Skip to main content

Günümüz dünyasında dijitalleşmeyle beraber insanlar vakitlerini eskiye oranla daha çok internete ayırmaya ve işlerini internet üzerinden halletmeye başladılar. Elbette gündelik hayattaki ve iş hayatındaki bu değişim ticarete de yansıdı. Endüstri 4.0’ın dünyada ivmeli bir biçimde yükselmesi farklı marka yönetim modellerini meydana getirdi.

B2B ve B2C marka modellerinin açılımlarının neler olduğu, hangi markanın hangi modeli kullanacağı, B2B ve B2C e-ticaret marka yönetimlerinin hangi noktalarda kesişip ayrıldığı merak edilen konular arasındadır.

B2B Nedir?

B2B marka yönetimi modelinin açılımı “Business to Business” olarak karşımıza çıkmaktadır. Basitçe tanımlamak gerekirse B2B marka yönetimi firmalardan firmalara yapılan bir marka yönetimi modelidir.

Firmalar etkileşimde oldukları diğer firmalarla ticaretlerini sürdürürler. Bu ticaret yerel olabileceği global anlamda bir ticaret de söz konusu olabilmektedir.

B2B Nasıl Yapılır?

Satıcının ve alıcının şirketler olduğu B2B marka yönetiminde ürün satın alacak şirkete ürünü satacak olan şirketler teklif götürmektedir. Bu iş modelinde alıcı firma gerekirse ihale açabilmektedir.

İhaleyle mümkün olan en uygun koşullarla alışveriş yapmak hedeflenir. Satış yapacak firmalar ürünlerinin tanıtım videolarını, fotoğraflarını ve özelliklerini internet ortamında alıcı firmalara sunarlar. Alıcı firma da satış yapan firmaların ürünlerini inceleyerek bir karar verir.

Büyük şirketler, çok sayıda ürünü mümkün olan en uygun fiyata alabilmek için bünyelerinde satın alma departmanı oluştururlar. Bu departman satın alımları uygun fiyatla ve koşullarla gerçekleştirmenin yanı sıra şirketin rakiplerinin önüne geçmesini ve şirketin bugünüyle geleceğini güvence altına almasını da sağlayacak satın alımları yaparlar.

 

B2B Marka Yönetimi Avantajları

  1. Alıcı firma ile satıcı firma arasında 7/24 iletişim sağlanabilir.
  2. Mesai saatleri ve tatiller gibi ticaretin işleyişine bazı molalar koyan zamanlar ortadan kalkmış olur. Firmalar vakit kaybetmeden ticaret yapabilirler.
  3. İnternet üzerinden dünyanın her yerinden firmayla iletişime geçme imkânı vardır. Dünya’nın öteki ucundaki bir firmadan internet olmasaydı ürün satın almak imkânsız olacakken internetle bu işlem kolaylıkla gerçekleştirilmektedir.
  4. Dijital ortamda ürün tanıtım reklamları, afişleri, broşürleri, fotoğrafları kolaylıkla yayınlanabilir ve alıcı firma da bu görsellerden yola çıkarak satın alacağı ürünü görebilir.
  5. Firmalar B2B ticaret ile daha çok firmaya ulaşarak satışlarını ya da alışlarını kolaylıkla gerçekleştirebilirler.

B2C Nedir?

B2C, açılımı “Business to Consumer” olan marka yönetimi modelidir. Consumer, İngilizce’de alıcı, tüketici anlamlarına gelmektedir. Yani B2C marka yönetim modelinde işletmeler, doğrudan tüketiciye ürünlerini pazarlarlar.

 

B2C Nasıl Yapılır?

B2C modelinde ürünler mağaza içi alışverişin yanı sıra, internet üzerinden tüketiciye sunulmaktadır. Üretici firma piyasaya sürdüğü ürünlerin fiyatını, teslim koşullarını, kargo bedava seçeneğini, iade ve değişim koşullarını belirler ve tüketiciyle paylaşır.

Tek taraflı olarak belirlenen bu özellikleri tüketici kabul eder ve internet üzerinden alışverişini gerçekleştirir. Ürünlerin tüm özellikleri tüketiciye sunulur. B2C’nin müşterileri kişiler olabildiği gibi perakende satış kanalı da olabilmektedir.

 

B2C Marka Yönetimi Avantajları

  1. Tıpkı B2B marka yönetiminde olduğu gibi B2C’de de müşterilerle 7/24 iletişim kurma ve sipariş alma durumu söz konusudur.
  2. İşletmeler yalnızca bulundukları konuma değil farklı illere hatta ülkelere kadar pazarda yer alabilirler.
  3. Hem işletmeler daha çok müşteriye ulaşabilir hem de müşteriler daha çok ürüne erişim sağlayabilirler.
  4. E-ticaretle beraber maliyet en aza indirgenmiş olur.
  5. Kişiler güvenle, zamandan tasarruf ederek ve kolaylıkla alışverişlerini gerçekleştirebilirler.

B2B ve B2C Marka Yönetimi Arasındaki Farklar

Buraya kadar değinilenler göz önünde bulundurulduğunda bu iki marka yönetim modeli arasındaki temel farkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • B2B ve B2C arasındaki en temel fark hedef kitledir. B2B’nin hedefi firmalarken, B2C’nin hedefi doğrudan müşterilerdir.
  • B2B, B2C’ye göre daha teknik bir marka yönetim ve iletişim süreci gerektirir.
  • B2B müşterisi olan firmaya mantıksal faydaları sunarken, B2C’de duygusallık daha ön plandadır.
  • B2B pazarlığın olağan olduğu bir alandır ancak B2C’de müşteri satıcının şartları üzerinden ürünü alıp almamaya karar verir.
  • B2B’de aynı ürünü yeniden satın alma ihtimali B2C’ye oranla yüksektir. Dolayısıyla müşteri sadakati daha gelişmiştir.

 

Markanızın pandemi sonrası süreçte yeterince rekabetçi olmadığına dair endişeleriniz mi var? Dijital iletişim kanallarını marka yönetimi bağlamında optimum olarak nasıl kullanabileceğinizi bilmiyor musunuz?

Türkiye’nin en sofistike marka yönetim ajansı olan B4Mind Marka Danışmanlığı olarak talep ve ihtiyaçlarınıza özel stratejiler geliştirmenize yardımcı olmak istiyoruz. Bilgi için bize hemen info@b4mind.com adresinden ve 0 212 263 63 77 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply