Sıradan bir pazarlama kampanyası ile muhteşem bir pazarlama kampanyasını ayıran şey psikolojidir. Pazarlama uzmanlarının çoğu psikoloji üzerinde uzman olmasa da, uyguladıkları stratejiler müşteriyi psikolojik olarak manipüle etmek üzerinedir. Başarılı pazarlama uzmanının uyguladığı bu taktikleri siz de kendi kampanyalarınızda kullanabilirsiniz.
- Duygusal Argümanlar Üretmek
Duygu ve psikoloji odaklı tanıtımlar, teknik ve nitelik odaklı tanıtımlara nazaran çok daha dikkat çekicidir. Bir reklam kampanyasında satışları arttıran argümanlar ürünün kişiye kendini nasıl hissettireceği ve ona ne fayda sağlayacağı üzerine olanlardır. Örneğin bir bilgisayarın nasıl çalıştığından ziyade kişiye ne katkı sağlayacağının vurgulanması istenen ilgiyi daha kolay çekecektir. Hatta bir adım daha ileri giderek ürünün kişiye sağlayacağı faydayı bile vurgulamadan, sadece ona sahip olmanın kendisini nasıl hissettireceğini göstererek bile satışları arttırmak mümkün.
- Kusurları Saklamamak
Hemen hemen her müşteri pazarlama kampanyalarına şüpheyle yaklaşır çünkü reklamda anlatılanın içerisinde mutlaka bir bit yeniği olduğunu düşünür. Ufacık yazılarla alttan hızlıca geçen maddeler de müşterinin bu görüşünü destekler. Bu nedenle müşteriyi şüphe içinde bırakmamak adına kampanyanın her detayını açıkça belirtmek ve kusurları gizlememek gerekir. Kampanya detaylarını küçük harflerle saklamaktansa net olun ve müşterilerinizi şaşırtın.
- Markanın Duruşunu Değiştirmek
İnsan beyni, söz konusu ürünler ve hizmetler olduğunda belirlediği özel alanlara çok kısa bir süre odaklanabilir. Bu nedenle bu odaktan uzaklaşmadan en ideal yolu bulmak gerekir. Müşterinin beynine yerleşebilmek içinse şirketlerin bazı durumlarda duruşlarını değiştirmeleri gerekebilir.
- Özel Tanıtımlar Yapmak
Kişinin kendine saygı duyması, Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisindeki en üst katmanda yer alır. İnsanlar, sanki özel bir grubun üyesiymişçesine önemli hissetmek isterler. Bu yüzden tanıtımlar herkese göre değildir, herkese göre yapılmamalıdır da. Herkese göre yapılan fakat bu kişilere uymayan tanıtımlar ileride hayal kırıklığına yol açarak müşteri kaybına sebep olabilir. Kısacası tek bir kampanya ya da reklam filmi ile tüm hedef kitlenize dokunduğunuzu sanmayın. Farklı satın alma motivasyonlarına sahip farklı sosyo-kültürel gruplarda yer alan kitlelerin her biri için dizayn edilmiş kampanyalar yapmak gerekir.
- Korku, Belirsizlik ve Şüphe
Bu üç madde, yasalara uygun bir şekilde işletmeler ve organizasyonlar tarafından uygulanan bir yöntemdir. Müşterilerin durup düşünerek davranışlarını değiştirmeleri amacıyla uygulanır. Her ne kadar kulağa hoş gelmese de, yüksek rekabet ortamında en etkili yöntemlerden biridir. Ancak etik ve sürdürülebilirlik açısından ciddi dezavantajları vardır. Her şeyden önce eğer eğitimli bir hedef kitleniz varsa korku ile sattırmak bir süre sonra işe yaramayacaktır. Bunun en güzel örneği 118’li hatların “Acaba hakkınızda bir dava var mı, hemen arayın öğrenelim” şeklinde insanları korkutarak satış yapmaya çalışmalarıdır. Hastaneler ve sigorta şirketleri bu yönteme en sık başvuran iş kollarıdır.
Müşterinizin psikoloji yeni bir kampanya tasarlarken mutlaka bilmeniz gereken bir başlık. İyi haber şu ki müşteri psikolojisini yönetmek mümkün. Pazarlamayla psikolojiyi birleştiren özel hizmetlerimiz sayesinde müşterilerinizin gerçekte ne istediklerini anlayarak onlara özel stratejiler oluşturmak mümkün. B4Mind olarak temelinde korku yer alan kampanyalar yapmıyoruz. Bunun iki sebebi var. Etik olarak şirket değerlerimize uymuyor ve pozitif telkinlerin satın alma kararları üzerinde çok daha etkili olduğunu ispatlayan bilimsel araştırmalarımız var.