Dijital pazarlama iletişimi için tüm markaların ihtiyaç duyduğu dijital pazarlama ajansları sundukları hizmet çeşitliği bakımından ayrıştırılabilir. Örnek vermek gerekirse SEO (arama motoru optimizasyonu) öncelikli dijital pazarlama ajansları, daha çok markaların organik arama trafiğini geliştirmeye yönelik projelere odaklanır. Dijital reklam öncelikli ajanslar da vardır. Bunlar Google Adwords, Facebook Ads gibi dijital reklam platformlarından reklam kampanyaları yapmaya ağırlık vermektedir.
Bazı dijital ajanslar bu dijital pazarlama kanallarına markalaşma ve marka yönetimi perspektifiyle bakarlar. Bazılarıysa davranış bilimlerinden istifade ederek nöro-pazarlamaya odaklanır.
Konuyu biraz daha açalım. Bazı dijital ajansların çok iyi kreatif ekipleri vardır. Görsel mesajlar vermede harikadırlar ama mesele hareketli görseller (motion graphic) olduğunda çuvallayabilirler. Tam tersine bazı ajanslar çok iyi video pazarlama yaparlar.
Örnekleri çoğaltalım. PR ajansları da son yıllarda ağırlıklı olarak dijitalleşmeye başladı. Yeni medyanın sonucu olarak PR ajanslarının hitap ettiği medya kesimi başta sosyal medya olmak üzere dijital yayın organlarına kaydı.
Bir diğer dijital ajans çeşidi ise influencer ajanslarıdır. Bu tarz ajanslar klasik anlamda ünlü olmayan, blogger, Youtuber gibi yeni kanaat önderlerini keşfeder, ortaklığa gider ve parlatır. Sahip olduğu network’ü portföyündeki müşterilerin kampanyaları için kullanır.
Daha çok teknik ve yazılımsal tarafa yönelen ajanslar da vardır. Bunlar sundukları değer itibariyle hizmet ile ürün arasında bir yerdedirler.
Ayrıca sektörlere odaklanmış ajanslara da rastlamak mümkün. Yalnızca finans sektörüne, sağlık sektörüne, eğitim, moda, eğlence sektörüne (ünlüler dahil) yönelenler olabiliyor.
Salt e-ticaret projeleriyle ilgilenen dijital ajanslar da olabiliyor. Bu örnekleri artırabiliriz.
Fakat şunu hemen söylemek gerekir ki uzmanlaşmanın bu kadar girift ve dallı budaklı olduğu ekonomiler genellikle gelişmiş ekonomilerdir. Türkiye gibi orta gelir tuzağına düşmüş olan ülkelerde “ne iş olsa yapan” ajanslar bulunur. Altını çizmek istediğimiz nokta “her işi yapan” ajansların da aslında en iyi yaptığı bir ya da birkaç alan varken diğer alanlar vasat ve vasatın altındadır.
Kendi markanız için yetenekli ve uzman bir dijital pazarlama ajansı arıyorsanız öncelikle bu ajansın hangi noktalarda uzmanlaştığına dikkat etmelisiniz. Dijital dünya son derece renkli, bol seçenekli ve hayli çetrefilli bir alandır. Dijital dünyanın ihtiyaçlarının tamamını kurum içinde hakkıyla karşılayacak ajans sayısı dünyada bir elin parmaklarını geçmez.
Örnek vermek gerekirse B4Mind Dijital Ajansı stratejik marka iletişimi, dijital reklamcılık (PPC, display, social) ve arama motoru optimizasyonu (SEO) alanlarına odaklanmış bir ajanstır.
O halde çalışacağınız ajansın uzmanlığını sorgulayın. SEO yönü kuvvetli olanların gerçek SEO performanslarını inceleyin. Sosyal medya yönü olanların bu mecrayı ne kadar etkili kullandıklarını sorgulayın. Marka yönü kuvvetli olanların bu alanda ne kadar eğitim, bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olduğunu bakın.
Birkaç sene önce dijital ajans seçerken dikkat edilmesi gerekenleri etraflıca ele aldığımız bir yazı yayımlamıştık. Konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Dijital Ajans Nasıl Seçilir? – B4Mind Blog
Dijital pazarlama ajansı seçmek kolay bir süreç değildir. Eğer bu aşamada dijital ajansların ekip yapısını da incelerseniz hangi alanlara daha fazla kaydıklarını anlayabilirsiniz. Eğer çalışmak istediğiniz ajansta beş kreatif eleman ama sadece bir yazılım elemanı varsa orada web site tasarımı ya da site-içi SEO konusunda dört dörtlük bir performans beklememelisiniz.
İstanbul’da temel dijital pazarlama süreçlerinizi yönetecek yetkin ve uzman bir dijital ajans mı arıyorsunuz? B4Mind Dijital Pazarlama Ajansı olarak hemen bize ulaşabilirsiniz! info@b4mind.com/ www.b4mind.com