İçeriğinizle dijital dünyada bir adım öne geçmek mi istiyorsunuz?
İçerik pazarlaması konusunda tavsiyeye mi ihtiyacınız var?
Markanızla internette fark yaratmak için içeriğin dilini iyi anlamak büyük öneme sahip. Yeni ziyaretçilerin dikkatini çekmek ve onları hedeflediğiniz sonuçlara götürmek buna bağlı. Bu yüzden dünyanın en etkin markaları içerik üretimine ayırdıkları bütçeyi geçtiğimiz yıla göre %100 oranında arttırdı.
Bu makalede başarıya gidecek yolda size rehberlik edecek temel içerik pazarlaması kurallarından bahsedeceğiz.
1. HEDEF KİTLENİZE HİTAP EDİN
Kimin için içerik oluşturuyorsunuz? Hedef kitlenizin ilgilerine ve meraklarına hitap ediyor musunuz? Onların kafalarındaki sorulara cevap bulmaya çabalıyor musunuz? Onlara karar verme sürecinde yardımcı oluyor musunuz? Başarılı bir içerik pazarlaması için bu sorulara tatmin edici cevaplar bulmalısınız.
İçerik pazarlaması yapacağınız insanları daha iyi tanımak için birçok ücretsiz araçtan yararlanabilirsiniz. Bunların başında Adwords Keyword Tool ve Google Trends var. Ayrıca insanların arama motorlarında anahtar kelimenizle alakalı neler aradıklarını detaylı biçimde görmek için Übersuggest’i kullanın. Anahtar kelimelerinizi Google Haber ve Yandex Haber arama motorlarından aratarak gündemi anında öğrenebilirsiniz.
2. EN AZ KENDİNİZDEN BAHSEDİN
İçerik pazarlaması reklam değildir. İnsanları içeriğinizi okumaya zorlamak hiç değildir. Evrenin merkeziymişiz gibi içerikler yaratmak bize hiçbir şey katmayacaktır. Altını iki kez çizmek gerekir ki içerik pazarlamasının merkezi markamız değil okuyuculardır. Şirket hedefleri, yönetim değişikliği, yeni yatırımlar vb konular potansiyel müşteri olarak kabul ettiğimiz okuyucuların umurunda değildir.
Kendinizden mümkün olduğunca az bahsedin. Tavsiye edilen oran 80-20’dir. Yani ürettiğiniz içeriğin beşte birinde konu doğrudan siz olmalıdır. Kendinizden bahsetmediğiniz tüm konulardan ise “kendinizce” bahsedin. Önemli olan o konunun uzmanı olduğunuzu göstermektir. Bunun için okuyucularınıza çok değerli bilgiler sunmalısınız.
3. İÇERİĞİNİZİN BİR MESAJI OLSUN
Her içeriğin bir mesajı olmalı. Bunu tez veya ana fikir olarak da adlandırabiliriz. Genelde bu mesajı tek cümleyle ifade edebilmelisiniz. Söyleyecek bir şeyiniz yoksa olana kadar bekleyin. Yazmak için yazmayın.
Pastaneniz için içerik pazarlaması yaptığınızı farz edelim. İçeriğinizin mesajları ne olabilir? Yapay tatlandırıcı kullanmak zararlıdır. Diyabetik tatlılar da şeker içerir. İyi kakao en az üç kez çekilir. Tam tahıl unundan yapılan ekmekler daha uzun ömürlüdür… Her bir mesaj için ayrı ayrı içerikler oluşturulmalıdır. Aynı mesajı bazı nüanslar ekleyerek zenginleştirebilirsiniz. Mesaj kadar mesajı ele alma biçimi de önemlidir. Bir mesajı makale olarak farklı, video olarak farklı ele alabilirsiniz.
4. ÇEŞİTLİLİĞE ÖNEM VERİN
Kaç farklı içerik çeşidi vardır? Kabaca sayarsak, makale, sunum, infografik, webinar, podcast, e-ders, uygulama, mikro-site, basın bülteni, oyun, e-kitap, whitepaper… Kendinizi makaleye mahkum etmeyin. İçerik pazarlamasının %51 makaledir. Mesajlarınızı zenginleştirmek için içeriğinizi çeşitlendirin.
Elbette her çeşit içeriği üretmek mecburiyetinde değilsiniz. En iyi yapabileceğiniz üç türü seçin ve uygulayın. Makale, videocast, infografik ya da makale, podcast, sunum gibi.
5. STANDARDI YÜKSELTİN
Kalitenin üzerinde durun. Niceliğe değil niteliğe önem verin. 3 kısa ve sıradan makale yerine 1 uzun ve kaliteli makale yazın. Eğer içerikleriniz insanlara değer katmıyorsa içerik pazarlaması yapmanın hiçbir önemi yoktur. İçerik standartınızın yüksek olması gerektiği gibi içeriğinizin teknik standartları da yüksek olmalıdır. Videolarınızın HD kalitede çekilmesi, blogunuzun hızlı çalışan bir altyapısı olması gibi.
6. BAŞARIYI TEKRARLAYIN
İşe yarayan içerik türüne ağırlık verin. Eğer podcast sizi hedefinize götürüyor, sunumlarınız ise çok az ilgi çekiyorsa sunum hazırlamaya daha az vakit ayırın. Hangi içerik türünün hedef kitleniz için daha cazip olduğunu ancak deneyerek anlayabilirsiniz. İlk maddede bahsedildiği gibi okuyucularınızı daha yakından tanımanız gerekir.
7. ANLAŞILIR OLUN
Kısa ve net cümleler kurun. Söylemek istediğinizi dolandırmadan söyleyin. Yazım kurallarına çok dikkat edin. Yazılarınızı yayınlanmadan önce mümkünse birkaç kez gözden geçirin.
Uzun paragraf blokları halinde yazmayın. İçeriğinizi mobil cihazlardan takip edenler de olacaktır. Parlak ve küçük ekranların karşısında yorucu paragraflara tahammül etmelerini beklemek fazlasıyla iyimserlik olur. Unutmayın ki web sitesinde yazılar roman gibi kelime kelime okunmaz, scan edilir. Sürdürülebilir bir içerik pazarlaması başarısı için anlaşılmayı merkeze koyun.
8. SOSYAL MEDYAYA ENTEGRE OLUN
İçeriklerinizi muhakkak sosyal medyayla entegre edin. Yazılarınızın yanında paylaş butonları bulundurun. Eğer içerik kralsa, paylaşım kraliçedir. İçeriğinizi ürettiğiniz zamanın üçte biri kadarını sosyal medyada paylaşmaya ayırın. Sosyal medyada içeriğinizle görünür olmanız gerekir. Yeterince görünür olmak için farklı mecralarda, doğru zamanlarda içeriğinizi paylaşın. Hatta bir kez paylaşmakla yetinmeyip farklı zamanlarda tekrarlayın.
9. REKABETİ ARTTIRIN
İçeriğiniz o alanda yazılmış en iyi içerik olana dek çabalayın. Arama sonucunda birinciliği hak eden makaleden daha kaliteli içerik oluşturun. Bunun karşılığını arama motorları tarafından mutlaka alırsınız.
İçinde video içeren makaleler arama motorlarının daha çok ilgisini çeker. Yapabilirseniz o konuyla ilgili kendinize ait, orjinal bir video çekin. Yine arama motorları yazının içine gömülmüş çeşitli kodları olan içerikleri daha çok sever. Örneğin yazınızda konunun uzmanı olan birinden Twitter alıntısı yapabilirsiniz. Liste yaptıysanız bunu List.ly‘de hazırlayıp yazıya yerleştirebilirsiniz. Bir kronoloji oluşturduysanız bunu Dipity‘de yapıp yazınıza dahil edebilirsiniz.
10. TUTARLI OLUN
Tutarlı olun ve bunda ısrar edin. Tutarlı olmak yarattığınız güveni sürdürmekle mümkündür. Haliyle tutarlı olmak için alakadar içerik üretmeyi sürdürün. Sizi dijital fotoğrafçılık teknikleri için okuyan insanlara belki biraz web tasarım anlatabilirsiniz. Fakat okuyucularınız blogunuzda muhtemelen “En iyi olta yemleri” başlıklı bir yazı görmek istemeyeceklerdir.
11. META (ÜST VERİ) BİLGİLERİNE ÖZEN GÖSTERİN
Meta bilgisi bir içeriğin ne hakkında ve kime ait olduğu gibi bilgileri ifade eden bir bilgi türüdür. Yarattığınız her türlü içeriğin meta bilgilerini eksiksiz girmeye önem verin. Neden içerik pazarlaması yaptığınızı gösteren tüm bilgileri girmeniz, içeriğinizin bulunabilir olması açısından çok gereklidir.
12. GERİ DÖNÜŞTÜRÜN
Geri dönüşüme inanın. Bir süre önce yazdığınız bir makaleyi güncelleyip, geliştirerek yeninden yayınlayabilirsiniz. Yazdıklarınızdan bir e-kitap oluşturup paylaşabilirsiniz. Hazırladığınız eski bir sunumun verilerini/istatistiklerini güncelleyerek yeniden sunabilirsiniz. Eski video çekimlerinizi montajlayarak yeni videolar haline getirebilirsiniz…
13. SABREDİN
En zor fakat en hayati kural. İçerik pazarlaması yapmak final maçı değil uzun bir ligdir. Ligi kazanmak için maç maç düşünmelisiniz. Tıpkı yalnızca ilk maçları kazanmanın şampiyon olmanıza yetmeyeceği gibi, sadece yılın belli bir döneminde içerik üretmek arzuladığınız geri dönüşü almak için yeterli olmayacaktır. Başladığınız işi yılmadan, aksatmadan sürdürün.
Markanız için dijital mecralardan yayınlanmak üzere özgün ve hedef odaklı içerikler oluşturmada zorluk mu yaşıyorsunuz? Yeni bir içerik stratejisine mi ihtiyacınız var? B4Mind Dijital Pazarlama Ajansı olarak size özel çözümler üretmeye hazırız. Hemen ulaşın!
2 Comments