Brand Finance şirketinin her yıl geleneksel olarak yayımladığı Küresel 500 (Global 500) raporuna göre dünyanın pazar değeri en yüksek markaları belirlendi.
Pazarlama ile finans sektörleri arasında köprü kurma misyonuyla yirmi yılı aşkın süredir hazırlanan bu araştırma, marka yöneticilerine ve yatırımcılara son derece ufuk açıcı veriler sunuyor.
Raporda en değerli markalar ve en güçlü markalar olarak iki farklı değerlendirme metadolojisi yer alıyor. (Bunlardan ilki markaların piyasa değerine, ikincisi ise sektöründeki rakiplerine göre değerlendirme)
DÜNYANIN EN DEĞERLİ 10 MARKASI
Rapora göre dünyanın en değerli ilk 10 markasında teknoloji devlerinin hükümranlığı söz konusu. Teknoloji firmaları ilk 10’un 6’sında yer alıyor. Geriye kalan dört markanın ikisi telekomünikasyon, ikisiyse bankacılık sektöründen.
2019 itibariyle dünyanın en değerli markası Amazon. Amazon’u Apple ve Google takip ediyor. Apple ve Google marka değeri olarak birbirine yakın ancak Amazon’un en önde biraz ayrıştığı görülüyor.
Microsoft, Samsung, AT&T, Facebook, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Verizon ve China Construction Bank ilk 10’daki diğer markalar.
İlk üç marka pozisyonunu koruyor. En büyük sıçramayı %47,7’lik değer artışıyla altıncı sıradan dördüncü sıraya yükselen Microsoft yapmış durumda.
En değerli marka olan Amazon’un marka değeri 189 milyar dolarken, en değerli 10. marka China Construction Bank’ın marka değeri 69 milyar dolar.
2018 yılında ilk 10’daki markaların dokuzunun marka değeri artarken, tek azalan %1,1’lik düşüşle Samsung markası oldu.
Şaşırtıcı biçimde Facebook’un marka değeri Cambridge Analytica skandalına rağmen %8,7 arttı. İlk 10’daki pozisyonunu ise koruyor ancak Facebook’un marka gücü endeksinde, bir başka deyişle marka itibarında, ciddi yaralar aldığı görülüyor.
Geçtiğimiz sene ilk 10’da olup da bu sene olamayan tek marka Wallmart. Firma, iki sıra gerileyerek listede 11. sırada kendine yer buldu.
İlk 10’da yer alan markalar sadece üç ülkeye ait. 7’si ABD, 2’si Çin ve 1’i Güney Kore menşeli.
BÜYÜK DÜŞÜŞLER VE ÇIKIŞLAR
Marka değeri bakımından listedeki en dramatik düşüşleri ve çıkışları ele alalım.
Raporda aktarıldığına göre marka değerini en çok artıran ilk beş marka iQiyi, Galaxy Macau, WeChat, Netflix ve Hikvision iken; en çok kaybeden ilk beş markaysa JD.com, ABC, Dallan Wanda, Deutsche Bank ve Airtel.
Çinli arama motoru Baidu’nun sahip olduğu iQiyi bir online video platformu. Çin’in Netflix’inin bir önceki yıla göre marka değerinde %326 artış olmuş durumda. Netflix de geçtiğimiz yıl marka değeri bakımından %105 büyüdü.
En değerli markaları çıkaran birinci sektörün teknoloji sektörü olduğundan bahsetmiştik. Teknoloji sektörünü, bankacılık, telekomünikasyon, otomobil, perakende ve enerji sektörü takip ediyor.
Teknoloji sektöründeki markaların değeri 1,6 trilyon doları buldu. Bankacılık sektöründeki markalar ise bir trilyon dolara yaklaşmak üzere.
Dünyanın en değerli 500 markasının %45’i ABD menşeli. Onu %19 ile Çin markaları, %6,1 ile Japon markaları ve %5,8 ile Alman markaları takip ediyor. Ne yazık ki ilk 500’de hiçbir Türk markası yok.
Çin markaları her alanda varlığını daha da hissettirmeye başladı. Markalar savaşında iki kutuplu bir dünyaya doğru gidildiğine dair emareler var.
Amerika kıtasının en değerli B2C markası Amazon, B2B markası IBM iken; Avrupa kıtasının en değerli B2C markası Mercedes ve B2B markası Shell. Asya’nın en değerli B2C markası Samsung ve B2B markası State Grid (Çinli elektrik firması).
DÜNYANIN EN GÜÇLÜ 10 MARKASI
Sektöründeki pozisyonuna göre en rekabetçi ve güçlü markalar sıralamasında ilk sırayı Ferrari alıyor. Siberbank, Deloitte ilk üçteki diğer güçlü markalar.
İlk 10’da yer alan diğer markalar ise şunlar: WeChat, McDonalds, Intel, Rolex, Neutrogena, Coca Cola ve PwC.
Güçlü markalar 100 üzerinden bir puanlama sistemiyle belirleniyor. Puanlama kriterleri arasında marka sadakati, pazar payı, rekabetçilik, kantitatif piyasa ve finans verileri gibi değişkenler var.
MARKA GARDİYANLARI İNDEKSİ
Son olarak dünyanın en iyi marka yöneticilerine (rapora göre marka gardiyanlarına) bakalım.
Sıralamada dünyanın en değerli markası Amazon’un CEO’su Jeff Bezos zirvede bulunuyor. Toyota CEO’su Akio Toyoda ikinci, LVMH’nin CEO’su Bernard Arnault ise üçüncü sırada.
Sıralama şöyle devam ediyor. Apple CEO’su Tim Cook, Baidu CEO’su Robin Li, IBM CEO’su Ginni Romety, Disney CEO’su Bob Iger, China CITIC Bank CEO’su Qinping Li, Microsoft CEO’su Satya Nadella ve FedEx CEO’su Fred Smith.
Dünyanın en iyi 100 CEO’sunun 37’si ABD’li, 22’si Çinli, 8’i Fransız, 8’i Alman, 5’i Britanyalı ve 4’ü Japon. Diğer ülkelerden sadece 16 CEO var ve yine ne yazık ki hiçbir Türk CEO ilk 100’de yer almıyor.
Dünyanın en değerli 500 markası arasında hiçbir Türk markanın olmaması hakkında neler düşünüyorsunuz? Lütfen yorum kısmından bizimle paylaşın.
Marka değerinize değer ve gücünüze güç katacak çözümler için şimdi B4Mind Marka Danışmanlığı’na başvurun! Tüm soru ve görüşleriniz için info@b4mind.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.