Skip to main content

 

 

Küreselleşen dünya ekonomisi ticari faaliyetleri değiştirdiği gibi tüketici isteklerini de değiştirdi. Artık günümüzde tüketiciler çok daha bilinçli hale geldi. Sosyal medyanın da etkisiyle geleneksel reklamcılık anlayışı da değişime uğradı. Tüketiciler medya kanallarındaki geleneksel reklamlara çok daha az ilgi göstermeye başladı. Direkt reklamlar ile hedef kitleye ulaşabilmek gün geçtikçe daha da zorlaşmakta. Bu durumda şirketlerin başarıya ulaşabilmesi marka bilincini oluşturabilmekten geçmekte.

Markanın bu kadar önemli bir hale gelmesi markalaşma sürecini de geliştirdi, reklamcılıktan daha üst bir noktaya getirdi. Marka Danışmanlığı işte tam bu noktada şirketlerin yardımına koşuyor. Marka danışmanlığı ile şirketinize ait marka için, işiniz sektörünüz süreçleriniz sistemleriniz sektördeki rekabetçileriniz ve müşteri ilişkileri de dahil olmak üzere bir çok unsur denetlenerek analiz edilir ve en optimum strateji belirlenir. Marka danışmanlığı firmaları, hangi reklam stratejisini belirleyeceğinizden, müşteri portföyünüze kadar bir çok konuda danışmanlık hizmeti vermektedir. Rakiplerinizden sıyrılmanızı sağlayan bu firmaların temel amacı şirketin ürün kimliğine değer katmak ve müşteride farkındalığı artırmaktır.

Marka danışmanı şirket ile tüketici arasındaki en iyi etkileşimi sağlar. Tüketiciyi sürekli gözlemler, inceler, çeşitli datalar toplar ve bu dataları en iyi şekilde analiz ederek marka stratejisini yaratır. Yarattığı marka ile ürüne ait güveni ve bilinirliği üst seviyeye çıkartır. İyi bir markalaşma çalışması ile tüketici geleneksel reklam anlayışına nazaran çok daha kolay satın alma kararı verecektir.

 

Marka Danışmanlığı Neden Önemlidir?

İyi bir marka olmak, uzun bir süreç ve emek gerektirmektedir. Tüm firmaların, kendilerine özgün bir çok ayrıcalığa sahip olması gerekir. Tüketicilerin bir markayı seçmesi için, güvenmesi gerekmektedir. Çünkü hizmette ve üründe en çok; kalite, fiyat uygunluğu, bilinirlik ararlar. Ürüne veya hizmete olan talebi ise; firmanın sahip olduğu marka değeri belirler. Bazen ihtiyaç olmasa bile, güvenilir bir marka sayesinde satınalma gerçekleşebilmektedir. Marka değeri en çok bilinen ürünler bazen fiyatına bakılmaksızın tercih edilmektedir. Bütçesi düşük olsa bile, bilinenden daha fazla fayda sağlayacağını düşünen tüketici marka olmuş ürünü veya hizmeti tercih eder. Markayı kullanmak bir güç göstergesi ya da hava atma sembolü olabilir. Çoğu zaman kalitesi ile satışı sağlanır.

Firmanın kaliteli hizmet sunabilmesi ve kar sağlaması için; tüketiciyi ön planda tutması gerekmektedir. Tüketici ne kadar talep ederse arz da ona göre olur. Çok fazla talep demek üretici için çok kar demektir. Firmanın büyümesi ve bilinirliğinin artması tamamen tüketicilerin tercihleriyle alakalıdır. İşte Marka Danışmanlığıburada devreye girmektedir. Bir ürün düşünün çok kaliteli üretilmiş fakat tüketici tarafından duyulmamış, reklamı yapılmamış ve yapılırken tüketici beklentileri dikkate alınmamış olsun. Maalesef giderek yok olmaya mahkumdur. Oysa kaliteli ürün her zaman satılabilmeliydi. İnsanların algısı çok önemli. Bahsettiğimiz ürün bilinen bir marka olsaydı, reklamı iyi yapılsaydı, tüketici istekleri düşünülseydi, acaba bu ürün tutar mı diye düşünülmeyecekti.

Firma için gereken bütün bu bileşenleri marka danışmanlığı yapmaktadır. Bu işle uğraşanlar en başta iyi bir pazarlamacı ve iletişimcidirler. Tüketici isteklerini ve pazarlarını analiz edip, nasıl ve kiminle reklam işleri yapmanız konusunda da yardımcı olurlar. Bu uzman kişiler sayesinde markanız bilinirlik kazanır ve siz de büyüyerek kar payınızı artırabilirsiniz. Bu yüzden Marka danışmanlığı son derece önemlidir.

Marka Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

Marka yönetimi, marka danışmanı tarafından marka değerini müşterinin gözünde giderek artırmaktan geçer. Marka sürekliliğinin sağlanması, marka yönetiminin temellerini oluşturur. Bir marka yöneticisi, markasını maliyet etkin ve sürdürülebilir bir şekilde büyütmekle sorumludur. Bunu yaparken şirketin tüm departmanlarına hakim olmalı, çalıştığı şirketin markasını benimsemeli ve daima o markayı nasıl daha iyi yerlere getirmesi gerektiğini düşünmelidir. Marka yönetimi pazarlamadan, reklamcılıktan daha ötedir ancak tamamen farklı değildir. Daha kapsamlı bir yaklaşımdır denilebilir. Peki başarılı bir marka yönetimi nasıl yapılır?

Öncelikle markanın rakiplerine göre üstünlüğü, benzersizliği ne olmalı, o tanımlanmalıdır. Daha sonra hedef kitle belirlenmeli, kimlere ulaşılmak isteniyor, müşteri portföyü nedir detaylı bir şekilde analiz edilmelidir. Müşteri tipinin iyi belirlenmesi üretimden dağıtıma bir çok süreci etkilemektedir. Müşterisini iyi tanıyan işletmeler marka bilinirliklerini çok daha iyi yükseltebilmektedirler. Markanın bir duruşu, bir kişiliği olmalıdır. Bunu belirlemek de marka yönetimini yapan marka danışmanının en önemli işlerinden biridir. Müşteriye değer katmak, onlara karşı her zaman doğru ve dürüst olmak marka için çok önemlidir. Marka yönetimi sırasında üzerinde durulması gereken önemli noktalardan biri de budur.

Sonuç olarak etkili bir marka yönetimi ile müşteri marka ile duygusal bağ kurabilmiş, ürün odaklı değil üretici/satıcı odaklı satınalma gerçekleştirebilmektedir. Marka değerinin müşteriler üzerindeki etkisi artmıştır. Müşteri odaklı düşünen ve davranan, ürün ve hizmetleri ile benzersizliği ve güveni sağlayan bir marka oluşmuştur.

Marka İletişimi Nasıl Olmalıdır?

Marka tüketici ile ilişki kurduğu anda iletişim de başlar. Bu iletişim direkt reklam ile de olabilir, bir büfenin standında da başlayabilir. İletişimin hangi yolla kurulduğu değil, iletişim sırasında markanın fark edilebilir ve tüketici tarafından benimsenir olması önemlidir. Marka İletişimi burada devreye girer. Marka iletişiminin temel amacı markayı hedef kitleye göre iyi analiz ederek, doğru bir noktada müşteriyle buluşturabilmektir.

Marka dili, tonu ve stili bir marka iletişim stratejisi belirlenirken üzerinde durulması gereken üç temel öğedir. Dil markanın müşteri ile ilişkisinin temelini oluşturur. Onu diğerlerinden ayıran kendine has ve benzersiz bir yapıya sahip olmalıdır. Hedef kitlenin demografik yapısı ile bağlantılı olmalıdır. Ton müşteri ile marka arasındaki bağın etkinliğini belirler. Özel durumlara göre kendini yeniler. Stil ise en önemli öğedir. Markanın vitrinidir. Renkler, görünüş, tasarım kısacası her şeydir. En büyük ayırt edici özelliğidir. Müşteri için görsel bir tecrübedir.

Bu üç temel öne çok iyi anlaşıldıktan sonra marka danışmanı, marka iletişim stratejsini belirler. İletişim hedeflerini bu strateji doğrultunda harekete geçirir. Müşteri ile iletişimi üst seviyede tutulmasını sağlayarak, üretimden pazarlamaya her alanda başarıyı artırır. Bu nedenle iyi bir marka danışmanı ile çalışmak şirketin ve de markanın bekası için çok yüksek öneme sahiptir.

Marka danışmanlık firmalarına iletişim konusunda çok iş düşmektedir. Marka İletişimi, ulusal ve uluslararası marka danışmanları tarafından profesyonel bir şekilde planlanarak hayata geçirilebilmektedir.

Marka Danışmanlığının Faydaları Nelerdir?

Her işletme iyi bir performans gösterme motivasyonu ile kurulur. Bu performansın ölçüsü hedef müşteri kitlesine nasıl ulaşıldığı ve bu müşterilerden ne kadar kar edildiği ile alakalıdır. Eğer yeni bir işletme kurmak istiyorsanız ya da mevcut işletmenizi bir üst düzeye taşımak istiyorsanız, etkili ve stratejik derinliği olan bir iş planına ihtiyacınız vardır. İyi bir iş planı için pazar hakkında detaylı bilgilere, ekonomik faktörler hakkında analiz yapabilme yeteceğine ve pazarlama gibi çeşitli alanlarda uzmanlığa sahip olmak gerekir. En önemlisi tüm bunları kapsayan detaylı bir marka stratejisine sahip olmak gerekir. Özellikle piyasaya yeni girecek oyuncular için bu çok zordur.

İşletmeler bu ihtiyaçlarını B2B Marka Danışmanlığı, Uluslararası Danışmanlık firmaları gibi marka danışmanlığı hizmeti veren firmalar ile karşılayabilmektedir. Profesyonel danışmanlık hizmeti alınmasının faydaları ise saymakla bitmez. İlk ve de en önemli faydası hedef pazarın ve hedef kitlenin detaylı bir şekilde analiz edilmesini sağlarlar. Marka danışmanlık firmaları işlerinde tecrübeli uzmanlar aracılığıyla marka stratejisini oluşturulması, işletmenin marka kimliğinin yaratılmasından, müşteri kitlesinin verilerinin toplanıp değerlendirilmesine kadar bir çok konuda işletmelere yardımcı olurlar. Bu sayede çok daha geniş ve hedef kitlelere ulaşılabilir, karlılık oranı oldukça yükseklere çıkartılabilir. Marka danışmanları yalnızca strateji belirlemez, bunların uygulanması sırasında da işletmelere sürekli destek verirler. Sonuç olarak, ister yeni bir işletme olun, ister kendisini geliştirip üst seviyelere çıkmak isteyen işletme; marka danışmanlığı ile fırsatları yakalamak ve rakiplerinizden daima daha önde olmak elinizde.

Türkiye’nin ilk uluslararası marka danışmanlık firması olan

Leave a Reply