Skip to main content

Deneyim çağındayız. Deneyim gerçeğin ta kendisi halini aldı. Her gün müşterilerinin marka deneyimleri ışığında, yeni fikirlerinin etrafında kendisini dönüştüren şirketlerle çalışıyoruz. Doksanlı yıllardan beri alaycı biçimde hakkında konuşulan “deneyim ekonomisi” nihayet vuku buldu ve buna hazır olalım ya da olmayalım artık bu gerçeklikte yaşıyoruz.

2017 itibariyle yapılması gereken ilk tespit deneyim çağının kesinlikle başladığıdır. Ancak bu durum şirketlerin değişmesi için aşmaları gereken bazı zorlu işler olduğuna da işaret ediyor.

Şirketler müşteri deneyimini en heyecan verici fırsat olarak görüyor. Bir çoğu daha akılda kalıcı, kişisel ve etkili bir deneyim yaratmak maksadıyla içerik ve tasarıma yatırım yapıyor.

Öte taraftan pazarlama analizine olan yatırımlar aksıyor. Deneyim oyununa dair herkesin fikri var ancak müşteri deneyimini istenen seviyelere getiren, tasarım ve içerikleri hazırlarken elzem olan güçlü veriler kimsenin yeterince umurunda değil.

İçerik ve veriyi doğru biçimde dengelemek, değişen ihtiyaçlara adapte olabilmek adına, sıkça organizasyon kültürünü geliştirmek gerektirir. Şirketteki herkesi aynı müşteri deneyimi hedefine kanalize etmek kolay değildir. İşte bu sebeple şirketlerin bu hususta zorluk çektiğini görmek şaşırtıcı değil.

Müşteri deneyimi, organizasyonların 2017’de kendilerini rakiplerinden ayırmak için başvurdukları birincil yol. Lakin, şirketlerin veri kabiliyeti (veri toplama, işleme, depolama, görselleştirme, analiz etme vb.) yeterince hızlı gelişmiyor.

Peki pazarlama trendleri neyi gösteriyor? Pazarlamacılar daha çok neyle meşgul? Müşteri deneyimini optimize etmek, dijital deneyimler için güçlü içerikler yaratmak ve veri odaklı pazarlama yapmak pazarlamacıların 2017’de en çok meşgul oldukları konular olarak öne çıkıyor.

Farklılaştırılmış bir deneyim sunabilmek için şirketler, Nesnelerin Interneti (Internet of Things), Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) ve Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) gibi yeni teknolojiler üzerine daha fazla kafa yorup, yeni projeler geliştirecek.

Şirketler ayrıca pazarlama analizine daha fazla yatırım yapmaları gerektiğinin farkına nihayet vardı. Fakat bu durum,veri yetkinliğinin şirketlerin gözünde öncelikli bir yatırım alanı olduğu anlamına hala gelmiyor.

Tasarım, pazarlama iletişiminde herkesin bildiği gibi, hiç de gizli sayılmayacak stratejik bir silah. Ve bu yıl da önemini artarak korumaya devam edecek. Dahası tasarım, şirketleri dijital dönüşümlerinde bir sonraki aşamaya taşıyacak önemli bir mecra. Birçok firma tasarım yönüyle rakiplerine üstünlük kuracaklarını düşünüyor.

Kişiselleştirilmiş, alakalı ve değerli bir müşteri deneyimi yaratmak şüphesiz tasarımdan geçiyor. Bu bakımdan gelecekte tasarım avantajı rekabette oldukça belirleyici olacak.

Deneyim odaklı işletme kültürü oluşturmak, farklılaştırılmış müşteri deneyimi sunarak gerçekleşecek. Deneyim odaklılık yalnızca pazarlama departmanına değil tüm işletmeye sirayet etmeli, ortak hedefler doğrultusunda departmanlar arası ortak bir anlayış yer etmelidir.

2017’de organizasyonların en çok güçlük çekeceği konu işte bu ortak kültürü oluşturmak.

Son olarak, kişiselleştirme ve kişiselleştirmeye imkan veren pazarlama kanalları pazarlama başarısının dinamosu olacak.

Dijital olarak dönüşmüş şirketten ne anlamak lazım? Dijital olgunluğunu daima ilerletmeye çalışan ve bunu gelişiminin her aşamasına dahil eden şirketler dijital dönüşümü gerçekleşmiştir. Dijitalin, organizasyon faaliyetlerinin önemli bir kısmına veya tamamına nüfuz etmesi halinde bu dönüşümden bahsedebiliriz.

PAZARLAMA TRENDLERİ – 2017

Pazarlamacıların 2017’deki Öncelikleri Şunlar Olacak:

  1. İçerik pazarlaması,
  2. Sosyal medya angajmanı,
  3. Hedefleme ve kişiselleştirme,
  4. Marka inşası,
  5. Viral pazarlama,
  6. Video içerik,
  7. Müşteri yolculuğu yönetimi,
  8. Çok kanallı kampanya yönetimi,
  9. Arama motoru pazarlaması,
  10. Mobil optimizasyon.

 

Bu makale, E-Consultancy ve Adobe’un ortaklaşa yayımladığı 2017 Dijital Trendler Raporu’ndan yola çıkılarak,yerel markaların pazarlama iletişim stratejilerinde yol göstermesi için B4Mind Marka Danışmanlığı tarafından hazırlanmıştır.

Leave a Reply