Milyonları ekran başına kitleyen Game of Thrones’un kurgusu, çekimleri, sahneleri güzel ama bu başarısının arkasında aslında bilim var. Aynı bilimi müşterilerinizin dikkatini çekerek markanızı daha başarılı hale getirmek için kullanmak ister misiniz?
Ben Parr Captivology: The Science of Capturing People’s Attention isimli kitabında insanları büyülemenin 7 yöntemini anlatıyor. Bu uyarıcı kategorilerinden her biri bizim tetikliyor. Örneğin otomatisite tetikleyicisi (Automaticity Trigger) dikkatimizi bir anda çekiyor ve bizim için önemli olan bir şeyle ilişkilendiriyor. Bir diğer tetikleyici ise bozulma (Disruption Trigger). Bir olayın ya da kişinin davranışlarının bizce olması gerektiğinden farklı gelişmesi durumunda beklentilerimiz ihlal edilmiş olur. Beklentilerimizin dışına çıkılması bizi dikkatimizi oraya vermeye zorlar. Bu tetikleyicinin sadece dikkatimizi çekmekle kalmaz aynı zamanda bu gelişmelerin iyi mi kötü mü bir sürpriz olduğunu düşünmemizi sağlayarak dikkatimizi konuda tutmaya devam eder.
Game of Thrones önemli karakterlerin ölümü ile beklentilerimizi düzenli olarak bozmakta. Hatta bu ölümler genellikle vahşice gerçekleşmekte ki bu da insan beyninin dikkatini anında çeken iki noktadan birine karşılık gelmekte. Seks ve ölüm. Bilinçaltlarımız içinde seks ve ölüm geçen kareleri asla unutmaz.
Tipik TV dizilerinde baş rol oyuncularına genellikle bir şey olmaz, hikayenin tamamında yer alırlar. Game of Thrones’da ise tek bir baş rol oyuncusu yok. Hikaye tek bir karakterden beslenmiyor. Bizce en önemli gözüken karakterlerin bile feda ediliyor olması bir sonraki bölümü merakla beklememize yol açıyor.
Disruption tetikleyicisinin 3 temel bileşeni vardır. Buna 3S kuralı denir. Surprise, simplicity, significance. Süprizler, basitlik ve önem. Game of Thrones’daki ölümler genellikle izleyiciye sürpriz olur çünkü duygusal olarak bağ kurduğumuz, senaryonun yatırım yaparak karakterin önemli olduğu zamanda gerçekleşir. Diğer taraftan her şey izleyicinin takip edebileceği basitlikte ilerler.
Günümüz iş dünyasında müşterilerimizin dikkatini çekmek için kullanabileceğimiz kahramanca savaşlar, ağzından alevler çıkan ejderhalar ya da saray entrikalarına sahip değiliz. Ama 3S kuralı ile dikkatleri üzerimizde tutmak mümkün.
Patagonia şirketi yukarıdaki reklamı ABD’nin en yoğun satışlarının yapıldığı Black Friday diye bilinen indirim gününde kullandı. Basit ve şaşırtıcı bir başlık ile müşterilerinin dikkatini çekti.
Müşterilerinizi büyülemek ve dikkatleri üstünüzde tutmak için psikoloji biliminden faydalanmak gerekiyor.