Bugün artık herkesin kendi sosyal medya hesapları var ve bu platformlarda iyi kötü paylaşımlarda bulunuyor. Kimilerinin az kimilerinin çok takipçisi var. Kimileri etkileşim satın alırken, kimileri çok iyi birer influencer olarak markaların radarına takılıyor.
Herkesin kolayca hesap açabileceği, dilediği gibi işletebileceği ve ücretsiz araçlarla az çok yönetebileceği bir mecra olan sosyal medyada neden bir ajansa ihtiyaç duymalıyız ki? Sosyal medya ajansları sahiden ne işe yarar? Aldıkları paraya değer mi?
Biz de bir dijital ajans olarak bu konudaki sorgulamalara elbette hak veriyoruz. Sosyal medya ajanslarının hepsinin işlerini dört dörtlük yaptıkları kanaatinde de değiliz. Ancak sosyal medya ajanslarına dair şüpheleri bir nebze giderecek bazı noktalara değineceğiz.
Sosyal medya bir dijital iletişim ve pazarlama sürecidir. Yalnızca gönderi paylaşmakta ibaret değildir. Aynı zamanda doğru hedef kitleye uygun bir planlama, üretim, dağıtım ve analiz sürecidir. Dahası sosyal medya, dijital pazarlama kanallarından sadece bir tanesidir ve diğer kanallarla (örneğin e-mail ya da arama motorları) paralel olarak çalışmak zorundadır.
Bununla beraber, daha fazla görünürlük kazanmak yetmez. Ayrıca hedef kitlemizden istediğimiz aksiyonları da almak zorundayız. Örneğin, üye olmak, satın almak, abone olmak, iletişim formu doldurmak gibi.
Tüm bunlar elbette teknik bir süreçtir ve asla hafife alınmamalıdır. İşte sosyal medya ajansları tam da bu noktada devreye girer. Hangi mecralarda ne zaman ne sıklıkla ne paylaşmanız gerektiğine; kimleri hedef kitle olarak tanımlamanız gerektiğine, müşteri profillerinizin hangileri olması gerektiğine ve en önemlisi başarı veya başarısızlığı tespit etmede kullanılacak metriklerin seçiminde (KPI) sosyal medya ajanslarının rolü çok büyüktür.
Düşülen en büyük yanılgılardan biri sosyal medyayı Facebook, Instagram ve Twitter’dan ibaret sanmaktır. Ortalama bir internet kullanıcısının 5,5 sosyal medya hesabı olduğugerçeğinden yola çıkarsak, sosyal medyanın çok kanallı yapısını ve her bir mecranın kendine göre dinamiklerinin olduğunu hesaba katmak gerekir. Sosyal medya ajansları bu bakımdan uzmanlaşmıştır.
İşin esasen bir de reklam boyutu vardır. Sosyal medya reklamları bahsi geçen mecraların en büyük gelir kaynaklarıdır ve bu mecralar yoğun biçimde reklam gelirlerine ihtiyaç duyar. Borsaya açık olduklarından dolayı yoğun biçimde yatırım alırlar ve yatırımcılar asla beklemek istemez. Gelirlerini ve karlılığını artırmak için daha çok reklam gerekir.
Sosyal mecraların reklam pastalarını büyütmek için uyguladıkları temel strateji de organik erişim ve etkileşim oranlarını frenlemektir. Böylelikle sayfa yöneticileri reklama daha çok muhtaç olacaktır.
Sosyal medya ajansları hem organik erişimlerinizi artırmaya yönelik yaratıcı çözümler getirir hem de sosyal medya reklamlarını profesyonel biçimde yürütür. Facebook ve Instagram reklamları sıkça başvurulan, faydalı ama sürdürülebilirlik yönünden sıkıntıları olan kanallardır. Bütçe odaklıdır. Bütçenin kesilmesinin ardından etkisi tamamen kaybolur.
Sosyal medya reklamlarının net bir dönüşüme evrilmesi konusu da uzmanlık gerektiren yönetim sürecidir ve sosyal medya yönetimi gerektirir. Çoğu zaman sahip olunan takipçi ya da hayran sayısı bir rakamdan ibarettir. Sosyal medya kanalından gelen trafik web sitenizde diğer kanallardan gelen trafiğine göre daha az kalır, daha az dönüşüm gerçekleştirir.
Şirketlerin dijital pazarlama bütçelerinin %20’si sosyal medya reklamlarına harcanıyor. Küçük bir işletme için dahi önemli bir rakam ve elbette bu bütçenin yüzde yüz doğru biçimde kullanılmasından emin olmak isterseniz.
Sosyal medya ajansları elbette kusursuz ve mükemmel değiller. Hele ki, kredibilitesi olmayan, baştan savmacı, özensiz kişilerin sektörde iş yapmak için rahatça dolaşabildiği ülkemizde, mükemmellik laf-ı güzaftır.
Bir sosyal medya ajansıyla çalışmak noktasında halen ikna olmadınız mı? O halde bize hemen info@b4mind.comadresinden merhaba diyerek ya da web sitemizde yer alan canlı destekten ulaşarak aklınıza takılanları sorabilirsiniz. B4Mind Dijital Pazarlama Ajansı’yla markanızın potansiyelini maksimum düzeyde gösterin!