayın! Bu makale B4Mind Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır.

Leave a Reply