Yazı dizimizin ilk bölümünde kurumsal web site tasarımında dikkat edilmesi gereken psikolojik faktörlerden içeriği tamamlayacak tasarım ve tasarımlarda boş alan kullanımının önemi üzerinde durduk.
Bu bölümde ise web sayfalarınızı dinamik ve canlı bir yer haline sokacak, sitenizde arzu ettiğiniz aksiyonların alınmasını teşvik edecek psikolojik tetikleyiciler ve tasarımda kullanılan renklerin ziyaretçi psikolojisine olan etkisine değineceğiz.
3- PSİKOLOJİK TETİKLEYİCİLER SAYFALARINIZA HAYAT VERİR
Psikolojik tetikleyiciler, ziyaretçilerinizin hiç vakit kaybetmeden, hemen eyleme geçmelerini sağlayacak her türlü unsurdur.
Referanslar kısmındaki firma logoları, abone/takipçi sayısı, mecra mecra paylaşım sayılarını gösteren sosyal medya paylaşım butonları, beş üzerinden değerlendirme skorları, en çok okunan sayfalar/en çok yorumlananlar, testimonyal ifadeler, kıtlık algısıyla oluşturulmuş geri sayım sayaçları, tükenmek üzere olan stok sayısı, özel teklifler, ücretsiz kargo, kişiye özel ücretsiz hizmetler, teklifler arasından en avantajlı olanı öne çıkarma, göze çarpan CTA butonları, göze takılan imajlar, mukabele etkisi…
Psikolojik tetikleyicilere vereceğimiz örnekleri daha da çoğaltmamız mümkün.
Site tasarımınızı güçlendirmek, tasarımlarınızıdaki soğukluk ve sıkıcılıktan kurtulabilmek için sayfalarınızda bolca psikolojik tetikleyicilere yer verin.
4- RENKLER RUH HALİNİ BELİRLER
Kurumsal tasarımlarınızda renklerin son derece büyük rolü vardır. Renkler, ziyaretçilerinizin sitenizde nasıl hissetmeleri, nasıl davranmaları ve ne yapmaları konusunda mesaj verir.
Web sayfalarını tasarlarken kullandığınız renklerin vermek istediğiniz mesajlar ve çizmek istediğiniz tabloyla uyumlu olduğundan emin olun. Bunu yapmak için renk bilimci olmanıza da hiç gerek yok. Renkler üzerine yapacağınız basit Google araması bile size birçok ipucu verecektir.
- Kırmızı: Ateşli ve tutkulu. Aşkı da öfkeyi de temsil etmeye muktedirdir.
- Turuncu: Sarının da kırmızının da niteliklerini barındırır. Enerji ve sıcaklıkla ilişkilendirilir. Kırmızıdan daha sakindir ve çok daha neşelidir.
- Sarı: Sıcak, mutlu bir renktir. Keyfi de korkaklığı da temsil edebilir.
- Yeşil: Tabiatı, büyümeyi ve yenilenmeyi temsil eder. Bazen deneyimsizliği de ifade edebilir. Öte yandan yeşil, kıskançlık ve imrenme anlamına gelebilir.
- Mavi: Sakinleştirici ve havalıdır ancak çok fazlası depresif yapabilir. Sıkça kurumsal mesajlarla ilişkilendirilir.
- Mor: Zenginlik, refah ve asaleti çağrıştırır. Aynı zamanda spiritüel ve yaratıcı bir renktir.
- Siyah: Gizemli, tutucu, sinirli, güçlü, zarif, resmi, kötücül… Nasıl kullanıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
- Beyaz: Saflık ve masumiyetin rengidir. Her türlü renkle uyumludur.
- Gri: Nötr ve dengelidir. Muhafazakar, sofistike ve aynı zamanda karamsar/kaprisli görülebilir.
- Kahverengi: Erdemli, ayakları yere basan, kararlı ve güvenilir bir renktir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Müşteri Sadakati Oluşturmanın Psikolojik Yöntemleri
KURUMSAL WEB SİTENİZİN TASARIMINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN PSİKOLOJİK FAKTÖRLER – ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Neler düşünüyorsunuz? Lütfen görüşlerinizi bizimle alttaki yorum kısmından paylaşın! Bir kurumsal web siteye mi ihtiyacınız var? Sitenizi yenilemek mi istiyorsunuz? Hemen B4Mind’a ulaşın!