Skip to main content

Pandemi süreci sonrasında yeni normal olarak adlandırdığımız bu döneme markanızla nasıl adapte olabileceğiniz konusunda emin değil misiniz?

Marka yönetimine 2020 yılı ayarı yapmaya gerçekten hazır mısınız?

Bu yazımızda işletmelerin pandemi sürecinin yarattığı yaraları sarmalarına yardımcı olacak yeni marka yönetim anlayışlarına yer vereceğiz.

Marka Yönetimi Nedir?

Marka yönetimi ürün, hizmet ve marka algınızı mükemmelleştirmeye yönelik bir markalaşma sürecidir.

Doğru tatbik edildiğinde daha fazla marka farkındalığı, daha pozitif marka algısı, daha çok sadık müşteri ve daha fazla gelir elde etmenizi sağlayacak oldukça teknik bir iletişim sürecidir.

Marka yönetiminin nihai amacı, satın alma davranışını otomatikleştirmektir. Bununla beraber, marka sadakatinin çarpan etkisi sayesinde, marka mesajlarının kendiliğinden viraliteye sahip olmasını ve kuvvetli marka topluluğunun vücut bulmasını hedefler.

Apple, Starbucks, Coca-Cola, PlayStation, Real Madrid gibi ikonik markalar mükemmel marka yönetiminin canlı örnekleridir ve bizlere 2020 yılında nasıl marka yönetimi yapılması gerektiğine dair halen ilham olmaktadır.

Marka yaratmak dünyanın en kolay işlerinden biridir. Markanın somut unsurları olan isim, logo, slogan, renkler, ikon ve her türlü ayrıştırıcı tasarım unsurları kâğıt üzerinde bile olsa bir marka yaratmaya yeterlidir.

Bu yüzden marka yaratmayı uzun bir yolculuğun ilk adımı olarak görebilirsiniz.  Yolculuğun geri kalan kısmına marka yönetimi denmektedir.

Marka yönetimi sürekli değişen içsel ve dışsal şartlara ve faktörlere uyum sağlamak, aleyhimize gibi görünen koşulları ile lehimize çevirmektir.

Doğru Marka Yönetiminin Avantajları Nelerdir?

Artan marka savunucuları sayesinde satışlarda katlanan düzeylerde artık gerçekleşir.

Marka farkındalığını daha önce hiç olmadığı kadar iyileştirir ve sizi daha fazla bilinir kılar.

Yaşam boyu değeri, yüksek geri dönüş oranı ve tatmin düzeyi ortalamanın çok üzerinde, sadık bir müşteri kitlesinin sizinle daima olmasını sağlar.

Marka genişlemesi ve şemsiye marka stratejileri uyguladığınızda yeni markalarınıza da kolaylıkla kucak açar.

Doğru marka yönetimi bu muazzam faydaları ile beraber aksi bir durumda da olağanüstü zararlar doğurabilecek bir süreçtir.

Hatta hiçbir marka yönetim stratejisine sahip olmamak bile marka iletişim tercihidir.

Marka yönetimi yapmamak kendi geminizi dalgaların akışına bırakmaktır.

Bir süre ileri gitmenizi sağlayabilir ama sonunda karaya oturmanız ve geminizi kaybetmeniz hayli mümkündür.

Geminiz onu siz yönetseniz de yönetmeseniz de hatta güvenli sandığınız bir noktada demir atsanız da hareket etmeye devam eder.

Doğru istikamete gidebilmek için dümeninizin kontrolünü hemen ele almalı ve bulunduğunuz koşullara bir an önce adapte olmalısınız. Çünkü 2020 yılı marka yönetimi açısından işletmelerin yüz yılda bir karşılaşabileceği türden zorlu bir yıl ve aynı zamanda onun kadar zorlu bir on yıla da işaret ediyor.

Stratejik marka yönetim süreçlerine şimdi daha önce hiç olmadığınız kadar ihtiyacınız var.

Zorlu süreçlerde aklınızın bir köşesinde bulundurmaya değer yeni marka yönetim yaklaşımları:

  • Para kaybetmeyi güven ve itibar kaybetmeye tercih edin. İçinden geçtiğimiz bu olağanüstü dönem bize iyilik ekonomisinin erdemlerini yeniden yaşama imkânını verdi. Markanızın içinde bulunduğu topluma, müşterilerinize, çevreye yapacağı katkılar mutlaka takdir edilecektir.
  • Pazar araştırmalarınızda rakamlar kadar empatiye de yer verin. Markaları özellikle karmaşık dönemlerde ön plana çıkaran en büyük ayrıştırıcı yüksek empati kabiliyeti oldu. Empati, anlamlı müşteri ilişkilerine, anlamlı müşteri ilişkileri de güven temelli bir müşteri sadakatine yol açacaktır.
  • Hedef kitlenizin sandığınızdan daha az rasyonel kararlar aldığının farkına varın. Mantık, kavramsallık, rakamlar, istatistikler muhakkak önemlidir ancak karar verme sürecinde potansiyel müşterilerinizin bilinçaltı tercihleri, satın alma davranışında yaptığı etki bakımından bilinçli tercihlerinin çok üzerindedir. Duyguları, hisleri, tepkileri ve algıları da marka yönetim stratejilerinizin değişkenleri arasına sokun.

2020 Yılında Marka Yönetim Süreçlerinde Çok Daha Kararlı Adımlar Atmaya mı İhtiyacınız Var?

B4Mind, müşterilerine davranış bilimlerinin en son bulgularından ve pazarlama biliminin pratik tekniklerinden ilham alarak hazırladığı marka yönetim süreçleriyle ikinci dalga öncesinde de değer katmaya devam ediyor.

Taze fikirlerle yenilenmek ve rekabetçi piyasa şartlarında rakiplerinize meydan okumak için geç kalmadınız!

Bize hemen iletişim sayfamızdan veya info@b4mind.com adresinden ulaşın!

 

Yararlandığımız Kaynaklar

  1. https://www.forbes.com/sites/jiawertz/2019/12/13/4-branding-strategies-2020/#3be7604b750b
  2. https://b4mind.com/marka-yonetimi/marka-yonetimi-nedir-nasil-yapilir/
  3. https://blog.hubspot.com/marketing/branding
  4. https://www.qualtrics.com/blog/brand-experience-predictions/
  5. https://financesonline.com/branding-trends/
  6. https://www.researchgate.net/publication/338337023_Branding_in_the_Digital_Age_A_’2020’_Vision_for_Brand_Management
  7. https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/uk/Documents/consultancy/deloitte-uk-consulting-global-marketing-trends.pdf

Leave a Reply