Günümüzde iddialı pek çok marka reklam kampanyalarında “seks” teması kullanarak dikkat çekmeyi hedefliyor. Seks temasının satışları arttırdığı argümanı ortaya çıktığından beri dönem dönem bu stratejiyi uygulayan markalarla karşılaşıyoruz. Ancak yapılan son araştırmayla birlikte “seks” temasının satışlara olan etkisi tekrar sorgulanmaya başladı.
Akademik bir gazete olan “Psychological Bulletin”in yayınladığı bir araştırmaya göre seks ve şiddet temalı reklam filmleri normal reklam filmleri kadar etkili değil. Bu görüntülerin kısmen ilgi çektiği doğru olsa da bu durum ilgiyi istenenden fazla çekerek reklamı yapılan üründen soyutlayabiliyor. Çoğu durumda, kişiler seks ve şiddet görüntülerinden kötü etkileniyor ve markaya olan ilgi azalıyor. Yani her iki koşulda da seks ve şiddetin reklamlarda kullanılması markaya pek de yardımcı olmuyor.
Ohio State Üniversitesi’nde bu durumu araştırmak için 8,489 kişinin katılımıyla 53 farklı deney yapıldı. Bu deneylerde seks ve şiddet içeriklerinin kullanımı sonucunda markaların ne kadar akılda kaldığı, ne kadar tercih edildiği ve müşterilerin satın alma isteklerinde bir değişim olup olmadığı gözlemlendi. Deneyin sonucunda bu içerikleri kullanan markaların daha az hatırlandığı ve daha az tercih edilmeye başlandığı görüldü. Kullanılan içeriklerin dozu arttırıldıkça markanın hatırlanma ve tercih edilme oranında büyük bir düşüş yaşandı. Seks ve şiddet içeriği olmayan kampanyalar ile bu içeriği taşıyan kampanyalar arasında tercih yapılması istendiğindeyse seks teması kullanılmayan kampanyaların daha çok tercih edildiği ortaya çıktı.
İnsan psikolojisi bu örnekte olduğu bir çok noktada varsayılandan farklı çalışıyor. Temel varsayımlarla genel bir çıkarımda bulunmak her zaman mantıklı bir pazarlama yolu olmayabilir. Bu nedenle temel müşteri tiplerini her müşterinin farklı duygusal etkenlerle satın alma kararı verdiğini bilmek gerekiyor. Hatta günümüzde artık müşterileri nerdeyse hiç sınıflandırmadan, her kişiye ayrı kampanya düzenleyerek müşteri ilgisini en üst seviyede tutmak gerek. Tüm müşterilerinizi aynı kefeye koymak çoğu durumda işe yaramayacağı gibi, müşterilerin özel hissetmesine engel olacağı için markanıza zarar verebilir.
B4Mind olarak şiddet olmasa da seks temasını bazı projelerimizde kullandığımızı itiraf ediyoruz 🙂 Ancak azı karar çoğu zarar yaklaşımımız ile tadında bırakıyoruz. Bu araştırmanın aksine seks ve şiddet temasının doğru işlendiğinde ne kadar etkili olduğunu gösteren araştırmalarda mevcut. Daha sonraki blog yazılarımızda değineceğiz. Seks ve şiddet insan beyninin asla unutmadığı iki temel olaydır. Doğru şekilde kullanıldığında müşterilerinizin zihnine girmek için anahtar görevi görür. Tam da bu noktada hedef kitleyi iyi tanımanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. B4Mind’da önce dinliyor sonra harekete geçiriyoruz. Müşteri kitlenizin zihnine ulaşmak için ne kadar seks teması gerektiğini yolda birlikte keşfediyoruz 🙂