Skip to main content

Sosyal Medyanın yapıtaşı hashtagler’in özellikle etkinlikler sırasında yapılan sürekli paylaşımlarla istenilen mesajın takipçilere duyurulmasının Freud’un teorileriyle nasıl bir ilgisi olabilir ki?

Düşündüğünüzden daha fazla olduğuna eminiz. Hepimiz takipçilerimizi motive edip harekete geçirecek şeyleri merak ederiz. Bunları ortaya çıkarmak psikoloji teorileri sayesinde mümkün.

Aylardır sosyal medya danışmanlığını yaptığımız şirketlerin hesaplarına ait istatistikleri inceledik. Aylar süren bu araştırma sonucunda belirli tweet tarzlarının daha fazla tık aldığını ve retweetlendiğini fark ettik. Bu tarzların her birini psikolojik açıdan incelediğimizde hepsinin önemli birer psikolojik teori ile açıklanabildiğini gördük.

Şimdi bu çok önemli 4 Psikolojik Teoriyi sizlerle paylaşıyoruz.

1-) Bilişsel Uyumsuzluk

Yukarıdaki tweet’e 169 kere tıklandı ve 23 re-tweet aldı. Bütün tıkların altında yatan sebep ise Leon Festinger’ın ‘’Bilişsel Uyumsuzluk’’ teorisi.

Leon Festinger “Bilişsel Uyumsuzluk Teorisi” ile ilgili iki ana hipotez öne sürüyor. Bunlardan ilkine göre bilişsel çelişki ortaya çıktığında kişi, iki ayrı düşüncesi arasındaki uygunsuzluk derecesini azaltmak ve bilişsel uyumu sağlamak için uğraşır. Bu davranışının sebebi ise bu uyumsuzluğun kişide psikolojik olarak rahatsızlık hissi yaratmasıdır. İkinci hipotez ise ortaya çıkan rahatsızlık hissini azaltmaya çalışan bireyin bu tarz zorlandığı durumlardan kaçınmaya çalışacağını öne sürer. Böylelikle ilk hipotez de desteklenmektedir.

Yukarıdaki tweet’i bu hipoteze göre incelersek;

Tweet’te gözden kaçırdığınız birçok farklı pazarlama yönteminin olduğu söyleniyor. Fakat siz bunu zaten bilen ve asla çok önemli bir pazarlama yöntemini gözden kaçırmayacağınızı düşünen iyi bir pazarlamacı olarak okuduğunuzda psikolojinizde değişiklikler oluyor. Ben acaba doğru mu düşünüyorum diye kendinizi sorgulayarak psikolojik bir huzursuzluğa kapılıyorsunuz. Hemen kendinizi rahatlatacak şeyleri görmek umuduyla linke tıklıyorsunuz.

Yapmanız gereken;

Hizmet verdiğiniz kitleyi inceleyip, onların fikirlerine aksi yönde tweetler atın. Böylece takipçilerinizin ilgisini çekecek, daha fazla tık ve retweet alacaksınız.

2-) Kendini Algılama Teorisi

Sıradaki tweet sadece küçük bir teoriden ötürü 88 retweet aldı.

Daryl Bem tarafından geliştirilen bu teori, bireylerin kendilerini daha iyi tanımayı nasıl öğrendiğini açıklamaktadır.

Her gün pazarlama yapmak amacıyla işe giden birey, yaptığı şeyden dolayı kendisinin bir pazarlamacı olduğunun farkındalığına sahiptir. Bu farkındalık sonucunda pazarlamacı kimliğini geliştirmek amacıyla daha fazla çalışmaya başlar.

İnsanlar kendi algılarıyla uyumlu olan tweetleri retweetlerler. Pazarlamacılar yukarıda bulunan bu tweeti, kendilerinin pazarlama trendlerinden haberdar olduğunu takipçilerine göstermek amacıyla retweetleyecektir.

Yapmanız gereken;

Hitap ettiğiniz kitleyi doğru inceleyerek, onlara kendilerini takipçilerine iyi tanıtabilmek için retweetleyecekleri tweetler yazın.

3-) Dışsal Motivasyon

Yukarıdaki tweet dışsal motivasyon sayesinde tam 175 tık aldı.

Dışsal motivasyon sizden istenen şeylerin yapılması karşılığında ödül verilmesi sonucu ortaya çıkan motivasyon şeklidir.

İnsanlar kendilerine bir şeyler verilmesinden mutluluk duyar. Özellikle de bu bir ödül ise tadından yenmeyecek bir his oluşur içimizde. Bu nedenle bireyler kendilerine yararı olacağına inandığı linklere tıklar. Yukarıdaki örnekte gördüğümüz bu tweet, tweet’i yazan kullanıcının takipçilerine ödül olarak ekstra bilgi sunduğunu gösteriyor ve okuyan kişi “kendisine bir bilgi verildiği” hissini yaşıyor.

Yapmanız gereken;

Daha fazla tık almak için takipçilerinize, onların ödül olarak algılayacağı yeni bilgiler sunun. Paylaşırken bu link’in onlara sağlayacağı fayda hakkında bilgi verin.

3-) Dışsal Motivasyon

Yukarıda yer alan bu tweet ise norming adı verilen bir Psikoloji Teorisi sayesinde tam 356 tık aldı.

Bruce W. Tuckman tarafından geliştirilen ‘’Norming’’, normlar (herkes tarafından kabul edilen standartlar) oluşturma sürecidir. Tweetlerinizle, hakim olduğunuz kitle tarafından standart olarak baz alınacak fikirler oluşturabilirsiniz.

Peki bu teknik Twitter’da nasıl başarılı oluyor?

Eğer bir tweet, ‘’Sosyal Medyaile ilgili asla dinlememeniz gereken 30 öneri” den bahsediyorsa, bu tweet’i okuyan kullanıcılar ‘’kötü tavsiyeleri görmezden gelen iyi pazarlamacı’’ olmak için o tweet’e tıklayacaklardır.

Yapmanız gereken;
Takipçilerinize kendi işlerinde yapmaları ve yapmamaları gerekenleri sunun. Tavsiye içeren, ‘’-meli, -malı’’ eki içeren kelimeler kullanmak bu yöntemde etkili olacaktır.

Leave a Reply