Sanal ve artırılmış gerçeklik, bilim kurgu filmlerinde onlarca yıldır yer almasına karşın bu teknolojinin gerçek hayatta kullanılmaya başlanması ve tüketiciye ulaşması ancak 2016’da mümkün oldu.
Geçen yıl Oculus Rift, HTC Vive, Samsung Gear, Google Day Dreamer ve Sony PlayStation VR ile sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gözlükleri furyası yaşandı. Fakat bu ürünleri kullananların ağırlıklı olarak teknoloji meraklılarının olduğunu söyleyebiliriz. 2017’de bu teknoloji, pazarda kitlesel olarak talep edilmeye başlayabilir.
Yepyeni ve heyecan verici konseptler olmasına karşın artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) arasında önemli farklar bulunmaktadır. Biz bu konuyu daha önce blogumuzda ele aldığımız için aralarındaki farklara yeniden değinmeyeceğiz.
İlgili Makale: Sanal Gerçeklik ile Artırılmış Gerçeklik Arasındaki 5 Kritik Fark
Digi-Capital’in öngörüsüne göre, 2020 yılında artırılmış gerçeklik sanal gerçeklikten yaklaşık beş kat daha fazla gelir getirecek.
Yine de geçen yıl sanal gerçeklik teknolojisi oyun dünyasının ötesine geçmeyi başardı. Marriott Hotels egzotik destinasyonlara seyahat etmeyi teşvik etmek ve süit odalarını tanıtmak için sanal gerçeklikten yararlandı. The New York Times okuyucuları için sanal gerçekliğe uygun haberler hazırladı. Bazı video paylaşım siteleri sanal gerçeklik videoları yayınlamaya başladı. Star Wars ve Netflix gibi dev markalar da izleyicilerine sinemada izliyormuş hissi veren Oculus Rift sanal gerçeklik teknolojisini etkin biçimde kullanmayı başardı.
Tech Pro’nun anketine göre şirketlerin üçte birinden fazlası sanal ve artırılmış gerçek teknolojisini şimdiden kullanmaya başlamış. Kullanmayan %20’lik bir dilim ise 12 ay içinde bu teknolojilere geçmeyi planlıyor.
2017 yılında sanal ve artırılmış gerçekliğin birleşmesiyle oluşan ve kullanıcıları hologramlarla içine çekecek karma gerçekliğin yükselişine şahit olabiliriz. Örneğin Lenova’nın 2017’de satışa sunulacak sanal gerçeklik gözlüğünde holografik projeksiyonlar desteklenecek. Teknoloji şirketleri Microsoft, Facebook, Snapchat ve Apple’dan da benzer hamleler görebiliriz. Zaten Oculus projesiyle bu yönde büyük bir yatırım gerçekleştiren Facebook, ileride daha da ciddi atılımlar yapacağının sinyallerini veriyor.
Microsoft 2017 yılında AR HoloLens gözlüklerini Çin’de satışa çıkarmayı planlıyor. Apple da son çıkan haberlere ve aldığı patentlere göre bu yönde projeler geliştirmeyi ciddi anlamda düşünüyor. Apple CEO’su Tim Cook artırılmış gerçekliğin yarının teknolojisi olduğunu ve çok büyük bir etki yaratacağını geçtiğimiz yılki Utah Teknoloji Konferası’nda açıklamıştı. Apple ayrıca 2015 yılında bir Alman artırılmış gerçeklik firmasını satın alarak somut bir adım attı.
Öte yandan, Snapchat servisinin sahibi Snap firması, alınan ürünü üç boyutlu olarak görselleştiren İsrailli bir artırılmış gerçeklik firması, Cimagine’i satın alarak bu yepyeni teknolojilere yatırım yapmaya başladı.
Sonuç olarak, bu ürünlerin fiyatının ne kadar düşeceği ne kadar sürede yaygınlaşacağının da belirleyicisi olacak. Şu anda Amerika fiyatları 99 dolar (Samsung Gear VR) ile 799 dolar (HTC Vive) arasında değişiyor. 15 dolarlık Google Cardboard gibi daha ucuz alternatifler de yok değil ama gerçek bir artırılmış/sanal gerçeklik deneyimi yaşamak için, tam donanımlı ve daha pahalı ürünler satın almak gerekiyor.
Orjinal makale ilk olarak Vocative.com’da yayınlandı.
Dünyadan en güncel teknoloji trendlerini takip etmek için B4Mind Blog’u favorilerinize ekleyin!