Uzun süredir beklenen sonunda gerçekleşti ve Google Chrome, 15 Şubat 2018 itibariyle rahatsız edici ve araya giren reklamları engellemeye başladı.
Bundan böyle yayıncılar, kullanıcıları rahatsız eden reklamların kaynağı Google reklamları bile olsa bu engele takılacak ve reklam yayın politikalarını gözden geçirmek zorunda kalacak.
B4Mind Blog’da bu haberi “Google AdBlock Uygulamalarına Savaş Mı Açtı?” adlı makalemizde yaklaşık sekiz ay (Mayıs 2017) önce duyurmuştuk.
AdBlock’un Yaygınlaşmasına Verilen Tepkiler
AdBlock yazılımlarının son beş sene içerisinde salgın gibi yayılması Google dahil olmak üzere dijital dünyanın tüm devlerinin dikkatini bu tür yazılımlara çevirmesine sebep oldu. AdBlock kullanım talebinin artması negatif kullanıcı deneyimini anlatması bakımından ciddi bir uyarıydı. Yayıncılar AdBlock yazılımları nedeniyle gelirlerinde kayda değer düşüşler yaşadılar.
Çoğu web site AdBlock duvarları kurarak, kendi sitelerini AdBlock’ta beyaz listeye eklemeyen kullanıcıları engellemeye başladı. Bir nevi reklam engelleyenlerin engellenmesi durumu oluştu. Elbette bu, yayıncıların bulduğu son derece tepkisel bir çözümdü.
Örnek vermek gerekirse, Türkiye’de Sözcü Gazetesi’nin internet sitesi bu uygulamaya ilk gidenlerden biri. Habertürk ise internet sitesinde AdBlock kullanıcılarını ikna ederek beyaz listeye alınmak için kampanyalara başladı.
İster Sözcü gibi doğrudan yaptırım uygulayarak, ister Habertürk gibi ikna etmeye çalışarak olsun, mevcut durum kullanıcılar ve yayıncılar arasında bir çatışmanın yaşandığına işaret ediyor.
AdBlock yazılımlarının arkaplanını daha iyi anlamak ve konuyla ilgili sektörel araştırmaları görmek için hazırladığımız diğer yazılara göz atabilirsiniz.
- AdBlock İnternet Reklamcılığını Nasıl Şekillendiriyor?
- AdBlock Uygulamaları İnternet Reklamcılığının Sonunu Mu Getiriyor?
Reklam Engellemenin Geleceği
Google’ın neye göre hangi reklamların engellenmesi gerektiğine karar vereceği çok kritik bir nokta. Görünen o ki bu hususta sektörel ve küresel bir standart getirilmeye çalışılıyor. Daha İyi Reklamlar İçin Koalisyon (Coalition for Better Ads) adlı oluşum burada başı çekiyor.
Türkiye’den yayıncıların, reklam politikalarını belirlerken göz önünde bulundurması gereken birinci kıstas bu koalisyonun getirdiği standartlar. Betterads.org’dan bu standartları ve en iyi uygulamaları inceleyebilirsiniz.
Engellenecek Reklam Türleri
Masaüstü cihazlarda pop-up reklamları, otomatik olarak başlayan sesli video reklamlar, geri sayımlı reklamlar (geri sayım bitene kadar reklam gösterip ana içeriğin görüntülenemediği seperatörlü reklam türü), geniş boyuttaki yapışkan reklamlar.
Mobil cihazlarda ise şu formatlardaki reklamlar engellenecek: Pop-up reklamlar, geri sayımlı reklamlar, sayfada %30’dan fazla yer kaplayan reklamlar, yanıp sönen animasyonlu reklamlar, otomatik olarak başlayan sesli video reklamlar, seperatör reklamlar, tam ekran scroll-down yapılarak geçilen reklamlar, geniş yapışkan reklamlar.
Yukarıdaki jenerik tanımların haricinde spesifik olarak URL engellemeleri de gerçekleşiyor. Bunu gönüllü olarak bazı gruplar yapıyor ve AdBlock yazılımlarının (birden fazla var) başvurduğu esas liste burada yer alıyor. Engellenen URL yapılarına Easylist.to sitesinden ulaşabilirsiniz. Google’ın da yararlanması kuvvetle muhtemel listeler yer alıyor.
Web sitemizin reklam engellemesine takılıp takılmadığını nasıl öğrenebiliriz? Neyse ki Google bunun için bir araç geliştirmiş durumda. Reklam Deneyimi Raporu ile web siteniz test edilebilir.
Reklam Deneyimi Raporu Nedir?
“Reklam Deneyimi Raporu, Better Ads Standartları’nı ihlal eden reklam deneyimlerini belirlemek amacıyla tasarlanmıştır. Sektördeki bu reklam deneyimlerinin kullanıcıları rahatsız ettiği belirlenmiştir. Sitenizin Better Ads Standartları’nı ihlal edip etmediğini öğrenmek için sol taraftaki “Masaüstü” ve “Mobil” bağlantılarını kontrol edin. Sitenizde ihlaller olduğu belirlenirse sorunları düzelttikten sonra sitenizin incelenmesini isteyebilirsiniz.” – Google Web Araçları
Web siteniz testi geçememesi halinde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra yeniden incelemeye gönderilebilir.
Bize Ulaşın
AdBlock yazılımları hakkındaki gelişmeleri B4Mind Blog olarak takip etmeye devam edeceğiz. Çünkü markaların kullanıcılarla anlamlı, diyalog temelli ve kaliteli ilişkiler geliştirmesini arzu ediyor ve rahatsız edici, kötüye kullanan reklamların kullanıcıların zamanlarını ve dikkatlerini çalmasını istemiyoruz.
Web sitenizin reklam standartlarına uyumu konusunda bazı sıkıntılarınız mı var? Detaylı bir web site raporu için hemen şimdi bize ulaşın: info@b4mind.com / www.b4mind.com