Skip to main content

L’Oreal, Procter & Gamble (P&G), Unilever ve Facebook’un ortak noktası nedir? Portföylerinde birkaç markaya sahip çok markalı şirketlerdir. Her gruptaki farklı markalar birbirleriyle rekabet edebilir, ancak büyük şirketler yine de pastadan büyük bir pay alır. Şirketler, çok markalı bir strateji benimseyerek, tüketicilerin ihtiyaçlarına ulaşmak için birden fazla pazar konumunu doldurabilir.

Çoklu marka stratejisi, ortalama bir müşterinin düşünebileceğinden daha yaygındır, ancak genellikle bu müşterilerin gözüne sokulmaz, daha gizli tutulur. Bir şirket farklı pazarlarda farklı marka isimleri altında yer alır ve ne reklamları ne de marka temsilleri benzerlik göstermez. Hiçbir şey markalar arasındaki ilişkiye işaret etmez.

Çok Markalı Strateji

Çoklu marka stratejisi, pazarın daha ince ayrıştırılmasına izin verir, her marka adı farklı müşteri segmentlerinin farklı satın alma motiflerine hitap eden farklı işlevler veya faydalar önerir.

Çoklu marka stratejisi ile ilgili bilinmesi gereken en önemli şey, her markanın yalnızca küçük bir pazar payı elde edebilmesi ve hepsinin çok karlı olamayacağıdır. Şirket, birkaç markayı oldukça kârlı bir düzeye çıkarmak yerine birçok markaya çok fazla kaynak yaymak zorundadır.

Birincil amacı, perakende satış mağazalarında daha fazla raf, teşhir ve daha geniş bir müşteri tabanı sağlamaktır. Bu stratejinin temelinde iki veya daha fazla markaya sahip bir firmanın tek bir markadan daha fazla satış yapacağı gibi firmanın sattığı her ürünün, rakiplerin bir adet daha az sattığı bilgisi ile güçlenen bir fikir yatmaktadır.

Bir şirket, farklı bir kitleye ulaşmak için çok markalı bir strateji benimsemek veya bir ürün için daha fazla ödeme yapmaya istekli bir tüketiciye hitap etmek için lüks bir ürün serisi oluşturmak isteyebilir.

Çoklu Marka Stratejisi Nasıl Uygulanır?

İki ürünü farklı isimler ve marka kimlikleri altında olmasını sağlarsanız iki farklı markayı işleterek işi ikiye katlamış olursunuz. İşin zorlaştığı yer burasıdır. İki ürünü tek bir marka altında tutup meraklısı ürüne premium versiyon diyebilir veya ikisini ayırarak müşterinin iki ürün arasında karşılaştırma yapmamasını sağlayabilirsiniz.

Tek bir şemsiye marka altında çok farklı iki ürüne sahip olmanın olası çöküşü, marka yönetimindeki zorluk ve müşteriye hitap etmektir. Lüks ürünler, çevre dostu ürünler, vegan ürünler, tamamen doğal ürünler vb. hepsi farklı pazarlanmaktadır. Farklı faydaları ve kitleleri bir araya getiren ürünleriniz varsa, bilişsel uyumsuzluğu uyandırıyor olabilirsiniz.

Çoklu Marka Stratejisinin Avantajları ve Dezavantajları

  • Rakipleriniz için daha az raf alanı bırakır. Birden fazla marka kullanarak pazar çoğunluğunu elde etmek için daha iyi bir fırsatınız olur.
  • Marka değiştiricilerin şirketinizle ilişkilendirilmesini sağlar. Bazı müşteriler farklı markaları denemeyi ve aralarında gezinmeyi sever. Birden fazla markayla, şirketinizin içinde kalırken marka değiştirebilirler.
  • Yöneticiler arasındaki rekabeti artırır. Rekabet, daha iyi performans sağlar.
  • Franchise aracılığıyla sonraki markalar için başlangıç ​​maliyetlerini düşürür. İlk iş başarılı olduğunda, ilkinden elde ettiğiniz geliri kullanarak ikinci bir marka geliştirebilirsiniz.
  • Çok markalı bir stratejinin en büyük dezavantajı ise şirketin imajının müşteri odaklı değil kâr odaklı hale gelmesi ve elbette uzun vadede şirketin itibarına zarar vermesidir.

Her stratejide olduğu gibi, içine düşebileceğiniz tuzaklar vardır. Çok markalı strateji, işletmenizi ve müşteri erişiminizi genişletmenin harika bir yoludur ve gelirinizi artırmanıza yardımcı olur. Şirketin büyümesini ve başarılı olduğunu görmek isteyen, arkalarında kendini işine adamış personelden oluşan bir ekibe sahip şirketler için mükemmeldir. Personeliniz ve e-ticaret platformunuz göreve hazırsa, çok markalı stratejiniz başarılı olacaktır.

Marka yönetimi ciddi bir süreçtir. B4Mind Marka Danışmanlığı olarak yıllardır yerli ve yabancı çok sayıda markanın müşterileriyle daha anlamlı ilişkiler kurmasına yardımcı olmaktayız. Siz de kendi başarı hikayenizi bizle yazmak istemez misiniz?

Bize info@b4mind.com adresinden ve B4Mind.com web sitemizden hemen ulaşabilirsiniz!

 

Kaynaklar

https://insights.lytho.com/multi-brand-strategy

https://www.shopitcommerce.com/what-are-the-benefits-of-the-multi-brand-approach/

https://ceopedia.org/index.php/Multi_brand_strategy

Leave a Reply